Público
Público

El subjecte polític dels Comuns Dante Fachín qüestiona a qui utilitza el nom de Podem per donar suport als Comuns

El secretari general de la formació assegura que només la seva llista representava el mandat de la militància morada i qüestiona la validesa democràtica del procés de construcció del nou subjecte polític. Xavier Domènech i Barcelona en Comú el repliquen i subratllen que es compleixen totes les condicions pactades prèviament i que Podem participarà al procés, perquè hi ha altres candidatures, com la de Jéssica Albiach, que el representen. 

Publicidad
Media: 5
Votos: 1

Albano Dante Fachín acompanyat d'altres dirigents de Podem en la roda de premsa. EUROPA PRESS

A dos dies de començar les votacions de les candidatures que han d'optar a representar el nou espai polític dels Comuns de cara a la seva assemblea constituent del 8 d'abril, la direcció de Podem Catalunya ha decidit retirar la seva candidatura obrint una disputa dins el partit morat i deslegitimant el procés de construcció del nou subjecte polític. El secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, ha assegurat en roda de premsa aquest dijous que el partit retira la seva candidatura, encapçalada per la diputada d'En Comú Podem Marta Sibina, i que Podem Catalunya no participarà en el nou subjecte polític amb BComú, ICV i EUiA perquè no es respecten les condicions marcades per l'Assemblea Ciutadana morada.

Dante Fachin ha explicitat que la llista que presenta Jéssica Albiach, diputada de Catalunya Sí Que es Pot al Parlament, “passa per sobre de la decisió dels militants de Podem”, tot i que considera que no es pot “coartar a ningú la seva voluntat de presentar-se a les primàries d'un altre partit”. Sobre utilitzar el nom de Podem a les candidatures, quan el partit ha decidit no participar, ha defensat que “no només es tracta de posar el nom sinó de seguir unes maneres diferents de fer política”.

A més, ha assegurat que “no hi ha cap trencament” del partit a Catalunya perquè “no s'han donat les condicions democràtiques” que va marcar la militància morada en la darrera consulta sobre la participació de Podem en el nou subjecte, on van participar prop de 4.000 inscrits. De fet, l'acord al qual va arribar Podem amb les altres forces del nou espai per respectar les seves condicions de participació fa només una setmana s'ha acabat per trencar, i ha acabat forçant la retirada de la candidatura de Fachín, sempre segons la seva versió.

La resta d'organitzacions han impedit que el compromís es fes efectiu”, ha dit Fachin, qui ha recordat que a poques hores de començar les votacions -s'inicien dissabte i s'allarguen fins el dia 8 d'abril- “la direcció de Podem no tenia cap document que expliqués com es desenvoluparia el procés de votació”. “No hem aconseguit que s'expliqués de manera clara com és el procés de votació que té per objectiu definir els òrgans de direcció del nou espai polític”, ha lamentat, assegurant que en un procés obert “no pot ser que a una de les parts s'impedeixi saber com serà el procés de votació”.

Dante Fachin, fins i tot, ha assegurat que ha rebut trucades i missatges de militants d'ICV, BComú i EUiA expressant que la lluita que manté Podem per respectar les condicions marcades per una part de la seva militància “servirà per a tothom”. “Cap altre organització de les que participa al procés ha fet tants processos participatius com ha fet Podem en els últims mesos”, ha afegit, sobre l'Operació Morada engegada pel partit per validar la participació dins el nou espai.

El líder de Podem a Catalunya ha agraït els esforços al candidat de la llista d'En Comú Podem al nou partit, Xavier Domènech, per intentar la participació de Podem dins el nou subjecte “però no ha acabat d'aconseguir que sigui un procés obert i que no sigui un pacte entre cúpules”. Dante Fachin ha atacat durament les formes de fer política de l'esquerra catalana i ha justificat la seva retirada per “no cometre els errors del passat”. Fins i tot ha recordat que partits com ICV mantenen deutes d'11 milions d'euros amb entitats bancàries. Si es reprodueixen aquestes pràctiques, ha defensat, “ja no són errors, és complicitat”. Tot i això, ha defensat que no tanquen cap porta a confluir de manera conjunta en un futur.

El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, s'ha mostrat aquest dijous “decebut” amb la decisió de Podem de no participar en el nou espai, tot i que respecta la pròpia sobirania del partit a Catalunya. En resposta, Dante Fachin ha dit compartit la decepció perquè no s'ha mostrat “capacitat per fer les coses d'una altra manera” per part de les altres forces.

Domènech: "Nosaltres tirem endavant"

Unes hores abans de la roda de premsa, el líder de la confluència, Xavier Domènech, havia manifestat a la Cadena SER que lamentava la decisió de Podem i manifestava la seva sorpresa per la ruptura d'un acord que considerava "bo per a tots els actors". Això sí, Domènech li ha enviat un missatge clar a Albano Dante Fachín: "Nosaltres tirem endavant, perquè la confluència ja té tots els elements i totes les sensibilitats". En aquest sentit, ha insistit que la seva llista compta amb Vicenç Navarro, que formava part de la candidatura de Pablo Iglesias al darrer congrés de Podemos, i a banda hi ha la candidatura de Jéssica Albiach i Marc Bartumeu per completar els dirigents de l'executiva dels Comuns.

Rebuig de Barcelona en Comú

Un cop la direcció de Podem s'ha reafirmat en la seva decisió, Barcelona en Comú, un dels actors de la confluència, ha emès un comunicat en què afirma que el "procés de debat i conformació dels òrgans transitoris del nou espai polític a Catalunya compleix amb les màximes facilitats per a la participació i la votació de totes les persones que en vulguin formar part". Així mateix, assegura que el procés "garanteix el compliment de les tres condicions posades sobre la taula per part de la direcció de Podem a partir de la consulta realitzada a les seves bases", de manera que la formació que encapçala Ada Colau "rebutja" que no es donin aquestes condicions i que "només s'ha retirat una candidatura" i, per tant, "hi ha molta gent de Podem que segueix participant activament del procés".