Público
Público

ACTIVITAT DE L'EXTREMA DRETA Torra exigeix responsabilitats a Grande-Marlaska pel comportament de guàrdies civils i policies

"No podem permetre que s'insulti, ataqui, ni agredeixi a diputats catalans ni a ciutadans i, per tant, li demanarem explicacions" al ministre de l'Interior, ha afirmat el president de la Generalitat

El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat dels diputats Eduard Pujol i Josep Costa, durant la visita que ha realitzat aquest diumenge a les festes de Gràcia, a Barcelona. EFE/Alejandro García

públic

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, exigirà "responsabilitats" al Ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per les "accions intolerables" i els "comportaments inacceptables" de membres de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional contra periodistes, polítics independentistes o ciutadans que demanen l'alliberament dels presos polítics.

En una visita al barri de Gràcia, acompanyat dels diputats Josep Costa i Eduard Pujol, Torra ha assenyalat que al seu govern li preocupa "moltíssim" que "hi hagi hagut policies que hagin agredit a ciutadans, com per exemple al fotògraf Jordi Borràs, o que hagin insultat i escopit a diputats catalans", informa l'agència EFE.

Així mateix, ha assenyalat que aquest dissabte els Mossos d'Esquadra van identificar un agent de la Guàrdia Civil com un dels integrants d'un grup que havia planificat la retirada de llaços grocs i altres símbols de diversos municipis de les Terres de l'Ebre.

El president català ha insistit que "no podem permetre que s'insulti, ataqui, ni agredeixi a diputats catalans ni a ciutadans i, per tant, li demanarem explicacions".

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonés, també ha demanat aquest diumenge al Govern de Pedro Sánchez que vigili als agents de la Guàrdia Civil i de la Policia que s'han vist implicats aquests últims dies en incidents relacionats amb la llibertat d'expressió, com la retirada de llaços i agressions a ciutadans, entre ells, professionals de la informació.

Ha criticat que els dirigents de Cs impulsin campanyes que insten a retirar llaços grocs de l'espai públic. "Volen provocar una fractura social i no ho aconseguiran".
"Prou. Demanem a l'Estat que vigili als seus uniformats. Que controli a la seva gent, als que es dediquen a perseguir ideologies que no els agraden", ha declarat.

Els Mossos d'Esquadra han identificat 14 persones com a "possibles autors de danys en la via pública" per arrencar llaços grocs a carrers de Móra la Nova, Tivissa i Vandellòs, segons que va informar aquest dissabte la Conselleria d'Interior de la Generalitat .

Així mateix, aquest departament ha indicat que s'han obert diligències a aquestes persones, que estan pendents de denúncies per part dels ajuntaments o particulars per possibles danys al domini públic.

El president de la Generalitat ja va denunciar a principis del mes d'agost en un article que en "aquests últims mesos hem vist un increment notable de les agressions, amenaces, intimidacions i de la violència feixista a casa nostra". En el mateix escrit qual animava "els lluitadors per la democràcia i la llibertat de tots els pobles de l’estat espanyol a combatre conjuntament aquesta xacra històrica que mai no acaba de morir".