Público
Público

El TS rebutja els permisos de Nadal de Forcadell, Turull, Rull, Forn i Sànchez

La Sala emet la interlocutòria dies després de les festes nadalenques i, per tant, quan ja s'havia complert el termini del permís sol·licitat. El TS argumenta que no existeix per llei la possibilitat de sortir de presó per esdeveniments d'aquest tipus.

L'exdiputat de JxCat Jordi Turull (c) y l'expresidenta del Parlamento de Catalunya Carme Forcadell (d) a una manifestación a Barcelona. EFE/Quique García

agències

El Tribunal Suprem ha rebutjat concedir un permís extraordinari d'excarceració a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i als exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez. Tots ells havien sol·licitat sortir de presó per passar les festes nadalenques amb la seva família que ha estat rebutjat en un acte dictat dies després que complís el permís sol·licitat. Demanaven passar la vigília de Nadal, el Nadal i Sant Esteve amb les seves famílies.

Es dóna la circumstància que la resolució del Suprem, dictada ahir, es produeix diversos dies després que complís el permís sol·licitat, de manera que els acusats van passar les esmentades festes sense resposta de l'alt tribunal. La mateixa Sala admet que la seva resolució ha perdut l'objecte si bé "per a evitar aquest efecte no desitjat" recomana als acusats presentar la sol·licitud amb "l'antelació previsible i aproximada tenint en compte quins són els mínims tràmits processals necessaris".

En qualsevol cas, el Suprem rebutja la seva petició que, en el cas de Forcadell, també s'estenia als pròxims 31 de desembre i 1, 5 i 6 de gener, de manera que tampoc podrà sortir de presó aquests dies. La negativa del Suprem es justifica que la llei no preveu una concessió de permisos amb motiu de les festes nadalenques, sinó que només contempla permisos extraordinaris de sortida si existeix "un esdeveniment que afecta un familiar de l'intern".

És a dir, que no existeixen "importants i comprovats motius" perquè els acusats haguessin sortit de presó en aquestes festes, perquè aquests no són "esdeveniments que sorgeixin de manera inesperada ni reuneixen la nota d'extraordinarietat, que és fonament pels permisos citats".

D'altra banda, Carme Forcadell va sol·licitar una vegada més la seva excarceració i el Suprem dóna un termini de cinc dies a la Fiscalia perquè informi sobre aquesta petició.