Público
Público

'Say yes': la campanya per demanar el 'sí' a l'oficialitat del català a la UE

A través del lloc web en anglès sayyes.cat, Plataforma per la Llengua defensa diversos dels arguments que "han de servir per convèncer els estats europeus" de cara a la reunió d'aquest dimarts 19

Votació del ple del Parlament Europeu a Estrasburg
Votació del ple del Parlament Europeu a Estrasburg. UE

Plataforma per la Llengua ha llançat la campanya Say yes per demanar als estats europeus que votin 'sí' a l'oficialitat del català a la Unió Europea, de cara a la reunió del Consell d'Afers Generals del dimarts 19. A través del lloc web en anglès sayyes.cat, l'entitat defensa diversos dels arguments que "han de servir per convèncer els estats europeus" de cara a la trobada que ha de debatre l'oficialitat de les llengües cooficials a l'Estat.

L'ONG també ha anunciat la contractació de publicitat a diverses capçaleres paneuropees, com Politico, o en mitjans estatals, com el diari suec Dagens Nyheter, per donar a conèixer la petició. "És molt important que els països percebin que aquest no és un tema d'una decisió que passarà desapercebuda, sinó que hi ha 10 milions d'europeus que prestem molta atenció al seu posicionament", sostenen des de l'organització.

La publicitat als diaris europeus explica que la petició de l'oficialitat del català és "legal, inclusiva i, justa", i que serveix per "protegir una de les llengües autòctones del continent", sent així "el patrimoni cultural comú de tots els europeus". Plataforma per la Llengua assegura que ha posicionat la publicitat de manera que arribi a tots els membres de les Representacions Permanents dels Països davant la UE, als legisladors europeus, al personal de les Direccions Generals de la Comissió i a altres diplomàtics i alts funcionaris de l'entorn de la UE.

L'ONG es mostra satisfeta pels resultats de la feina "discreta" que han fet durant les darreres setmanes parlant amb representants dels diversos estats membres de la UE. "Als estats membres se'ls ha demanat que prenguin una decisió i alguns fan preguntes abans de prendre-la. És normal. Un cop se'ls responen els dubtes, hi ha d'haver una negociació, i això correspon fer-ho al govern espanyol", apunta el president Òscar Escuder, assegurant que els contactes seguiran almenys fins al dimarts 19.

La campanya arriba després que el govern de Suècia hagi expressat oficialment els seus dubtes sobre la incorporació del català, el basc i el gallec com a llengües oficials de la Unió Europea. Però ja són diversos els països amb indeterminació sobre l'aplicació de la mesura, posant el focus en aspectes al cost pressupostari que pugui tenir o l'efecte dominó que es pugui crear.

Mobilitzar contactes internacionals

Plataforma per la Llengua també ha aprofitat per fer una crida als catalanoparlants que tenen amics i contactes de països d'arreu d'Europa perquè expliquin la situació i "expressin als polítics del seu país que donen suport a l'oficialitat del català a la UE". L'entitat suggereix l'etiqueta #SAYYES per donar suport a les xarxes a la petició dels estats membres, alhora que continua demanant firmes de suport i donatius de campanya als catalanoparlants a través de la web de campanya de l'oficialitat catalaoficial.eu, que ja ha rebut més de 23.000 signatures de suport.

Una petició àmplia

Plataforma per la Llengua va presentar dimecres passat el Compromís Cívic per l'oficialitat conjuntament amb Òmnium Cultural, el FC Barcelona, Acció Cultural del País Valencià, el Col·legi de Metges de Barcelona, la patronal CECOT, l'Obra Cultural Balear i altres entitats. Es tracta d'un manifest que "responsabilitza el govern espanyol del resultat de la votació del dia 19", i que explica que no es conformaran amb "propostes molt menors", com és el fet de "poder usar el català als plenaris" del Parlament Europeu.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?