Público
Público

INFORME 2017 El Síndic de Greuges assenyala l'existència d'una forta regressió en drets civils i polítics

La majoria de consultes i queixes que va rebre el síndic l'any passat fan referència a polítiques socials, problemes relacionats amb la salut, l'educació o els infants, que representen més d'un 28% de les actuacions.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, en l'acte de lliurament de l'informe 2017 al president del Parlament, Roger Torrent / Parlament de Catalunya

El Síndic de Greuges posa l'accent, en el seu informe del 2017, en l’impacte que ha tingut l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i assenyala que aquest any aquest any, a Catalunya, s'ha produit una forta regressió en els drets civils i polítics.

Rafael Ribó, que ha presentat l'informe al Parlament, ha denunciat que el 155 s'ha aplicat de manera desmesurada i ha assenyalat els perjudicis que ha provocat en temes socials i de cooperació. 

L'informe del Síndic repassa la intervenció financera de la Generalitat i els recursos de l’Estat contra lleis catalanes de contingut social; alerta de l’arribada d’adolescents migrants no acompanyats, que ha posat a prova el sistema de protecció a la infància i ha fet evident la manca de famílies d’acollida, i demana per a la policia de la Generalitat el ple dret d’accés als organismes estatals i internacionals de coordinació policial i un esclariment complet dels atemptats del 17 d’agost.

Comissió d'investigació sobre l'1 d'octubre

El Síndic, d'altra banda, qualifica de desproporcionades les actuacions policials de l'1 d'octubre i reclama la creació d'una comissió d'investigació sobre aquells fets al Parlament de Catalunya.

Afirma que els agents de la policia i de la Guardia Civil van decomissar béns particulars, van provocar desperfectes i van fer un ús indegut de les pilotes de goma, i recorda que el Consell d'Europa va demanar un informe al govern espanyol.

Durant l'any 2017, es diu a l'informe ,"s'ha viscut una sotragada de país tant per la vulneració de la Constitució i altres lleis per part de la Generalitat de Catalunya com per la resposta del govern de l'Estat a aquestes vulneracions."

Ribó considera, però, que “els il·lícits polítics comesos per institucions catalanes no haurien de ser confrontats amb desproporció penal ni amb presó”.

En quant a l'activitat del Síindic en el seu conjunt, la majoria de consultes i queixes que va rebre l'any passat fan referència a polítiques socials, problemes relacionats amb la salut, l'educació o els infants, que representen més d'un 28% de les actuacions. 

Durant el 2017, el Síndic de Greuges ha rebut 10.164 queixes, se n’han tramitat més de 16.000 i s’han obert 281 actuacions d’ofici. Moltes de les queixes han estat de caràcter col·lectiu, de manera que les persones afectades per aquestes actuacions han estat més de 60.000, el doble que el 2016.

Per temes, les polítiques socials encapçalen el nombre de queixes al Síndic, després de la política territorial, l’administració pública, el consum i la justícia.