Público
Público

FESTES DE GRÀCIA El silenci trist de les festes de Gràcia

L'ajuntament ha suspés la programació de les festes, que celebraven el seu bicentenari, i els carrers del barri reben molt pocs visitants. En 200 anys no s'havien suspés mai les festes, ni l'any de la Guerra Civil.

Carrers de Gracia buits la nit de divendres durant les festes, que celebren enguany el seu bicentenari. FOTO: Elena Parreño

La nit de divendres, el dia després de l'atemptat de La Rambla, molts carrers de Gràcia estaven pràcticament buits. Enguany la festa major celebrava el seu bicentenari, amb una programació amb centenars d'activitats i uns carrers engalanats que els veïns han estat preparant durant tot l'any. Fins la nit anterior a l'atemptat de La Rambla, als carrers de Gràcia no hi cabia ni una agulla. Van ser dos dies de festa, dimarts i dimecres. Després silenci. La tarda de l'atemptat, els carrers engalanats, les garlandes i les llums de colors es van anar quedant sols.

El so intermitent dels helicòpters ha substituit les cançons i els equips de música no es fan servir

A través de textures i colors, al carrer Verdi els veïns han recreat diferents atmosferes habitades per animals salvatges. "Avui dissabte ha començat a venir més gent, però el carrer ha estat buit; ho entenem, és horrible el que ha passat i tenim molta tristor", diu el Manel Rodes, que porta 40 anys al carrer Verdi. Enguany, com els anteriors, ha treballat en la guarnició del carrer. "Mai no s'havien suspés les festes, al 1936 hi va haver festa major i enguany era l'any del bicentenari", lamenta el Manel.

La Generalitat ha decretat tres dies de dol i s'han suspés totes les activitats. "Només mantenim algunes activitats de dia i dins el carrer", explica el Manel. Enlloc sona música. El so intermitent dels helicòpters ha substituit les cançons i els equips de música no es fan servir. Tampoc s'han entregat els premis als carrers guarnits. "El dia 21, l'últim dia de festes, ja no hi haurà dol oficial però tampoc tenim ganes de fer res", diu el Manel.

Les atraccions infantils instal·lades als Jardinets de Gràcies resten tancades des de l'atemptat. FOTO: Elena Parreño

Les atraccions infantils instal·lades als Jardinets de Gràcies resten tancades des de l'atemptat. FOTO: Elena Parreño

Les comissions de festes poden quedar endeutades

Més enllà de la tristor, moltes comissions de festes poden quedar endeutades després d'aquestes festes. Les despeses pels equips de música llogats i pels materials per les guarnicions quedaran en deute si els carrers no ingressen els diners que esperaven, provinent de la venda de beguda i menjar al carrer o de productes com samarretes i gots. "Quan s'acaba la Festa Major has d'acabar a zero i ara tenim un deute pendent", diu el Manel. Aquest deute podria afectar a les guarnicions o organització d'activitats de l'any que ve.

"Tot i que no ens agraden els sorolls que no ens deixen dormir, sabem que aquest silenci no és natural"

A Gràcia és habitual veure missatges dels veïns als balcons demanant silenci i respecte pel seu descans. La Marta Gala, veïna del carrer Martínez de la Rosa, ho tenia tot organitzat per dormir fora de casa durant les festes. "La nit abans de l'atemptat no vaig dormir a casa perquè la música i la festa s'allarguen fins molt tard". Li entristeix el constrast de la nit del 16 a la del 17.  

"La nit del dimecres 16 vaig estar al carrer Mozart mirant una peli al carrer amb molta gent", diu, "fa molta pena perquè, tot i que no ens agraden els sorolls que no ens deixen dormir, sabem que aquest silenci no és natural". Molts carrers han incorporat en els seus decorats crespons negres i missatges després de l'atemptat, com un gran "Sense por" al carrer Sant Pere Màrtir. L'entrada del carrer Puigmartí està presidida per un gran crespó negre i allà els visitants deixen missatges de condol i ànims. 

Un gran crespó negre presideix l'entrada al carrer Puigmartí, on els visitants deixen missatges de condol. Foto: Elena Parreño

Un gran crespó negre presideix l'entrada al carrer Puigmartí, on els visitants deixen missatges de condol. Foto: Elena Parreño

Hi ha zones de Gràcia que noten menys la falta d'afluència de gent, sobretot les places, on totes les terrasses estan plenes. "La única diferència aquí és que no hi ha música, però seguim treballant molt", diu un cambrer de la Plaça de la Vila. "La nit de l'atemptat vam tenir la terrassa plena, i sobretot eren turistes", diu, i afegeix, "és molt trist tot el que ha passat, però suposo que la gent vol seguir vivint".

A mida que passen les hores, els carrers guarnits de Gràcia van rebent visitants, entre ells molts turistes. A estones sembla que tot sigui com els anys anteriors, però el silenci trist d'alguns racons i espais recorda de seguida que aquest any el barri no pot celebrar la seva festa ni sortir a ballar. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?