Público
Público

El TSJC demana que s’investigui si Joana Ortega va incomplir la condemna d’inhabilitació per l’organització del 9-N

L'exvicepresidenta va treballar de maig a octubre com a assessora de la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. La seva inhabilitació s'acabava el 19 d'octubre. 

Joana Ortega, a la dreta de la imatge, juntament amb Artur Mas i l'exconsellera Irene Rigau. EUROPA PRESS

públic

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha instat un jutjat d’instrucció a investigar si l’exvicepresidenta del Govern Joana Ortega va incomplir la condemna d’inhabilitació per l’organització del procés consultiu del 9 de novembre de 2014. Ortega va ser sentenciada a una pena de nou mesos d’inhabilitació, que acabava el 19 d’octubre del 2019. El 8 de maig, Ortega va ser contractada pel Govern com a assessora en “projectes tranversals” de la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, amb un sou anual d’uns 78.000 euros. Exactament cinc mesos més tard, però, Ortega va cessar del càrrec.

Segons el TJSC, aquest contracte estaria “afectat per la inhabilitació” i per això demana a un jutjat d’instrucció que ho investigui. El moviment s’ha produït a instàncies de la Fiscalia, que és qui va denunciar-ho i en aquesta ocasió el TSJC deriva el cas perquè Ortega ja no té la condició d’aforada, en no ser un càrrec públic. Segons fonts de la seva defensa citades per Catalunya Ràdio, la inhabilitació es limitaria, precisament, a l’exercici de càrrecs públics.

El TSJC, però, no comparteix aquesta visió i demana al tribunal d’instrucció que calculi novament la pena restant-hi els cinc mesos que Ortega va treballar com a assessora del Govern. El tribunal, en canvi, sí que ha liquidat la pena de l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau, també condemnada a inhabilitació per l'organització del 9-N.