Público
Público

Somriures i llàgrimes a la manifestació del 12-O a Barcelona

La concentració espanyolista organitzada per l’entitat "Espanya i catalana" ha estat especialment dura amb els líders independentistes, reclamant-ne llargues condemnes a la presó, i amb el president espanyol, Pedro Sánchez, de qui n’ha demanat la dimissió

Milers de persones participen a la mobilització amb motiu del 12 d'octubre, en la qual participen dirigents dels partits constitucionalistes a Catalunya, así com representants ed Societat Civil Catalana i altres entitats a favor de la unitat d'Espanya. EFE/Quique Garcia

Les banderes d’Espanya han omplert el passeig de Gràcia de Barcelona de la mà d’unes 65.000 persones -segons la Guàrdia Urbana- que han volgut celebrar el dia de la Hispanitat a la capital catalana. Les acompanyaven pancartes com "separar-nos és debilitar-nos" i "STOP bloqueig de l’espanyol a les escoles", entre d’altres que reprovaven el govern de Pedro Sánchez o demanaven llargues condemnes per als presos polítics i per al president Puigdemont.

Al capdamunt del passeig, i malgrat que el dia 12 d’octubre celebra precisament l’inici de la colonització d’Amèrica per part d’Espanya, desenes de fraternitats natives de diferents comunitats de l’Amèrica Llatina exhibien balls tradicionals dels seus territoris en un ambient clarament festiu. Les comparses llatinoamericanes s’allargaven fins a ocupar, ben bé, la meitat de la concentració.

Uns metres més a munt, als Jardinets de Gràcia, els Mossos d’Esquadra havien desviat la manifestació antifeixista que havia arribat des del carrer de Còrsega, evitant així la topada entre les dues concentracions. S’han sentit crits i s’han sentit insults. Després els primers han pujat pels carrers de Gràcia i els altres han seguit baixant seguint el curs de la concentració espanyolista.

A l’altra banda, a plaça Catalunya, un escenari acollia els parlaments dels representants de les diverses entitats que havien organitzat la manifestació. A cada "Viva Espanya!" llàgrimes d’emoció dels assistents. Llàgrimes també amb els parlaments que enaltien a Felip VI o defensaven la Constitució espanyola.

Però també hi ha hagut moments per als somriures i, fins i tot, per a les riallades. La plataforma Tabàrnia, encapçalada pel seu autoproclamat president, Albert Boadella, ha fet burla del referèndum de l’1 d’octubre, organitzant-ne un en què "tothom pot votar fins a 155 vegades als diferents contenidors de la ciutat" i "hi han participat el 100,3% dels tabarnesos". L’escenificació ha aixecat grans riures entre el públic de plaça Catalunya, que tampoc s’ha estat de riure quan a la pantalla de l’escenari hi han aparegut dos ninots-caricatura de Carles Puigdemont i Quim Torra amb els llaços grocs de les seves solapes convertits en esvàstiques.

Entre parlament i parlament, cançons i crits de "ni olvido ni perdón, largos años de prisión", "Sánchez dimisión" o "Catalunya és Espanya". També s’ha sentit reclamar desenes de vegades l’empresonament de Carles Puigdemont i ha rebut burles des de l’escenari el raper Valtonyc, actualment a l’exili.

Al tancament de l’acte, llàgrimes d’emoció i punys al cor de nou mentre sonava l’himne espanyol i les banderes omplien plaça Catalunya per damunt dels caps dels assistents. Uns metres més amunt els ballarins llatinoamericans havien arribat a la plaça i es disposaven a seguir la festa per la ronda de Sant Pere.