Público
Público

TURISME BALEARS Multes de fins a 40.000 euros als que lloguin el seu pis a turistes a Balears

Les immobiliàries, intermediaris turístics i plataformes digitals podran ser sancionats amb multes de fins a 400.000 euros

Turistes passegen pel cèntric carrer de Sant Miquel a Palma. EFE

públic i agències

La nova llei del lloguer turístic de les Illes Balears, que entra en vigor aquest dimarts, recull que els propietaris de pisos que els lloguin a turistes s'enfrontaran a multes d'entre 20.000 a 40.000 euros. En el cas de les immobiliàries, intermediaris turístics o plataformes digitals que ho publicitin (com Airbnb o HomeAway), la sanció pot arribar fins als 400.000 euros.

D'aquesta manera, el propietari que des d'aquest dimarts tingui al seu pis a un turista menys de 30 dies, sense un contracte d'arrendament i sense que el visitant hagi pagat una fiança, estarà actuant il·legalment i s'estaria exposant a ser multat.

El govern del PP de José Ramón Bauzá ja va prohibir en la passada legislatura, el 2012, el lloguer de pisos a turistes, encara que a penes es va perseguir aquesta activitat. Ara, l'executiu progressista liderat per la socialista Francina Armengol i els econacionalistes de MÉS vol fer efectiva aquesta norma amb sancions davant d'una activitat que està creant a residents i treballadors que vénen a les illes amb dificultats per trobar un lloc per viure a preus raonables.

Les denúncies no poden ser anònimes i només serviran perquè els inspectors iniciïn la seva feina

La nova llei deixa la possibilitat als consells insulars de cada illa (Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera) i a l'Ajuntament de Palma de decidir si permeten el lloguer turístic en pisos, quant de temps i en quines zones. Aquestes institucions, governades per partits progressistes, tenen un any per acordar què fan, tot i que es preveu que majoritàriament mantindran la prohibició.

Per tal de perseguir el lloguer il·legal en pisos, la Conselleria de Turisme posarà en funcionament una plataforma electrònica perquè els ciutadans denunciïn els propietaris que els lloguin. En cap cas les denúncies poden ser anònimes i només serviran perquè els inspectors iniciïn la seva feina.

Per ajudar els turistes, la conselleria crearà una aplicació de mòbil específica perquè consultin si la casa que es pretén llogar és legal o no. A dia d'avui a Mallorca hi ha 15.000 habitatges amb autorització per a llogar.

La llei permet llogar a Balears a turistes si es tracta de cases aïllades (xalets) o rústiques, adossats o mitgeres de pobles, sempre que tinguin la corresponent llicència de la Conselleria de Turisme, requisit indispensable.

En aquesta mateixa línia de frenar l'especulació immobiliària, el Govern ha aprovat aquesta setmana el projecte de la primera Llei de l'Habitatge de les Illes Balears, l'objectiu és facilitar l'accés dels ciutadans a l'habitatge.

El text obliga els "grans propietaris" d'habitatges (societats i empreses, no particulars) a cedir-les si porten dos anys buides per tal de fer front a una "necessitat objectiva de dificultat" d'accés a la mateixa, segons ha explicat el conseller del Territori, Energia i Mobilitat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?