Público
Público

Delegacions a l'estranger El Tribunal Constitucional suspèn el Pla d'Acció Exterior de la Generalitat

L'alt tribunal admet a tràmit el recurs interposat pel Govern espanyol i pausa cautelarment el desenvolupament de les delegacions de la Generalitat a l'estranger.

Façana del Tribunal Constitucional. / EFE

públic

El ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs presentat pel Govern espanyol contra el Pla Estratègic d'Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea de la Generalitat de Catalunya del període entre el 2019 i el 2020. Aquest fet suposa la suspensió cautelar, com a mínim de cinc mesos, d'aquesta iniciativa  del Govern, una prioritat d'ençà que es va aixecar l'article 155 amb la recuperació d'oficines a l'estranger.

En el recurs, el ministeri presidit per Josep Borrell va demanar la suspensió de l'execució dels decrets de creació per "evitar els perjudicis de difícil o impossible reparació a la imatge d'Espanya i a la política exterior que indubtablement es produiran des que entrin en funcionament".

L'Advocacia argumentava que les delegacions de la Generalitat han fet "actuacions contràries a l'ordenament vigent" i "als principis d'unitat d'acció a l'exterior, lleialtat institucional, coordinació i cooperació i de serveis a l'interès general".

El conflicte va esclatar el passat 18 d'octubre, quan l'executiu de Pedro Sánchez va interposar aquest recurs després que el Govern català es negués a canviar el contingut de la seva aposta per les delegacions, tal com va exigir-li el govern espanyol.