Público
Público

Quim Torra i Pedro Sánchez es reuniran dijous a la tarda 

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ho confirma al Congrés dels Diputats i fa entendre que no hi participaran cap conseller o ministre. La Generalitat ratifica la trobada però assegura que encara negocien amb l'assistència de tres consellers i tres ministres. Calvo, el vicepresident de la Generaliat, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, mantenen un contacte permanent per acordar el format de la reunió. 

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi. /EFE

Finalment, la trobada entre el president català, Quim Torra,  i l'espanyol, Pedro Sánchez, es confirma: serà dijous a la tarda, un dia abans que se celebri el consell de ministres de Barcelona. Així ho ha confirmat la vicepresidenta del govern central, Carmen Calvo, qui, a més, ha assegurat que no assistirà cap altre membre dels dos executius: "No hi haurà una reunió entre dos governs. Això no procedeix perquè nosaltres som el govern de Catalunya també. Hi haurà una reunió dels presidents i potser tindrem alguna reunió com jo ho faria amb el senyor Aragonès i algun membre més, però no es tracta d'una reunió bilateral de governs", ha afirmat la vicepresidenta als passadissos del Congrés dels Diputats.

Per contra, la Generalitat, que també ha confirmat la trobada en un comunicat, insisteix que la negociació no està tancada i encara no retiren la possibilitat que hi assisteixin tres consellers i tres ministres. Segons font de Govern, l'executiu  català insisteix amb la presència del vicepresident Pere Aragonès, la Consellera de Presidència, Elsa Artadi, i la consellera de Justícia, Ester Capella. Aquesta proposta és la que ja es va formular per escrit aquest dimarts, la qual encara no ha estat ratificada per La Moncloa. Calvo ha confirmat que la cita se celebrarà al Palau de Pedralbes de Barcelona i s'ha limitat a assenyalar que serà a "algun lloc institucional de la Generalitat que resulti adequat i còmode" i que proposi l'executiu de Torra.

A més, si bé al principi semblava que Pedro Sánchez no aniria al sopar organitzat per Foment del Treball a l'hotel Sofia, la vicepresidenta ha dit que "segurament" acabarà assistint-hi. També hi seran diversos ministres i la consellera d'Empresa Àngels Chacón, qui ha dit que no es quedarà a sopar en solidaritat amb la vaga de fam dels presos. Calvo també ha utilitzat el terme "segurament" per respondre a la possibilitat de concertar una altra reunió entre la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, i la consellera de Presidència de la Generalitat, Elsa Artadi. Les reunions al marge de la trobada entre presidents, però, dependrà segurament del format final d'aquesta.

Segons fonts de Presidència de la Generalitat consultades per Públic, el contacte entre els dos executius ha estat "permanent" durant les últimes hores, fonamentalment entre la vicepresidenta estatal, Carmen Calvo, i el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi. Els tres dirigents ja van reunir-se dilluns a la tarda.

La reunió entre els dos presidents serà l'avantsala política del consell de ministres a la Llotja de Mar de Barcelona del divendres i les nombroses mobilitzacions i accions de protesta convocades per col·lectius i entitats independentistes, com els CDR, l'ANC o Òmnium Cultural, entre d'altres. El darrer element a discutir entre els dos executius és l'ordre del dia de la minicimera.

En aquest sentit, la Generalitat planteja que la trobada ha de tenir "contingut polític", tot i que sembla complicat que s'abordin qüestions com un referèndum acordat per resoldre el conflicte polític català. La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, ha donat per fet que es parlarà dels problemes de Catalunya i "de la crisi que l'independentisme ha provocat i que cal resoldre per vies completament raonables i equilibrades". Fonts del Govern espanyol citades per l'agència Efe han admès que les circumstàncies que viu Catalunya són "especials", de manera que "s'ha d'obrir pas a la política".

La trobada, que fa uns dies semblava descartada, s'ha desencallat els darrers dies, pel canvi en la predisposició de les dues parts. La darrera tanda de converses va reactivar-se arran de la carta que Calvo va enviar la setmana passada a Pere Aragonès.