Público
Público

PARLAMENT DE CATALUNYA Tots els sobiranistes aproven una moció contra les amenaces de l'Estat a qui vol posar les urnes

El Parlament de Catalunya es declara víctima d'un intent de bloqueig de la seva activitat per part del govern espanyol a través d'instàncies judicials, denuncia una escalada d'amenaces "per impedir la celebració d'un referèndum efectiu", i anuncia el trasllat de queixes formals a instàncies internacionals, com el Consell d'Europa o l'Alt Comissionat per als Drets Humans de Nacions Unides.

Sessió plenària del Parlament de Catalunya

PÚBLIC

"Posar les urnes mai ha de ser considerat un delicte".  "L'us de la força per impedir donar la veu a la ciutadania contravé els principis i les dinàmiques més elementals de tota democràcia".

Aquestes frases encapçalen una moció, aprovada pels diputats de Junts pel Sí (JxSí) Catalunya Sí Que es Pot (CSQEP) i la CUP, en la que acusen a "representants institucionals" del govern espanyol de "voler alarmar i intimidar la ciutadania i els seus legítims representants". 

"Aquest Parlament és víctima d'un temps ençà", diuen els diputats, "d'un intent de bloqueig de la seva activitat i debat en forma d'atac -del Govern central via instàncies judicials- contra allò que és el més sagrat del parlamentarisme i que és la inviolabilitat dels seus membres". "Prova evident d'aquests atacs és el judici contra la Presidenta del Parlament, el Vicepresident primer i tres secretaries de la Mesa per haver facilitat un debat sol·licitat per la majoria absoluta de la Cambra".

Dotze punts

El text de la moció ha quedat redactat en dotze punts:
- Expressa un rebuig enèrgic a "l'escalada d'amenaces i accions per part del Govern del Partit Popular i d'altres representants institucionals", que tenen per objecte la intimidació a representants electes i ciutadans "per impedir la celebració d'un referèndum efectiu". 
- Ratifica el compromís dels diputats en defensa del Parlament i de la llibertat dels diputats per exercir la seva tasca "sense coercions ni coaccions".
- Demana que es reconegui la llibertat d'expressió dels càrrec electes i de la ciutadania com a dret fonamental de la democràcia".
- Considera imprescindible que "el Regne d'Espanya accpeti i actuï respectant el principi d'inviolabilitat parlamentària".
- Anuncia el trasllat de queixes formals a instàncies internacionals, com el Consell d'Europa,  l'Alt Comissionat per als Drets Humans de Nacions Unides o el Comissari/a de Justicia de la Unió Europea, de les actuacions polítiques o judicials que vulnerin la llibertat d'expressió dels càrrecs electes.
- Reprova la investigació oberta a la Presidenta del Parlament i membres de la Mesa per haver permès el debat.
- Manifesta "l'evident vulneració de drets democràtics que fa el Regne d'Espanya" i afirma que malgrat estar sotmès a la jurisdicció del Tribunal Europeu de DDHH "es detecten regressions democràtiques que afecten els drets i les llibertats fonamentals.

- Demana a la comunitat internacional el seu suport per aconseguir que, a la vista del que ha expressat el poble català en manifestacions reiterades de centenars de milers de persones i en el procés participatiu del 9N, l'executiu central permeti  i faciliti la celebració d'un referèndum.
- Es pronuncia contra "la Llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana", ja impugnada en un recurs d'inconstitucionalitat.
- Referma la voluntat del Parlament de consolidar la seva "autotutela" dels drets de llibertat d'expressió, de participació política i dret de vot de la ciutadania.
- Manifesta suport a "totes aquelles persones que han estat violentades en l'exercici" dels seus drets.
- I "pren el compromís polític que, en la construcció de la República catalana, establirà una indemnitat democràtica, com a garantia que en futur mai més ningú serà perseguit per les seves idees ni l'exercici dels drets polítics de protesta".

Intervencions dels diputats

El text de la moció ha estat objecte d'una intensa negociació entre diputats de JxSí, CSQEP i la CUP i ha estat aprovat per 66 vots a favor i 49 en contra.

Durant el debat al ple, el diputat de CSQEP Joan Josep Nuet, que va haver d'anar a declarar el passat dilluns davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ha afirmat enèrgicament: "Tenim dret a discutir i no tenim dret a condemnar-nos judicialment".

Per la seva banda, la portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, ha reclamat la creació d'una comissió internacional,  "imprescindible" per denunciar el conflicte, mentre que el parlamentari de JxSí Antoni Balasch ha criticat el "mobbing a la democràcia" del Govern del PP.

Els representants de Ciutadans i del PP  han demanat als sobiranistes que no busquin la "immunitat" a través de mocions "vergonyoses" i han criticat la presentació d'Espanya com un país totalitari, amb un Estat no democràtic.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?