Público
Público

Som el 80%, una nova plataforma transversal que reclama una "solució política" al conflicte

La iniciativa la impulsa Òmnium Cultural, també reclama la fi de la repressió i l'alliberament dels presos polític i compta amb adhesions de personalitats d'ideologia diversa com David Fernàndez, Xavier Domènech, Andreu Mas Colell, Joan Manuel Tresserras, Dolors Camats o Pep Guardiola.

La presentació de la plataforma Som el 80%, una iniciativa d'Òmnium Cultural. Òmnium Cultural.

PÚBLIC

Amb l'aval de més d'un centenar de personalitats de diverses tendències polítiques, Òmnium Cultural ha presentat aquest dimarts la plataforma Som el 80%, una iniciativa que pretén reivindicar grans consensos de país, com ara el rebuig a la repressió o la defensa d'una solució política per a decidir l'encaix de Catalunya. En un acte celebrat al Convent de Sant Agustí, el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, ha subratllat que "la nostra societat és plural i molt diversa però no està disposada a solucionar els conflictes a cops de repressió ni de penes de presó".

Segons ell, la nova iniciativa “vol ser un mirall de la nostra societat” i, per tant, vol que hi hagi "diàleg i democràcia”. A l'acte hi han assistit alguns dels adherits a la iniciativa, com ara l'excoordinador general de Catalunya en Comú Xavier Domènech, l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, l'antic president del Pacte Nacional pel Referèndum Joan Ignasi Elena i els exconsellers Joan Manuel Tresserras o Andreu Mas Colell.

En el seu manifest , la plataforma afirma que "una majoria dels ciutadans de Catalunya" -prop del 80%- "mantenim grans consensos de país", que es fonamenta en la defensa dels drets i les llibertats democràtiques fonamentals, el "rebuig a la repressió i a la judicialització de la política com a eina per resoldre els conflictes polítics" o la "defensa d'una solució política que sempre ha de passar perquè els ciutadans de Catalunya puguin decidir i exercir democràticament el seu futur". A preguntes dels periodistes, però, Mauri no ha concretat si això bàsicament per la celebració d'un referèndum d'autodeterminació: "Entenem que segur que passa pel diàleg i la negociació política i passa per les urnes".

La politòloga i exsecretària general de Podem Gemma Ubasart i el doctor en Filosofia Àngel Castiñeira han estat els encarregats de llegir un manifest que també reclama l'alliberament immediat dels presos polítics, la "renúncia a les vies de l’excepcionalitat jurídica, penal i processal posant fi a la repressió política" i "l’inici d’una negociació sincera, sense condicions ni renúncies, per a una solució política real"

En l'acte, Mauri ha manifestat que Òmnium apel·la a una "resposta àmplia de país davant aquest judici injust on estan en risc els drets i les llibertats de tothom”. El vicepresident de l'entitat ha afegit que “davant els atacs flagrants a la democràcia Catalunya sempre ha respost com un sol poble” i ha conclòs que “és a través del diàleg i del respecte dels valors democràtics que podrem avançar”.

Paral·lelament, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha escrit una carta des de la presó de Lledoners en què ha assegurat que "no hi ha ni un sol segon a la presó que sigui en va, perquè protegir la democràcia a Catalunya i a l’Estat espanyol és també fer-ho a qualsevol racó del món”. Segons ell, els catalans ja no podem renunciar a la defensa dels nostres drets civils i polítics perquè seria “tan greu com trair la memòria de tots aquells homes i dones que hi deixaren la vida al llarg de la història”.

Entre els adherits hi ha representants de l'àmbit polític, cultural, del món associatiu, sindical, social, acadèmic o de la comunicació, entre d’altres. Alguns dels primers noms són els polítics Albano Dante Fachín, exsecretari general de Podem; l'exalcalde de Girona i exconseller en el tripartit Joaquim Nadal; els expresidents del Parlament Ernest Benach, Joan Rigol i Núria de Gispert; l'exdirigent d'ICV Dolors Camats; cantants com Marina Rosell, Maria del Mar Bonet, Alguer Miquel (Txarango) o Pau Llonch; advocats com August Gil Matamala o Anaïs Franquesa; actrius com Silvia Bel; activistes com Arcadi Oliveres; sindicalistes com Joan Carles Gallego, Joan Caball o Camil Ros; o l'entrenador del Manchester City, Josep Guardiola.