Público
Público

REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ La Generalitat elevarà a Europa "l'actuació criminal" de la policia espanyola

El conseller de Presidència anima els més de 300 ferits per la repressió policial de l'1-O a denunciar les agressions davant els Mossos d'Esquadra

Jordi Turull i Raül Romeva a l'IPBC/ Públic 

El Govern de la Generalitat "elevarà a instàncies europees" el que considera com una "actuació criminal" dels cossos policials estatals aquest diumenge al matí, en la seva repressió del referèndum d'autodeterminació. Així ho ha avançat el conseller d'Afers Exterior, Raül Romeva, que creu que les actuacions policials han vulnerat "drets fonamentals", i fins i tot els propis tractats europeus.

Romeva, en compareixença al Centre Internacional de Premsa de Mediapro, ha explicat que la Generalitat iniciarà "els tràmits previstos en l'article 7" dels tractats europeus per "denunciar l’Estat Espanyol". Aquest article contempla la possibilitat de suspendre el dret de vot d'un estat membre en cas de "violació greu" dels drets humans.

"Ens posem en contacte amb la UE i amb els estats membres perquè comencin les polítiques de sanció", ha assenyalat Romeva, que ha denunciat que "en un país de la UE s'estan vulnerant drets fonamentals" segons els propis tractats europeus. Romeva ha indicat també que l'Estat ha utilitzat aquest diumenge per reprimir el referèndum "cossos policials amb un paper militar", en referència a la Guàrdia Civil.

Turull ha descartat igualment que els ciutadans que han votat en urnes requisades per la policia espanyola puguin tornar a votar. Ha argumentat que aquests consta com que "ja han votat", precisament per donar garanties al recompte. Sobre la possibilitat que s'allargui l'horari de votació degut a les dificultats per votar les cues als col·legis, Turull no s'ha volgut pronunciar, i ha demanat esperar a com es desenvolupa la resta de la jornada.

Més de 300 ferits

En la mateixa compareixença, el conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha donat la xifra de 337 ferits per les actuacions policials durant el matí, i ha animats tots aquests ferits a "demanar un certificat mèdic" de les seves lesions i "presentar denúncia" davant els Mossos d'Esquadra. "Volem que tothom que hagi estat ferit ho denunciï als Mossos", ha recalcat Turull.

El conseller ha condemnat igualment les actuacions policials, que creu que no han obeït ni a la "proporcionalitat" ni a cap "criteri policial", sinó només al "a por ellos", en referència als crits d'ànim que van rebre els passats dies alguns dels agents dels cossos policials espanyols quan abandonaven els seus destins per ser traslladats a Catalunya per impedir el referèndum. En aquest sentit, ha responsabilitzat el president del Govern central, Mariano Rajoy, i el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, de "tots els danys humans i materials" produïts aquest diumenge. "Si haguessin permès el vot no estaríem parlant de ferits ni de contusionats", ha afirmat.

Hores abans, el propi Turull havia demanatla dimissió del delegat del Govern espanyol, Enric Millo, "per ser responsable de la repressió viscuda fins al moment”. A més, ha qualificat el seu llenguatge de “maltractador” en referència a la cita de Millo que des de l'Estat "no volien arribar on han arribat”.

Turull ha destacat que, tot i la repressió policial, el referèndum s'està celebrant, i ha assegurat que s'està votant "en el 96% dels col·legis electorals". De fet, Turull ha assegurat que, en els centres de votació on no hi ha hagut "violència policial", la participació està superant en alguns casos el 50%. No obstant això no ha volgut donar xifres de participació justament per les particularitats de la jornada.

Raül Romeva i Jordi Turull també han parlat sobre l'existència d'un "Grup d'Acadèmics i Professionals pel seguiment de la jornada del referèndum", integrat per catedràtics de Dret com Ferran Requejo, Mercè Barceló, Joan Vintró, a més de l'advocat Ignasi Faura i el notari Eladi Crehuet, que analitzaran possibles incidències i que al final de la jornada mantindran contacte amb la missió d'observadors internacionals. Tots dos consellers han denunciat els atacs patits pels sistemes informàtics de la Generalitat, el tancament de 140 pàgines web, el bloqueig de servidors, la vigilància de les seus del Govern amb helicòpters i drons i altres mesures del govern espanyol destinades a intentar impedir la realització del referèndum.

El Síndic denuncia a Europa la vulneració de drets

Rafael Ribó comunicarà al comissari Europeu de Drets Humans, al Defensor del Poble Europeu i a la seva llista de contactes a Europa, que a Catalunya s’han patit “actuacions amb violència al marge dels drets humans”. Ho farà a través d’un informe que es farà públic aquest mateix vespre i que recollirà els excessos en la vulneració de drets bàsics dels ciutadans catalans. Informa Guillem Amatller.

El representant del síndic de Greuges ja ha confirmat que des del Comissariat Europeu de Drets Humans li requereixen informació sobre possibles vulneracions de drets a Catalunya i que el contacte ha passat a ser gairebé diari. Ribó s’ha mostrat molt decebut amb l’actuació dels cossos de seguretat de l’Estat i ha fet una crida a que els ciutadans comuniquin qualsevol vulneració dels seus drets. 

Ribó ha assegurat que ja ha contactat amb la presidenta del parlament espanyol però que no ha tingut resposta. “Crec que contactarem properament, no hi haurà problema”. També ha contactat amb el síndic de Greuges d’Espanya, a qui li ha traslladat la seva preocupació per la situació actual. “Vivim una regressió de drets i llibertats”, ha lamentat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?