Público
Público

El Tribunal Suprem rebutja de nou deixar en llibertat els presos polítics

Tot i la fi del judici oral, l'Alt Tribunal no veu motius per treure'ls de presó per la "necessitat de salvaguardar les fianlitats el procés, que ja està en l'últim tram".

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El president del tribunal Manuel Marchena, juntament als magistrats, Andrés Martínez Arrieta (i) i Juan Ramón Berdugo (d), durant el judici del procés. EFE

El Tribunal Suprem rebutja de nou deixar en llibertat els presos polítics, encara que el judici hagi quedat vist per sentència. Les defenses van al·legar que, ja que la presó provisional tenia com a objectiu assegurar que els líders independentistes assistissin al judic, la fi del judici oral feia que ja no quedessin motius per mantenir-los presos.

L'Alt Tribunal, però, considera que no veu motius per aixecar aquesta mesura, ja que encara existeix la "necessitat de salvaguardar les finalitats del procés, que ja està en l'últim tram i amb la deliberació que definirà el seu desenllaç ja iniciada".

Segons els jutges del Suprem, el seu deure és assegurar "les finalitats del procés" en un moment de "significat especial" que "condiciona la resposta a qualsevol sol·licitud" que els facin: "La seva procedència es fa més evident al constatar que el desenvolupament del judici oral no ha eliminat el risc de fuga ni la concurrència dels altres suposats que fan aconsellable el manteniment de la mesura cautelar, tot i el temps que ha passat des de la seva adopció".

D'aquesta manera, el tribunal adopta la posició de la Fiscalia, que aquest dilluns li va demanar que no concedís la llibertat amb l'argument que els acusats van "rebutjar la restauració de l'ordre jurídic" i van assegurar que "hi tornarien". La decisió afecta Carme Forcadell, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa i Joaquim Forn, però no a Oriol Junqueras ni Raül Romeva, que no van demanar aquesta mesura.