Público
Público
coronavirus

S'intensifica el degoteig de baixes al Mobile World Congress pel coronavirus

Sony, la també nipona NTT DoComo, la xinesa Umidigi i l'alemanya Gigaset anuncien aquest dilluns que tampoc seran al MWC. Els organitzadors del congrés prohibiran l'entrada als viatgers provinents de la província xinesa de Hubei. El Gremi d'Hotels confirma que ja hi ha cancel·lacions de reserves. 

Sony
Imatge d'arxiu d'una exposició de l'empresa Sony.

públic

S'intensifica el degoteig de baixes al Mobile World Congress (MWC) pel coronavirus. Aquest dilluns quatre empreses més han anunciat que no seran a Barcelona del 24 al 27 de febrer, les dates de la fira. Són el gegant tecnològic japonès Sony, la també nipona NTT DoComo, la xinesa Umidigi i l'alemanya Gigaset. En un comunicat, Sony ha manifestat que ha estat una "decisió difícil" i argumenta que l'ha pres per "la seguretat i el benestar dels clients, socis, mitjans i treballadors". Sí que mantindrà la presentació dels nous models, però ho farà a través del seu canal de YouTube.

El degoteig de baixes va acompanyat de les cancel·lacions de reserves hoteleres, segons ha confirmat el Gremi d'Hotels de la ciutat. Prèviament, Amazon, Nvidia, Ericsson i LG ja van anunciar que no acudirien al certamen.

Des que dimecres ho anunciés la coreana LG, hi ha hagut un degoteig gairebé diari de companyies que han anunciat que no seran al MWC per prevenir els hipotètics contagis del coronavirus. LG és una companyia molt important del sector, com també ho són Amazon o la sueca Ericsson, que divendres va anunciar la seva renúncia a tenir presència a Barcelona. Les altres corporacions que també han renunciat a la cita barcelonina són la taiwanesa Asus i l'estadunidenca Nvidia.

El degoteig de baixes i la dimensió de les companyies que han pres aquesta decisió comença a generar incerteses al voltant del MWC i, evidentment, preocupació tant a l'entitat organitzadora, GSMA, com a les institucions de la ciutat. En aquest sentit, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va demanar dissabte no fomentar "l'alarma social": "Hem de comportar-nos amb normalitat i no fomentar l'alarma social, que no fa més que complicar les coses. Hem de seguir les recomanacions de les autoritats sanitàries."

GSMA, de la seva part, va emetre un comunicat després de l'anunci de divendres d'Ericsson, en què manifestava que la fira "es farà com estava prevista". Resta per veure si reacciona als anuncis d'aquest cap de setmana d'Nvidia i Amazon i si el degoteig de baixes continua.

Noves mesures durant el MWC

Aquest diumenge, l'organitzadora GSMA publicava un comunicat anunciant noves mesures de prevenció per evitar el contagi del coronavirus. Entre aquestes, el congrés prohibirà l'entrada a qualsevol viatger provinent de la província de Hubei. A més, qualsevol visitant que hagi estat a la Xina "haurà de donar proves que han estat fora de la Xina 14 dies abans de l'esdeveniment", amb el passaport o amb un certificat mèdic.

El MWC també mesurarà la temperatura dels visitants, així com demanarà proves que no han estat en contacte amb ningú infectat pel coronavirus. A banda, el congrés ja va anunciar que augmentaria les mesures de neteja, desinfecció i d'atenció mèdica.

La Generalitat treballa amb l'organització del congrés

L'organització del MWC, però, també ha comptat amb el suport de la Generalitat. El president Quim Torra s'ha posat en contacte aquest dilluns amb el conseller delegat de GSMA, John Hoffman, per oferir-li tot el suport del Govern i la coordinació amb l'administració pública davant l'alerta pel coronavirus. Hoffman ja havia mantingut converses el passat diumenge amb el vicepresident Pere Aragonès en la mateixa línia.

Aquest dilluns, la consellera de Salut, Alba Vergès, ha explicat que el seu departament treballa colze a colze amb GSMA i ha fet una crida a la calma: "Catalunya no és una zona de risc". A més, ha tornat a recalcar que el sistema sanitari català "està preparat i és robust".

Per la seva banda, el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, també ha reiterat que "no hi ha una alarma a Espanya pel virus que prové de la Xina" i ha afirmat que la ciutat està "plenament preparada" per celebrar el congrés: "En cap cas es contempla cancel·lar l'esdeveniment".