Público
Público

Un testimoni fals de l''Operación Cataluña': "Querían la cabeza de Puig, Pujol, Mas..."

El broker francès, amb domicili a Suïssa, que va prestar un testimoni a la UDEF que es va fer servir per intentar desfer la carrera política del conseller de la Generalitat Felip Puig, va reconèixer, en una conversa, la gravació de la qual ha pogut conèixer 'Público', que va ser utilitzat per la brigada política del Ministeri de l'Interior de Fernández Díaz amb l'objectiu de destruir el govern de la Generalitat que presidia Artur Mas.

Imatge de François Seroux durant l'entrevista que li va donar a Carlos Quílez en exclusiva per 'Economía Digital'.

Es tractava de desprestigiar els polítics sobiranistes catalans i calia fer-ho a qualsevol preu. Així que els falsos testimonis eren perfectament vàlids per a la brigada política d'Interior que va organitzar Eugenio Pino, número dos de la Policia amb l'exministre Jorge Fernández Díaz, per tal d'acabar amb partits i dirigents rivals del PP.

Pel que anomenen 'Operación Cataluña', els confidents policials van trobar -a través d'un advocat barceloní- al broker francès resident a Suïssa François Seroux, qui havia contactat amb importants empresaris catalans amb connexions polítiques, entre ells Jordi Puig Godés, germà de l'aleshores conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, de Convergència i Unió i qui havia exercit abans (successivament) com a conseller de Medi Ambient, de Política Territorial i Obres Públiques, i d'Interior.

Els detectius confidents  van presentar-lo a l'home del comissari José Manuel Villarejo a Barcelona, ​​Antonio Giménez Raso, qui al seu torn ho va posar en contacte amb el responsable del 'Grupo 24 de Blanqueo de Capitales', Álvaro Ibáñez, i entre tots el van convèncer que es personés a les dependències de la UDEF (Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals) per denunciar que un grup d'empresaris i "aconseguidors" catalans pretenia fer una operació milionària de blanqueig de capitals al port de Panamà, en la qual suposadament estaria implicat Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident de la Generalitat i amic de Jordi Puig Godes.

Seroux va declarar a la UDEF que s'havia entrevistat en dues ocasions amb Felip Puig, que -segons va publicar La Razón- li hauria demanat una comissió del 5% per adjudicar una obra al Port de Barcelona (quan era conseller d'Obres Públiques). Va esclatar un enorme escàndol just al final de la carrera política d'aquest conseller de CiU, però la denúncia va acabar essent arxivada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va concloure que era de tot punt fals que Felip Puig hagués demanat qualsevol tipus de contraprestació al broker francès.

Però a la brigada política no li va importar aquesta sentència: havia treballat per cobrar-se una important peça entre els polítics sobiranistes catalans i no era rellevant si l'objectiu de la cacera era o no culpable.

Público ha aconseguit en exclusiva l'àudio que revela la veritat sobre aquest joc brut d'Interior per destruir un destacat polític català: la gravació de la conversa que van mantenir François Seroux i Francisco Marco, el director de l'agència de detectius Método3 que va ser detingut -i la seva empresa registrada i desmantellada- amb motiu de la gravació de la Camarga que va donar origen al que van anomenar  "Operación Cataluña".

"Me han utilizado contra la Generalitat, pero no es la policía sino el ministro del Interior, que no es lo mismo"

Paco Marco: ...te utilizaron, François.

François Seroux: Yo fui utilizado.

PM
: Sí.

FS
: ¿Yo?

PM
: Sí, a ti te utilizaron.

FS: ¿Me han utilizado?

PM: Sí.

FS
: Sí, yo sé, pero no sé por qué... para una nueva Generalidad...

PM
: Bueno no, porque te ha utilizado la Policía española, no la Generalitat.

FS: Pero nunca tenía problema con ellos... me ha utilizado no es la Policía es el ministro de Interior, que no es lo mismo, todos mis problemas que fue…las cosas que fueron públicas, Puig, tú y todo eso fue solamente confidencial y es el Ministerio de Interior que ha salido todo.

En aquest fragment de la conversa entre el detectiu i el broker queda clar que l'inversor francès se sent manipulat per ordre directa del ministre de l'Interior, a banda de les operacions policials normals en una investigació sobre presumpta corrupció.

"Es el ministro del Interior el que lo coge de la Policía para ver, no para distribuir, y lo ha hecho"

PM: Pero tú nunca fuiste a Madrid a denunciar; o sea, vinieron ellos aquí a Barcelona desde Madrid.

FS: Vinieron de Madrid.

PM: ¿Y las denuncias donde las pones? Bueno ¿Dónde te toman declaración y todo eso?

FS: Es el Ministro de Interior que lo ha cogido de la policía, fue ¿sabes? La policía trabaja sobre investigación pero es confidencial no sale de la policía solamente el Ministro de Interior puede sacar algo para ver leer no para distribuir y lo ha hecho.

PM: Ya pero a tí... ¿tú declaras en la comisaria, declaras en un hotel o en un despacho? ¿Dónde?

FS: En un despacho, en un hotel primera vez, en un despacho que es totalmente ilegal.

PM: ¿En un despacho privado?

FS: Totalmente privado.

PM: ¿Pero dónde, en cuál?

FS: Aquí, aquí mismo.

PM
: ¿La reunión la tuvisteis aquí en el Majestic?


FS: Una de las reunión, sí.

PM: ¿Y el despacho? ¿En qué despacho era?

FS: En Madrid, en un despacho totalmente neutral. No había nada, nadie.

Aquest altre tall de la gravació mostra el modus operandi totalment irregular de la brigada política: obté declaracions sota pressió fora de les dependències policials --una cosa que les invalida judicialment-- per després utilitzar-les com a instrument de filtració o extorsió.

"Para terminar, ellos quisieran la cabeza de Puig, de Puig, de Mas... lo quieren todo"

PM: ¿Cinco policías de Madrid? ¿Para qué?

FS: jajaja para mí para Panamá.

PM: Pero eso también acabó en nada lo de Panamá.

FS: La dimisión de Puig... sin Panamá, Puig sería donde es, es lo que quisiera, es mi análisis no pensar que yo soy estúpido pero es lo que yo pienso que…

PM: Sí ¿Pero porque me meten a mí por el medio?

FS: Porque, tú, fue trabajando independiente pero en paralelo con ellos, tú tienes, tú tenías... no sé si tú tienes un equipo de investigador o no sé que...

PM: Ahá.

FS: Que trabajo un poquito con la Policía.

PM: Yo nunca he trabajado con la Policía.

FS: No sé, no sé.

PM: Nunca jamás, joder si hubiera trabajado para la policía no me detienen.

FS: Y no vale nada.

PM: Es que no lo entiendo.

FS: Para terminar ellos quisieran la cabeza de Puig, de Pujol, de Mas.

PM: Pero todo eso…

FS: Ellos quieren todo.

PM: Pero todo eso me parece cojonudo pero ¿Por qué me meten a mí?

FS: Porque fueron las personas que fueron cerca de mí y a esta época tu posición es un poquito 'borderline' [en la frontera], tú no es un empresario normal que hace pintura en un edificio.

PM: Que yo tengo una agencia de detectives a la vez de ser abogado ¿Y qué problema le ves? Si es legal, es una profesión legal.

FS: No lo sé.

PM: Y yo no me meto en política, yo no estoy metido en nada para que hacen que tú digas, ósea ponen en un papel mentiras para detenerme, es que no se entiende...

El detectiu diu no entendre per què li fiquen a ell en l'Operación Cataluña i desmantellen la seva agència (Método3), però el broker francès  ho aclareix dient que no només volen "el cap" de Felip Puig, sinó també els de Pujol i Mas.

I la gravació de La Camarga, en què l'ex-amant de Jordi Pujol Jr. li explica a la presidenta del PP de Catalunya que la família de l'expresident ha acumulat una fortuna en comissions, està precisament a la seu barcelonina de Método3, que va ser assaltada per 45 policies nacionals -acompanyats de dos fiscals- com si fos un quarter general d'Al-Qaida.

"todo esto es ilegal y además provocaron que cometieses un delito de falso testimonio..." - "¡Absolutamente!"

PM: Sí, François, pero entonces te utilizaron.

FS: Al cien por cien pero esa es una de las especialidades de la policía.

PM: Ya pero cuando tú utilizas un ciudadano como tú que está viviendo en un país y lo metes en un problema mediático.

FS: No me gustaba.

PM
: Y explicas unas declaraciones de él, le haces firmar que ha hecho que su abogado por ejemplo como yo no ha hecho... ha hecho... y me acaban deteniendo todo esto es ilegal y además provocaron que tu cometieses un delito de falso testimonio.


FS: ¡Absolutamente!, pero nada fue normal, nada de A a Z. Me utilizaron. Yo pienso que es porque yo conocía a las personas de aquí hace años, la relación entre Pujol y Samaranch... yo fui en el medio hace 30 años... Me tengo que ir...

Finalment, François Seroux admet clarament que els policies encoberts van aconseguir fins i tot que prestés fals testimoni, ja que va ser manipulat per implicar un alt càrrec de la Generalitat en una inexistent trama per treure comissions del Port de Barcelona ... una cosa de la qual, per cert, també volien imputar a l'alcalde Xavier Trias tant l'exdirector de l'Oficina Antifrau de la Generalitat, Daniel de Alfonso, com el mateix ministre Fernández Díaz, tal com prova la gravació de la seva conversa publicada en exclusiva per Público.

...CONTINUARÀ