Público
Público
PRINCIPIA MARSUPIA

Troben el primer medicament que ajuda els pacients més greus de Covid-19

Descubren un fármaco barato y ya aprobado que reduce la mortalidad en pacientes graves de COVID-19 hasta en un tercio
Un estudi de la Universitat d'Oxford (Regne Unit) ha conclòs que l'ús de dexametasona , un fàrmac ja aprovat i de baix cost, redueix la mortalitat fins i tot en un terç en pacients hospitalitzats amb complicacions respiratòries greus.

Un equip del Departament de Malalties Infeccioses de la Universitat d'Oxford acaba de publicar el primer assaig clínic que demostra un medicament efectiu per als pacients més greus de Covid-19. Es tracta de la dexametasona, un esteroide conegut, barat i disponible en tots els llocs del món.

Es tractaria per tant del primer medicament que és validat en un "Randomized Control Trial" (RCT) per a pacients greus.

Una cosa important: el medicament només s'ha mostrat efectiu per a pacients greus. No es va observar una millora significativa en els pacients que no necessitaven oxigen.

Es va triar a l'atzar a un total de 2.104 pacients per a rebre 6 mg de dexametasona una vegada al dia (ja sigui per via oral o per injecció intravenosa) durant 10 dies, i es van comparar amb 4.321 pacients triats a l'atzar per a continuar amb l'atenció normal. Entre l'últim grup de pacients, la mortalitat als 28 dies va ser més alta en aquells que van requerir ventilació (41%), intermèdia en aquells que van requerir sol oxigen (25%) i més baixa entre aquells que no van requerir cap intervenció respiratòria (13%).

Segons aquestes dades salvaria la vida d'1 de cada 8 pacients que necessita ventilació mecànica o 1 de cada 20 dels quals necessiten oxigen.

                                            Part d'assaig amb més medicaments

Aquest fàrmac forma part de "RECOVERY", un enorme assaig clínic amb més de 11.500 pacients i coordinat entre 175 hospitals del Regne Unit en el qual s'estan provant també altres compostos:

- Lopinavir-Ritonavir (una combinació d'antiretrovirals, normalment utilitzats per al VIH).

- Hidroxicloroquina (ja descartada de l'assaig per falta d'eficàcia).

- Azitromizina (un antibiòtic).

- Tocilizumab (un antiinflamatori).

- Plasma de pacients recuperats.

Fins ara només s'han publicat els resultats per a la hidroxicloroquina i la dexametasona.