Público
Público

Símbols La Generalitat retira la pancarta amb el llaç groc de la façana després de l’ordre del TSJC als Mossos

La decisió respon a la denúncia presentada per l'entitat Impulso Ciudadano, que lidera l'exdiputat de Cs José Domingo. Torra s'havia negat inicialment a retirar-la. El president del Govern serà jutjat el proper 18 de novembre precisament per la seva negativa a retirar la pancarta amb el llaç en període electoral. 

El moment en què personal de la Generalitat retira la pancarta amb el llaç groc. EUROPA PRESS / DAVID ZORRAKINO

PÚBLIC

La pancarta amb el llaç groc que reclamava la llibertat dels presos polítics ja no penja del balcó de la façana principal del Palau de la Generalitat. El Govern l’ha retirat quan passaven pocs minuts de dos quarts de quatre, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) n’ordenés als Mossos d’Esquadra treure-la "de manera immediata". La sala contenciosa administrativa del TSJC havia dictat una instrucció dirigida al Departament de Presidència de la Generalitat en què li exigia que "de manera immediata" retirés la pancarta. Finalment, però, no ho han fet agents dels cos, sinó personal de la Generalitat. 

L’ordre del TSJC ha arribat deprés de la negativa del president del Govern, Quim Torra, a retirar la pancarta, que considera que forma part de la llibertat d’expressió. Tot just fa una setmana que el president va negar-se a complir la instrucció del TSJC. La decisió del tribunal respon a un recurs contenciós administratiu presentat per l’entitat espanyolista Impulso Ciudadano, que presideix l’exdiputat de Cs José Domingo. Segons l’opinió d’aquest grup, les institucions no poden exhibir símbols en cap moment, més enllà de la prohibició expressa de fer-ho en períodes electorals. De moment, però, la retirada no deixa de ser una mesura cautelar, a l’espera que el tribunal resolgui el fons de la qüestió.

Inicialment Torra hi havia presentat un recurs, amb l’argument que no es podia impugnar als tribunals l'exhibició del llaç groc perquè vulnerava la llibertat d'expressió. El recurs, però, va ser rebutjat. Cal recordar que el proper 18 de novembre Torra haurà d’afrontar un judici per desobediència al TSJC precisament vinculat a la seva negativa inicial a retirar la pancarta amb el llaç groc durant la campanya electoral dels darrers comicis estatals. El judici inicialment estava previst per aquesta setmana, però finalment s’ha endarrerit per la coincidència amb el debat de política general que s’ha fet al Parlament.