Público
Público

Tensió, càrregues i projectils Foam

Incidents entre manifestants i Mossos a Via Laietana i davant del Parlament un cop acabada la multitudinària manifestació d'aquest 1 d'octubre.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Manifestants davant mateix de les portes de l'edifici del Parlament, un cop desconvocada la multitudinària manifestació d'aquest dilluns. / Maria Rubio.

La gran manifestació d'aquest dilluns, en el primer aniversari de l'1 d'octubre, ha acabat amb incidents de certa consideració, trencant la tònica general de les mobilitzacions sobiranistes dels darrers anys. Protagonitzats per una minoria, però en un moment en què els partits espanyolistes insisteixen especialment en el relat d'una suposada violència de l'independentisme, con havien fet hores abans els líders del PP, Pablo Casado -amb l'expressió 'kale borroka'- i de Cs, Albert Rivera -ha parlat de "comandos separatistes". 

Els incidents s'han produït un cop acabada oficialment la manifestació entre la plaça Catalunya i el Parlament, que ha estat estríctament pacífica durant tot el seu recorregut. Poc després, però, s'han viscut els primers moments de tensió, quan alguns centenars de persones han segut fora del cordó establert per apropar-se a l'edifici de la Cambra, informa Maria Rubio. Alguns dels manifestants han llançat consignes que demanaven "ocupar" el Parlament, i lemes com ara "Esquerra i PDeCAT la paciència s'ha acabat".

Nombrosos manifestants s'havien quedat igualment davant la comissaria de la Policia Nacional de Via Laietana un cop acabada la manifestació. El nombre de manifestants ha anat minvant paulatinament de forma espontània. I de forma radical abans de les 10 de la nit, quan agents antiavalots dels Mossos han carregat i han ocupat el carrer amb vehicles de la Brigada Mòbil.

Passades les nou de la nit, alguns dels manifestants davant del Parlament han aconseguit avançar més enllà del perímetre delimitat per les tanques, mentre voluntaris de l'organització de la manifestació intentaven infructuosament calmar els ànims megàfon en mà. Minuts després, els manifestants han aconseguit retirar les tanques que els separaven dels Mossos, davant mateix de l'edifici del Parlament. Els Mossos hi han desplegat un fort dispositiu, a pocs metres dels manifestants. Mentrestant, a les 21:24, els CDR han desconvocat totes les protestes, alhora que cridaven a la "calma" i a "estar atents" a noves mobilitzacions.

Poc abans de les 10 de la nit, alguns centenars de manifestants han arribat fins a les mateixes portes de la Cambra, mentre que els Mossos han optat per retirar els vehicles policials i protegir l'edifici del Parlament des de dins. Els manifestants han enganxat aleshores cartells reivindicatius a la paret exterior de la Cambra, han fet sonar claus i picarols i han entonat consignes com ara "no volem seure, volem la porta oberta".

Projectil Foam disparat per agents dels Mossos d'Esquadra a les portes del Parlament, per desallotjar els manifestants concentrats davant mateix de les portes de la Cambra. / Maria Rubio.

Desenes de persones causen els aldarulls més greus

A les 22:10h, els Mossos han dispersat finalment els manifestants que hi havia just davant de la porta del Parlament, després de l'arribada de noves furgones de la Brimo, que han avançat obligant a retirar-se els manifestants. Els agents antiavalots han efectuat algunes càrregues i fins i tot han intervingut els escopeters, que han disparat projectils Foam -els successors de les bales de goma-.

Part dels manifestants desallotjats s'han reagrupat a les portes del Parc de la Ciutadella, i s'han produït corredisses al llarg del Passeig de Lluís Companys. Una petita minoria de manifestants, unes desenes, han llançat cadires de les terrasses dels bars adjacents i ampolles contra els Mossos.

Poc abans de les 23h seguien els disturbis, i alguns dels pocs manifestants que continuaven als carrers propers al Parlament han fet barricades amb tanques. Han llançat llombardes i pedres contra les furgones de la Brimo, i els mossos han carregat. També s'han cremat contenidors a la Ronda de Sant Pere.

Manifestants i agents dels Mossos d'Esquadra davant del Parlament, passades les 21:30h d'aquest dilluns. / Maria Rubio.