Público
Público
POLÍTICA

El Suprem revoca el primer 100.2 de Forcadell i es declara competent per revisar els permisos dels presos polítics

L'alt tribunal estima el recurs presentat per la fiscalia a partir de la decisió que va prendre la junta de tractament de la presó de Mas d'Enric. L'expresidenta del Parlament ha estat trasalladada al centre de Wad Ras de Barcelona on se li ha aplicat un altre 100.2. El Suprem qüestiona el trasllat i estableix que els recursos del fiscal suspendran automàticament els permisos.

L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell sortint caminant de la presó de Mas d'Enric el 17 de febrer del 2020. Twitter Carme Forcadell.
L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell sortint caminant de la presó de Mas d'Enric. Twitter Carme Forcadell.

PÚBLIC

El Tribunal Suprem decidirà sobre l'aplicació del 100-2 als presos independentistes i ha revocat el que va atorgar la junta de tractament de Mas d'Enric a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell. També estableix que els recursos del fiscal suspendran automàticament els permisos. Així ho ha decidit el propi alt tribunal, que estableix que ha de ser el tribunal que va emetre la sentència de l'1-O el que ha de resoldre els recursos. Pel que fa al de Forcadell, s'hi ha pronunciat després que el jutjat de vigilància penitenciària de Lleida obrís la porta a enviar la qüestió al Suprem, que ara li denega el 100.2 per falta de justificació. A més, avisa que el 100.2 no pot "amagar excarceracions pròpies del tercer grau".

El Suprem ha estimat el recurs d'apel·lació de la fiscalia i ha revocat la interlocutòria del jutjat de vigilància penitenciària que va ratificar l'aplicació del 100.2 a Carme Forcadell aprovat per la junta de tractament de Mas d'Enric. L'expresidenta del Parlament va ser traslladada després a Wad Ras, i la seva junta li va aplicar un altre 100.2. Forcadell ha reaccionat mitjançant una piulada acusant del Suprem d'extralimitar-se en les seves funcions per aplicar "una justícia que és venjança", ha dit.

L'alt tribunal considera que no existeix connexió entre el programa de tractament aprovat per Mas d'Enric, que inclou tasques de voluntariat i acompanyament a un familiar fora de la presó, i el procés de reinserció de Forcadell. Això, al seu parer, fa "injustificable" que pugui sortir en aplicació del 100.2 sense haver complert ni una quarta part de la condemna, remarca.

Així, el pronunciament arriba quan la situació dels independentistes presos ja ha canviat. Des de la setmana passada ja han superat el 100.2 i estan en tercer grau. A més, Forcadell va ser traslladada el 15 de juny de la presó de Mas d'Enric a la presó de dones de Barcelona Wad- Ras, que és qui li ha concedit el tercer grau. Fins ara la fiscalia podia recórrer la decisió de les juntes de tractament de concedir el tercer grau i encara no s'havia pronunciat sobre aquesta qüestió. Ara caldrà veure si l'escenari canvia amb la decisió d'avui del Suprem.

Potestat per decidir sobre tots els permisos

Però a més, el Suprem es declara competent per pronunciar-se sobre els recursos d'apel·lació que es presentin per l'aplicació del 100.2 als presos independentistes. La decisió del tribunal "decideix amb caràcter definitiu quin òrgan jurisdiccional ha d'assumir la competència funcional per resoldre els recursos que se suscitin" arran de l'aplicació del 100.2, remarca, i alhora provoca l'aplicació de l'efecte suspensiu en els recursos de la fiscalia, en aplicació de l'apartat 5 de la disposició addicional cinquena de la Llei Orgànica del Poder Judicial. Així doncs, serà el Suprem qui decideixi si manté o anul·la el 100.2 i els recursos de la fiscalia paralitzaran l'execució dels permisos.

Els magistrats argumenten que l'article 100.2 del reglament penitenciari afecta el model d'execució de la pena, i per això creuen que s'hi ha de pronunciar l'òrgan sentenciador.

Trasllat "injustificat" a Wad Ras

En el cas concret de Forcadell, remarca que les juntes de tractament "no estan cridades a corregir els desacords dels funcionaris que les integren". També avisa que no es permet el "trasllat injustificat d'un penat a un altre centre penitenciari si aquesta decisió està estratègicament dirigida a rectificar la competència del jutge de vigilància penitenciària", en referència al trasllat de l'expresidenta del Parlament a Wad Ras.

El Suprem constata que el programa de tractament ha d'identificar la necessitat del 1002 i la impossibilitat d'executar-se a l'interior de la presó. També rebutja l'argument que van donar el jutge i les defenses recordant que l'alt tribunal va descartar l'aplicació de l'article 36.2 del Codi Penal, que preveu no atorgar el tercer grau fins que s'hagi complert la meitat de la condemna. "Aquesta decisió en cap cas pot ser interpretada com un aval per a l'aprovació de programes de flexibilització que, per la via del 100.2, amaguin excarceracions pròpies del tercer grau per a l'aplicació d'un règim de semi-llibertat que res té a veure amb la funció resocialitzadora que és pròpia de les penes privatives de llibertat", destaca.

Diversos polítics catalans reaccionen a la decisió del Suprem

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reaccionat a la decisió del Suprem: "Que a l'Estat espanyol cap independentista pot trobar-hi justícia, ja ho sabíem. Que Espanya no reconeixerà el dret a l'autodeterminació dels catalans, també. I aleshores? Aleshores tot depèn del salt col·lectiu conjunt de tot l'independentisme (institucions + societat civil)", ha afirmat Torra. 

A més de líder de l'Executiu català, diversos membres d'Esquerra Republicana de Catalunya -el partit de Carme Forcadell- han piulat missatges de protesta, entre ells la consellera de Justícia Ester Capella i el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que han definit com a "acte de venjança" la resolució del TS. Així mateix, el compte oficial de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) assegura que es tracta de "persecució política per haver estat presidenta del Parlament i de l'Assemblea". 

D'altra banda, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart -a qui li perilla el 100.2 junt amb la resta de presos polítics- ha mostrat la seva indignació. També han reaccionat els presos polítics Josep Rull, Quim Forn, Jordi Turull els quals també han qualificat la decisió judicial com un acte venjatiu. "Per enfonsar-nos a nosaltres, amb el canvi de criteri sobre el 100.2, el Tribunal Suprem perjudicarà milers de presos de tot l’Estat", ha reforçat Rull.