Público
Público

Una trentena de professors de l'IES El Palau demana el trasllat

Entre els docents que han sol·licitat ser destinats a un altre centre hi ha vuit dels nou que van ser investigats per un suposat delicte d'odi. El jutjat va arxivar la denúncia a cinc dels ensenyants. 

Imatge d'arxiu d'una concentració en suport als professors de l'institut El Palau de Sant Andreu de la Barca denunciats per un suposat delicte d'odi  / S.F.

públic

Prop d'una trentena del centenar de professors de l'Institut d'Ensenyament Seundari El Palau, de Sant Andreu de la Barca (Baix LLobregat), han demanat el trasllat a un altre centre per al curs vinent, incloent-hi vuit dels nou que van ser investigats per un suposat delicte d'odi després que tractessin a classe la repressió policial del referèndum de l'1-O. Els ensenyants que han demanat el trasllat busquen evitar el "focus mediàtic", segons ha explicat el delegat sindical de la CGT i professor del centre Josep Lluís del Alcazar, que ha estat actuant com a portaveu dels investigats des que van ocórrer els fets. Un jutjat d'instrucció de Martorell va arxivar al maig les denúncies contra cinc dels professors investigats, però a la tardor s'espera que comencin les citacions judicials per als altres quatre.

Els ensenyants van ser denunciats el 23 d'abril pel fiscal contra l'odi i la discriminació de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, després que algunes famílies expliquessin públicament que els seus fills es van sentir assenyalats i discriminats per la professió dels seus pares, guàrdies civils, després que els professors tractessin a classe els fets de l'1 d'octubre. El fiscal considera que els ensenyants van proferir expressions humiliants als alumnes fills de Guàrdies Civils l'endemà de l'1-O. A Sant Andreu de la Barca hi ha la caserna més gran de Catalunya de la Guàrdia Civil.

Al maig, Del Alcazar va declarar a Públic que hi havia un "relat construït" al voltant d'aquests presumptes delictes d'odi, i que el 2 d'octubre els ensenyants denunciats es van limitar a "donar un espai" als alumnes perquè es poguessin "expressar". El delegat sindical també creia que les famílies denunciants van ser "instrumentalitzades" i "utilitzades" en el marc d'una ofensiva "contra l'escola catalana i una escola mínimament crítica".