Público
Público

ARTICLE 155 Torra canvia la composició del Govern per evitar el bloqueig de Rajoy al nomenament de consellers

El president de la Generalitat substitueix els consellers exiliats o empresonats. Elsa Artadi es farà càrrec de la conselleria de Presidència, en substitució de Jordi Turull. El secretari d'Estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez havia comunicat que els nomenaments inicials del president no s'ajustaven a la legalitat, tot i que no feia referència a cap llei que justifiqui aquesta valoració. La Generalitat presentarà una querella per prevaricació contra Mariano Rajoy per haver bloquejat els nomenaments de Rull, Turull, Puig i Comín.

El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat entre altres per Elsa Artadi, que es farà càrrec del departament de Presidència en substitució de Jordi Turull | Arxiu Parlament de Catalunya.

PÚBLIC

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha decidit prescindir dels quatre consellers empresonats o exiliats que havia nomenat –Jordi Turull, Josep Rull, Toni Comín i Lluís Puig– per fer possible que Mariano Rajoy desbloquegi la publicació del nou govern al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), fet que hauria de fer decaure  automàticament i immediata la intervenció del Govern català amb l’aplicació de l'article 155.

En substitució dels consellers esmentats entren Damià Calvet, al capdavant del departament de Territori i Sostenibilitat; Alba Vergés, de Salut; Laura Borràs,de Cultura, i Àngels Chacón, d'Empresa i Ocupació.

Elsa Artadi, prevista inicialment per fer-se càrrec d'aquest darrer departament, serà consellera de Presidència, en substitució de Jordi Turull.

El Govern de Mariano Rajoy havia ratificat aquest mateix dimarts que no publicaria el decret de nomenament dels consellers decidits per president Quim Torra.

Així ho ha comunicat per escrit el secretari d'Estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, al secretari del Govern de la Generalitat, Víctor Cullell, en una carta en la qual defensa el "control de legalitat" que segueix tenint el Govern sobre els actes de la Generalitat a conseqüència del 155.

En la mateixa nota, Bermúdez de Castro explicava que van encarregar un informe als serveis jurídics de l'Estat i que aquests havien determinat que la decisió del president Torra no s'ajustava a la legalitat, tot i que no fan referència a cap llei que justifiqui aquesta valoració.

Els consellers nomenats pel president de la Generalitat, segons el govern espanyol no podrien exercir de forma "vàlida i efectiva" el seu càrrec.

Divendres passat, Quim Torra, va adreçar una carta a Mariano Rajoy per reclamar el desbloqueig “immediatat i sense més dilacions” del nomenament dels consellers del nou Govern, per “restablir la normalitat institucional” a Catalunya, i li va demanar de nou l'inici d'un diàleg entre tots dos.

Torra li va traslladar a més els arguments jurídics exposats del dictamen elaborat per la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, que va insistir en què el Govern espanyol està obligat a fer possible la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) del decret de nomenament dels consellers signat pel president de la Generalitat.

Querella per prevaricació contra Rajoy

Aquesta mateixa tarda Quim Torra ha anunciat la presentació d'una querella contra Rajoy per prevaricació, per haver bloquejat els nomenaments de Rull, Turull, Puig i Comín.  Des de la Generalitat també s'ha informat que en la primera reunió del Consell Executiu "s'impugnarà l’aplicació de l’article 155 en el seu conjunt, i alhora presentarà al·legacions contra la impugnació per part del govern espanyol d’onze lleis d’alt contingut social durant el període durant el qual ha estat vigent aquest article".

Missatge dels consellers vetats per Rajoy

La Generalitat, a més, ha donat a conèixer una nota en la qual explica que els consellers empresonats i exiliats han fet arribar al president Torra un missatge en el qual "expressen la seva voluntat de fer-li confiança i demanen que les institucions catalanes es tornin a posar al servei del poble de Catalunya el més aviat possible".

"Els consellers Jordi Turull, Antoni Comín, Josep Rull i Lluís Puig -segueix la nota- reafirmen que sempre han volgut formar part de la solució i no del problema, i afegeixen que entenen el seu nomenament com una qüestió de confiança per part del president, i que se senten en tot moment legitimats".

Tots quatre manifesten que "se senten consellers legítims del Govern de Catalunya i que ni el maldestre article 155 ni el mal ús que s’està fent del Dret i la Justícia per part dels tribunals espanyols pot dissuadir-los d’aquesta convicció, fonamentada en un fet democràtic sorgit del resultat electoral del 21 de desembre" i  valoren com "un despropòsit la voluntat de bloquejar sine die la formació del Govern de Catalunya".

I finalment, "demanen que no es deixi en cap moment de reivindicar la restitució del Govern legítim que va ser destituït il·legalment i il·legítima amb l’aplicació de l’article 155".

El nou govern

El nou Govern quedarà constituït, si res ho impedeix, de la següent manera:

Pere Aragonès i Garcia - titular del Departament d’Economia i Hisenda i vicepresident
Elsa Artadi i Vila - consellera de la Presidència i portaveu del Govern
Ernest Maragall i Mira - conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència
Miquel Buch i Moya - conseller d’Interior
Josep Bargalló i Valls - conseller d’Ensenyament
Alba Vergés i Bosch - consellera de Salut
Damià Calvet i Valera - conseller de Territori i Sostenibilitat
Laura Borràs i Castanyer - consellera de Cultura
Ester Capella i Farré - consellera de Justícia
Chakir El Homrani Lesfar – conseller de Treball, Afers Socials i Famílies
Maria Àngels Chacón i Feixas - consellera d’Empresa i Coneixement
Jordi Puigneró i Ferrer - conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública
Teresa Jordà i Roura - consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació