Público
Público
REBROT CORONAVIRUS

El TSJC permet obrir cinemes, gimnasos i equipaments esportius però manté tancat l'oci nocturn

Accepta l'aixecament cautelar de la mesura dictada pel Procicat que havien demanat el Gremi de Cinemes o la UFEC, però no fa el mateix amb la petició de la Fecalon, la patronal de l'oci nocturn. 

Representants de gimnasos en vaga de fam a la plaça Sant Jaume de Barcelona per reclamar-ne la reobertura. ACN
Representants de gimnasos en vaga de fam a la plaça Sant Jaume de Barcelona per reclamar-ne la reobertura. ACN

ACN

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha autoritzat la reobertura cautelar de cinemes, gimnasos i equipaments esportius a les zones amb restriccions sanitàries sempre que compleixin les mesures sanitàries indicades pel Procicat. En canvi, manté el tancament de l'oci nocturn i les restriccions de bars i restaurants, que també havien demanat aixecar les limitacions.

Una de les resolucions presa pel TSJC acorda la mesura cautelar demanada pel Gremi de Cinemes de Catalunya contra la resolució de la Generalitat del 17 de juliol que obligava a tancar les sales d'exhibició als municipis de la Noguera, el Segrià, l'àrea de Barcelona i l'Alt Empordà afectats per restriccions. Els magistrats no suspenen la resolució, però admeten cautelarment la reobertura mentre es dirimeix el fons de l'assumpte, sempre que les sales compleixin el "Protocol sanitari per a l'obertura d'espais d'exhibició cinematogràfica" i el "Pla de represa del sector cultural. Cinemes", del Departament de Cultura.

En un sentit similar, la sala estima la petició cautelar de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) per reobrir instal·lacions i equipaments esportius, així com gimnasos, sempre que compleixin les mesures indicades per Protecció Civil. En canvi, els magistrats han denegat les mesures cautelars demanades per la Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn (Fecalon) i per la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) contra el tancament de bars musicals i discoteques, i permet a la Generalitat presentar al·legacions fins a les 10 del matí del proper divendres 31 de juliol.

Els gremis beneficiats celebren la decisió

Després de l'anunci del TSJC, diferents associacions i federacions que estaven afectades aquestes restriccions han celebrat aquesta mesura. Per la seva part, el Gremi de Cinemes ha valorat positivament la decisió, tot i que estan a l'espera d'una "solució negociada" amb el Departament de Cultura que doni "seguretat jurídica" a l'activitat cultural. "El camí de l'emparament legal ha estat més ràpid i ens permet reobrir, però hem d'anar més lluny. Els tribunals han escoltat els nostres arguments, la Conselleria ho està fent, però el Procicat no", ha dit a l'ACN el president del Gremi, Camilo Tarrazón.

La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) també ha reaccionat a la decisió del TSJC. En declaracions a l'ACN, el president de la unió, Gerard Esteve, ha assegurat que estan "molt contents" després que el tribunal els hagi donat la raó aquest dimecres i per tant puguin obrir des de "ja". "Les cautelars ens donen la raó perquè enteníem que era una decisió desproporcionada i injusta", ha afirmat Esteve.

El sector de l'oci nocturn reclama mesures

Per la seva part, la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) confia en una resolució favorable del TSJC en els pròxims dies que els permeti reobrir els locals d'oci nocturn. "Tenim esperances", ha assegurat el secretari general de la patronal, Joaquim Boadas, en declaracions a l'ACN. El directiu ha alertat del risc de tancament del 70% de les empreses i ha afirmat que és "l'última oportunitat" pel sector.

Manifestació de l'oci nocturn a la Plaça Sant Jaume. Associació de Sales de Concerts de Catalunya
Manifestació de l'oci nocturn a la Plaça Sant Jaume. Associació de Sales de Concerts de Catalunya

Tot i les declaracions de Boadas, centenars de treballadors de l'oci nocturn s'han concentrat aquest dimecres a la plaça Sant Jaume de Barcelona per reclamar un pla sectorial que permeti l'obertura regulada dels locals i denunciar la "falta de diàleg" per part del Govern. A través d'un manifest conjunt, les diferents organitzacions del sector han lamentat que s'estigui assenyalant l'oci nocturn com a "responsable dels rebrots" i han assegurat que "no s'ha detectat un sol cas de contagi dins les sales del territori català". Després d'una manifestació carregada de música i amb pancartes de protesta on es llegien proclames com "oci en fallida" o "el ball és cultura i salut", les patronals han entregat de forma simbòlica les claus dels seus locals al Palau de la Generalitat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?