Público
Público

Torra, investit president amb total austeritat 

Quim Torra repeteix la fórmula que va emprar Puigdemont el 2016 per prometre el càrrec. L'acte de presa de possessió ha durat amb prou feines dos minuts, en una sala reduïda amb prop d'una dotzena de persones. No hi han acudit representants del Govern central. 

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Quim Torra, a la dreta, pren possessió del seu càrrec de president de la Generalitat, al costat del president del Parlament, Roger Torrent. EFE/Alberto Estévez

Quim Torra ja és president. Gairebé cinc mesos després de les eleccions del 21D, i després que la justícia rebutgés fins a tres candidat a la investidura –Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull–, un nou president de la Generalitat ha promès el seu càrrec. I ho ha fet d'una manera extraordinàriament sòbria, en un acte que amb prou feines ha durat dos minuts i en què només han parlat dues persones.

La presa de possessió de Torra ha tingut lloc al Saló Verge de Montserrat del Palau de la Generalitat, molt mes reduït que l'habitual en altres preses de possessió, el Saló Sant Jordi. També reduïda ha estat l'afluència, de poc més d'una dotzena de persones: El president del Parlament, Roger Torrent; el secretari del Govern, Víctor Cullell, i dos mossos d'Esquadra vestits de gala, a més del propi Torra i els seus familiars directes.

La cerimònia pròpiament dita també ha estat de format reduït. I breu: uns dos minuts, des que han començat els parlaments fins que Torra ha promès. El secretari de Govern ha llegit el reial decret de nomenament de Torra, i aquest ha pronunciat la promesa del càrrec, utilitzant exactament la mateixa fórmula que va introduir Puigdemont ara fa dos anys: "Prometo complir lleialment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat, amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya, representat pel Parlament". 

La fórmula obvia qualsevol referència a l'Estatut o la Constitució, i es va establir en la presa de possessió de Puigdemont per il·lustrar que la seva havia de ser una legislatura de transició cap a la república. Ara l'ha continuat Torra davant el malestar de bona part de a classe política espanyola, emparant-se en el fet que la llei de la Presidència no estableix quina ha de ser la fórmula, i que els tribunals ja van avalar la del 2016. El lider del PSOE, Pedro Sànchez, havia demanat el dia anterior que es legisli perquè sigui obligatori acatar la Constitució en les preses de possessió.

Sense representants del Govern central

L'acte no ha comptat amb presència de representants de l'Estat, també a diferència d'anys anteriors. El Govern central, que encara controla la Generalitat en aplicació del 155, ha rebutjat participar-hi en desacord amb les formes elegides. Torra pretenia –i ha aconseguit– un acte extraordinàriament auster per posar de manifest el caràcter "provisional" –expressió que ha repetit els darrers dies– del seu mandat, a l'espera d'una futura investidura de Puigdemont, a qui bona part de l'independentisme considera com el president legítim.

En aquesta mateixa línia simbòlica, Torra ha renunciat a lluir el medalló que tradicionalment –des de la II República– s'imposa als presidents de la Generalitat. El medalló, no obstant, sí que ha estat present en la cerimònia, sobre la taula on ha promés Torra.