Público
Público

JUDICIALITZACIÓ DEL REFERÈNDUM Trapero, Sànchez i Cuixart surten en llibertat de l'Audiència Nacional, sense mesures cautelars

El major dels Mossos d'Esquadra ha contrarestat el relat de la Guardia Civil, sobre els fets del 20 de setembre, en què la Fiscalia basa l'acusació del delicte de sedició. El president de l'ANC ha defensat la legitimitat de les mobilitzacions de protesta per les operacions policials contra càrrecs i dependències de la Generalitat, i el president d'Òmnium Cultural s'ha acollit al dret a no declarar, per no reconèixer la competència de l'Audiència. La Fiscalia, però, demana que tornin a declarar.

Publicidad
Media: 4
Votos: 1

Arribada a l'Audiència Nacional del major Josep Lluís Trapero / EFE Mariscal

El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha sortit de l'Audiència Nacional, en llibertat, sense que la jutgessa demanés mesures cautelars contra ell, després de declarar prop d'una hora com investigat pel delicte de sedició. Ha sorti satisfet i entre els aplaudiments dels diputats catalans i bascos que s'han acostat fins a la seu judicial.

En la seva compareixença ha contrarestat el relat de la Guardia Civil, sobre els fets del 20 de setembre davant la conselleria d'Economia i Hisenda en què la Fiscalia basa l'acusació del delicte de sedició. Trapero havia mantingut el propòsit de declarar que la policia catalana havia complert "estrictament" les ordres judicials i de la Fiscalia en les seves actuacions sobre el referèndum d'autodeterminació.

Abans de Trapero ha comparegut per videoconferència, per motius de salut, la intendent Teresa Laplana, i després del cap dels Mossos ha estat el torn del president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que també han sortit en llibertat sense mesures cautelars.

Arribada a l'Audiència Nacional del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart / EFE

El president d'Òmnium Cultural s'ha acollit al dret a no declarar, en no reconèixer la competència de l'Audiència Nacional per jutjar-lo pel delicte de sedició. Cuixart ha volgut remarcar que no reconeix "cap tipus de delicte" en unes manifestacions del tot pacífiques.

Jordi Sànchez només ha contestat a preguntes del seu advocat defensor per fer entendre la legitimitat de les manifestacions del 20 de setembre així com "el dret a la mobilització per protestar per unes actuacions" com les que s'havien dut a terme contra càrrecs de la Generalitat i la pròpia institució. Les manifestació davant de la conselleria va ser pacífica i no hi havia, com diu la Fiscalia, cap voluntat d'alterar l'ordre.

La Fiscalia aporta nova documentació i demana que tornin a declarar davant l'Audiència

Ara es troben a l'espera de noves informacions que el puguin arribar per part de l'Audiència, ha dit Sànchez, perquè la Fiscalia ha demanat que tots quatre tornin a declarar el més aviat possible.

Abans de la compareixença d'aquest divendres, la Fiscalia ha aportat nova documentació escrita i audiovisual  per a que l'Audiència ampliï fins a l'1 d'octubre la investigació per sedició.

La fiscalia adverteix que si no compareguessin serien "conduïts per la força pública davant del jutjat".

Acusació de la Fiscalia

Trapero ha comparegut aquest divendres uniformat davant la jutgessa Carmen Lamela, per declarar pels incidents que van tenir lloc els passats dies 20 i 21 de setembre. La titular del Jutjat Central d'Instrucció número 3 havia acordat aquestes diligències una setmana després d'admetre a tràmit la denúncia presentada per la Fiscalia contra les persones que van participar en les concentracions durant els escorcolls ordenats pel Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona.

En el seu acte, la jutgessa havia exposat que les protestes al carrer del 20 de setembre podrien ser constitutives de delicte de sedició en anar "dirigides a trencar l'organització territorial de l'Estat" i declarava a l'Audiència Nacional competent per a la seva investigació ja que aquests fets podrien atemptar contra els béns jurídicament protegits i l'actual forma de govern.

Tots tres han arribat a l'Audiència Nacional amb minuts de diferència.

Un cordó policial havia bloquejat l'accés a les immediacions de l'Audiència Nacional a  diputats i senadors del PDeCAT, ERC, En Comú Podem i EH-Bildu que s'hi han acostat per prestar-los suport.

Els diputats Carles Campuzano, Teresa Jordà, Jordi Xuclà, Lourdes Ciuró i Jordi Salvador, entre altres, aturats per la policia a les portes de l'Audiència Nacional / EFE

Entre aquests representants es trobaven els diputats del PDeCAT Carles Campuzano, Jordi Xuclà, Míriam Nogueras i Lourdes Ciuró, els senadors Josep Lluís Cleries i Beth Abad, els diputats d'ERC Teresa Jordà i d'En Comú Podem , Marcelo Expósito, i el senador de Bildu Jon Iñarritu. que pretenien acompanyar els presidents de l'ANC i Òmnium Cultural fins a la porta de l'Audiència.

"De manera sorprenent ens han dit que no els podem acompanyar, que ens havíem de situar darrere d'aquestes tanques", s'ha queixat Carles Campuzano, per a qui s'ha vulnerat el seu dret a acompanyar els investigats.

Ha insistit que la imputació és "injusta" i ha recalcat que el 20 de setembre va ser "un dia negre en la història d'Espanya", per l'entrada de la Guardia Civil a les oficines del Govern de Catalunya i la detenció de 14 persones". "Aquell dia Espanya va demostrar de nou que està més a prop de Turquia que de la Unió Europea", ha afegit Campuzano.

Marcelo Expósito, d'En Comú Podem, ha qualificat de "disbarat polític il·limitat" les imputacions als presidents de ANC i Òmnium Cultural per "haver exercit el seu dret a la llibertat d'expressió" i ha dit que són un símptoma del "grau de enconament "al qual s'ha arribat per la" entossudiment "del PP.

Un altre grup de persones es trobaven al carrer Gènova, a la vora de l'Audiència, han cridat en contra de Josep Lluís Trapero, qualificant-lo com a "traïdor" i demanant el seu empresonament.