Público
Público

Successos El macrobotellot es trasllada al Bogatell, on també acaba amb incidents

Durant la nit hi ha hagut diverses baralles i robatoris a la festa del litoral barceloní. La majoria dels incidents s'han produït, però, a partir de les 6h del matí, quan gran part dels assistents ja havien marxat

Motos cremades davant dels furgons dels Mossos d'Esquadra en el botellot del Bogatell d'aquest 26 de setembre.
Motos cremades davant dels furgons dels Mossos d'Esquadra en el botellot del Bogatell d'aquest 26 de setembre. Jordi Pujolar / ACN

Arran del blindatge que els Mossos d'Esquadra van fer a l'Avinguda Maria Cristina, després dels incidents de les dues nits anteriors, els botellots massius s'han traslladat a d'altres punts de Barcelona i el més massiu s'ha fet a la platja del Bogatell. S'hi han reunit milers de persones i també ha acabat amb aldarulls, això sí quan la majoria de joves que hi participaven ja havien abandonat el lloc.

Pels volts de les sis del matí, alguns grups violents han provocat destrosses a restaurants de la zona, han cremat motocicletes a l'avinguda del Litoral i han acabat llençant ampolles al dispositiu dels Mossos d'Esquadra que intentava fer retornar la pau al lloc. Els enfrontaments han tingut lloc a l'alçada de l'espigó del Bogatell, a tocar de la Nova Icària. La policia ha acabat dispersant els violents passades les set del matí. Durant tota la nit, Guàrdia Urbana i SEM han hagut d'atendre a diversos ferits en baralles i a víctimes de robatoris provocats per aquests mateixos grups.

El director general dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer, ha informat aquest diumenge que han fet una trentena de detencions. Segons Ferrer, es tracta de detencions "qualitatives i interessants" perquè són persones que han estat arrestades als llocs dels fets per robatoris amb força i actes violents. En una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio, Ferrer ha dit que gràcies a l'ús de drons i agents de paisà han pogut fer una "extracció controlada" en un restaurant saquejat del Bogatell. Segons el director dels Mossos, hi ha hagut 39 atesos pels serveis mèdics, però cap greu. Per a Ferrer ha estat "una nit amb menys incidents que l'anterior, sens dubte.

El botellot del Bogatell s'ha desenvolupat amb certa normalitat fins a primera hora del matí. Durant la nit s'han produït diversos incidents a mesura que passaven les hores. El nombre de participants en el macrobotellot ha anat a més i també la tensió entre ells. El Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès diversos joves per intoxicacions i també ferits en diverses baralles. Almenys a la platja de la Mar Bella hi ha hagut algunes ganivetades.

Altres joves també han denunciat atacs indiscriminats per grups que només buscaven brega. La tensió ha crescut sobretot a partir de les tres de la matinada. El macrobotellot s'ha dut a terme sense presència policial estable al passeig marítim ni a la platja. Només alguns furgons de la Guàrdia Urbana i del SEM han fet acte de presència al lloc quan se'ls ha requerit.

Fonts policials han explicat a l'ACN que malgrat no han estat visibles durant gran part de la nit, el dispositiu de seguretat que s'ha fet de manera conjunta amb els Mossos d'Esquadra ha estat en tot moment pendent de com es desenvolupaven els fets al litoral barceloní. De fet, a partir de les sis del matí diverses unitats dels Mossos d'Esquadra han hagut d'actuar per disturbis.

La majoria de joves ja havien començat a marxar cap a casa des d'aproximadament les cinc de la matinada. Pels volts de les sis, un reduït grup de violents ha cremat diverses motocicletes i senyals de trànsit que han arrencat del terra. També han trencat portes i finestres de locals del passeig marítim i han fet saquejos en almenys un restaurant.

La intervenció policial s'ha allargat fins a primera hora del matí per intentar dispersar aquest petit grup. En aquest moment, hi ha hagut també llançament d'ampolles al cordó policial i als periodistes que seguien el desenllaç del botellot. Aquesta és la tercera nit de botellots a Barcelona i la segona que acaba amb disturbis després dels protagonitzats divendres per grups violents a l'avinguda Maria Cristina i els entorns de la plaça Espanya que va acabar amb 22 persones detingudes, 34 ferits entre els assistents i 5 agents dels Mossos lesionats.