La superfície agrària ecològica a Catalunya s'ha triplicat en els darrers deu anys
Tot i aquest creixement exponencial, el 2022 es va tancar amb 272.883 hectàrees ecològiques inscrites, només un 0,81% més que l'any passat, quan l'augment va ser del 5,3%. Més de la meitat dels cultius bio són vinyes
Barcelona-
En els darrers anys, la superfície agrària ecològica -que inclou pastures, prats i boscos- ha crescut de forma exponencial a Catalunya. Aquest creixement es deu principalment a l'augment del consum de productes ecològics al nostre país. De fet, en els últims deu anys, el nombre d'operadors ecològics a Catalunya ha crescut quasi un 150% i el terreny utilitzat per fer agricultura sostenible s'ha triplicat, segons un informe del Consell Català de la Producció Agrària i Ecològica (CCPAE).
Malgrat aquest creixement exponencial experimentat en els darrers deu anys, les dades constaten un cert estancament, ja que el 2022 es va tancar amb 272.883 hectàrees ecològiques inscrites, només un 0,81% més que l'any anterior, quan l'augment va ser del 5,3%. No obstant, si ens centrem amb els cultius productius, el 2022 s'ha arribat a les 71.788 hectàrees, que representen un increment del 6,08% respecte al 2021.
Per la seva banda, els els operadors ecològics han incrementat un 1,62% respecte de l'any anterior, fins a arribar als 5.075 inscrits. Si ho comparem amb el 2021, quan es va registrar un augment d'un 11,08%, el percentatge del 2022 és força baix. Tot i això, el 2022 es van superar el 5.000 operadors ecològics, "un màxim històric", ha dit la directora general d'Agricultura i Ramaderia del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Elisenda Guillaumes, a la roda de premsa en què s'ha presentat l'informe 2022 sobre la producció agrària ecològica de Catalunya.
Pel que fa a la superfície agrària ecològica, Guillaumes ha explicat que ja s'ha passat de les 242.000 hectàrees, "que representen aproximadament el 23% del total, apropant-nos cada vegada més a l'objectiu de la Unió europea de tenir el 25% de la superfície ecològica l'any 2030".
Més de la meitat dels cultius bio de Catalunya són vinyes
Més de la meitat dels cultius bio de Catalunya són vinyes, concretament, el 51,2% del total, amb més de 29.000 hectàrees conreades. "La vinya ecològica catalana ja representa el 19% de la vinya ecològica total d'Espanya i el 5,3% de tota la vinya ecològica del món", ha detallat Guillaumes. D'entre els cultius majoritaris, cal destacar el creixement dels conreus de cítrics (un 13% més) i dels fruits secs (un 8,97% més), tot i que darrere de la vinya hi ha les oliveres i els cereals.
El nombre d'explotacions ramaderes ecològiques ha incrementat durant el darrer any un 0,37% fins a les 1.096. Destaca el creixement de l'apicultura, que ha incrementat un 21,43% i ja té 17 explotacions. L'oví de llet ha crescut un 16,6% amb 7 explotacions, el porcí ha crescut un 5% i ja compta amb 21 explotacions i el vaquí de carn ha augmentat un 4,04% i ja té 593 explotacions. De fet, el vaquí de carn representa el 54% de totes les explotacions ecològiques de Catalunya.
Pel que fa al volum de facturació del sector, el darrer exercici econòmic comptabilitzat, el 2021, va tancar-se amb un creixement anual de quasi un 20%. Catalunya va assolir la xifra rècord de 1.190 milions en vendes, sent la comunitat autònoma amb el mercat de productes ecològics més gran. El president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), David Torrelles, ha destacat la resistència del sector ecològic davant les crisis i ha afegit que "el volum de facturació del sector ecològic situa Catalunya com el primer mercat de productes ecològics de l'Estat i del sud d'Europa”.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..