Público
Público

Declaració d'Independència Santamaria exigeix a Puigdemont que "revoqui la declaració" d'independència

El Govern central insisteix que la única via de diàleg possible passa pel Congrés dels Diputats, i situa en dijous a les 10h el nou ultimàtum abans d'activar el 155

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, en compareixença a La Moncloa aquest dilluns

El Govern central no considera vàlida la resposta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al seu requeriment sobre si aquest va proclamar o no la independència de Catalunya el passat dimarts al Parlament. Però encara no actuarà. La vicepresidenta de l'Executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria, ha fixat el nou ultimàtum a Puigdemont en les 10 del matí d'aquest dijous, el termini que dona a Puigdemont perquè "revoqui la declaració d'independència" abans d'activar definitivament l'article 155 de la Constitució. I ha tancat un cop més les portes del diàleg bilateral que demana la Generalitat, quan ha insistit que l'únic lloc on plantejar qualsevol demanda és "el Congrés dels Diputats".

"És a les seves mans evitar que es donin les properes passes". Així ha advertit Santamaría, en roda de premsa a La Moncloa, a Puigdemont, al·ludint implícitament a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que permet a l'Estat intervenir una Comunitat Autònoma. "Ningú ha tingut mai tan fàcil donar una resposta, i ningú ha tingut tan fàcil evitar que s'apliqui la Constitució", ha afegit.

Termini fins dijous

La vicepresidenta de l'Executiu central ha "lamentat" que Puigdemont no hagi respost amb un simple 'sí o un 'no' al requeriment de Mariano Rajoy, però ha eludit precisar clarament si el Govern espanyol considera que el president català ha proclamat efectivament la independència. "Entenem que ha de revocar aquesta declaració", ha dit Santamaría, donant de termini fins a dijous al matí -com assenyalava el requeriment a Puigdemont-

Santamaría tampoc ha deixat clara quina serà la resposta del Govern central si dijous Puigdemont tampoc "segueix sense respondre". Tampoc ha donat dates per a aquesta resposta. Però sí ha recalcat que l'Executiu del PP compta amb el suport d'una "amplíssima majoria parlamentària", referint-se a l'acord amb PSOE i C's per activar el 155.

Sobre aquest article de la Constitució, Santamaría ha sostingut -i la gran part de mitjans estatals han acceptat aquesta tesi- que no  comporta "suspendre l'autogovern", sinó que aquest "s'apliqui d'acord amb la legalitat constitucional i estatutària".

El Congrés, "l'únic lloc" per al "diàleg"

Sobre la invitació al "diàleg" bilateral de Puigdemont, Santamaría ha tornat ha respondre amb una negativa total. "El diàleg ha de fer.se dins de la llei", ha insistit, i ha deixat clar que "l'únic lloc" on Puigdemont pot plantejar les seves "peticions" és "el Congrés dels Diputats", perquè "és on recau la sobirania dels ciutadans". 

Santamaría, igualment, ha entès que el Govern català està intentant força una mediació internacional, quan ha dit que la resposta de Puigdemont sembla dirigida "més als de fora que als ciutadans de Catalunya". En aquest sentit, ha insistit que el president de la Generalitat ·està demanant coses que corresponen al conjunt de la ciutadania", i ha repetit que ha de "plantejar tantes peticions com vulgui en l'òrgan que correspon, que és el Congrés dels Diputats" 

Rajoy respon a Puigdemont

També aquest dilluns, el president del Govern central, Mariano Rajoy, ha assenyalat a Puigdemont que "encara té marge" fins dijous per "respondre de forma clara i senzilla" al seu requeriment. Rajoy ha escrit a Puigdemont després d'haver rebut la resposta del president català al seu requeriment, i l'ha amenaçat igualment amb el 155 -gairebé amb les mateixes paraules que Santamaría- quan l'ha advertit que, de no fer-ho, "serà l'únic responsable de l'aplicació de la Constitució".

També en la línia de Santamaría, Rajoy ha assenyalat a Puigdemont que el ple del Congrés del passat dia 11 va obrir un "espai parlamentari per al diàleg entre totes les forces polítiques". En aquest ple es va plantejar una imprecisa proposta de reforma constitucional. "Aquest marc", indica Rajoy a Puigdemont, "és el millor i més eficaç per al diàleg que vostè reclama, i s'hi poden abordar algunes de les demandes que vostè ha vingut plantejant".

En aquest ple, 24 hores després de la suspensió de la declaració de la independència, Rajoy va donar un sonor cop de porta a les propostes de diàleg i de mediació internacional que plantejava la Generalitat. "No hi ha mediació possible entre la llei democràtica i la desobediència o la il·legalitat", va afirmar Rajoy en el ple.