Público
Público

TROBADA MUNICIPALISTA Ada Colau reuneix a Barcelona les 'ciutats sense por', per 'recuperar la democràcia'

El partit de l'alcaldessa, Barcelona en Comú, organitza aquest cap de setmana una trobada municipalista internacional per "defensar els drets humans, la democràcia i el bé comú"

La alcaldessa de Barcelona, Ada Colau,  i la de Madrid, Manuela Carmena., es trobaran a la cimera municipalista internacional. EUROPA PRESS

Barcelona en Comú vol tenir un paper destacat en la incipient xarxa de ciutats governades per partits de la nova esquerra alternativa. Si el setembre del 2015, quan el partit d'Ada Colau feia encara pocs mesos que havia guanyat les eleccions, ja va fer d'amfitrió d'un encontre d'alcaldes i regidors de partits afins de tot l'Estat, ara va un pas més enllà i es projecta a escala internacional.

Des d'aquest divendres fins diumenge, BComú organitza a Barcelona la trobada "Ciutats sense por", unes jornades de conferències, tallers i taules temàtiques al voltant del leitmotiv de "defensar els drets humans, la democràcia i el bé comú", com anuncien els organitzadors, amb la premissa que "l'espai local va ser on va néixer la democràcia, i serà on puguem recuperar-la". Unes jornades que comptaran amb la presència física de representants destacats d'aquesta nova esquerra municipalista, com l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena o l'alcalde de Nàpols i exfiscal antimàfia Luigi de Magistris, i amb el suport -enregistrat- de noms com Yannis Varoufakis o Naomi Klein.

El tret de sortida de la trobada el donaran aquest vespre Colau, Carmena i De Magistris, acompanyats de l'alcalde de la ciutat xilena de Valparaíso, Jorge Sharp; l'alcalde de Grenoble (França), Éric Piolle i de Rena Douru, la governadora de la regió grega de l'Àtica -a la qual pertany la capital, Atenes-, en l'acte d'inauguració. Un acte convocat amb el subtítol de 'Xarxes globals de refugi i esperança', i en què, segons explica l'organització, s'explicarà què significa en el context global actual ser una "ciutat sense por", amb expressions que passen per "resistir l'autoritarisme o combatre l’extrema dreta", per "lluitar contra l’especulació" o per "obrir el govern a la participació ciutadana".

Mújica, Varoufakis i Klein, suports VIP a distància

L'acte tindrà encara altres destacades presències. Com ara la dels alcaldes de Saragossa, Pedro Santisteve, Santiago de Compostela, Martiño Noriega, A Coruña, Xulio Ferreiro, o l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater. A més de regidors de Filadèlfia, Bélo Horizonte, Vancouver o Rosario. Com a cirereta del pastís, es projectarà un vídeo amb suports de l'exministre d'Hisenda grec Yannis Varoufakis, l'escriptora i activista canadenca Naomi Klein (autora de 'No Logo' o 'La doctrina del shock') i l'expresident uruguaià José Mújica. L'acte, obert a tots els públics, tindrà lloc a la Plaça dels Àngels a partir de les set de la tarda.

A més d'aquesta inauguració amb noms de prestigi, les jornades inclouen més de dues dotzenes de tallers i taules temàtiques, a les quals s'hi han inscrit "més de 500 persones", l'aforament màxim previst, segons l'organització. Entre aquests actes, en destaquen principalment dos. Dissabte, la taula rodona 'Democràcia des de baix: municipalisme i altres històries', amb la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, o Ritchie Torres, vicesecretari del Consell Municipal de la Ciutat de Nova York, en què es tractarà del funcionament pràctic dels nous moviments municipalistes. Diumenge, sota el volgudament provocador títol 'Entre el neoliberalisme i l’extrema dreta: WTF?!', es debatran "propostes de transformació" alternatives a "la política de la por, l’especulació descontrolada i la dreta autoritària", amb la presència de la filòsofa i activista índia Vandana Shiva com a nom més destacat.

Aquests són els tres actes més destacats de les jornades en quant al nom dels seus participants. Però n'hi ha molts més. Alguns d'ells, de molt concrets i especialitzats. Així, en la vintena de taules i tallers restants -la meitat d'elles, en anglès-, es tractaran qüestiones de màxima actualitat com la gentrificació de les ciutats, la remunicipalització de les empreses de serveis, la mobilitat i la contaminació urbana, el paper de les ciutats com a receptores de refugiats, la transparència de la gestió municipal o el municipalisme en àrees rurals, entre d'altres

¿Te ha resultado interesante esta noticia?