Público
Público

TURISME MASSIU BARCELONETA La Barceloneta clama contra la massificació turística

Un centenar de veïns de la Barceloneta s'ha manifestat a la platja per protestar contra “l’expulsió de veïns, l’ocupació de l’espai públic, l’incivisme i la inseguretat” produïda pel gran nombre de turistes que rep el barri

Protesta de veïns de la Barceloneta contra el turisme massiu. FOTO: Guillem Amatller

GUILLEM AMATLLER

Un centenar de veïns s’ha manifestat aquest dissabte en una de les platges de la Barceloneta per protestar contra “l’expulsió de veïns, l’ocupació de l’espai públic, l’incivisme i la inseguretat” produïda pel gran nombre de turistes que rep el barri. Sota el lema “cap més estiu com aquest”, la plataforma en defensa de la Barceloneta ha lamentat que “s’estiguin desnonant persones del barri per culpa del turisme”, en paraules d’Esther Jorquera, membre de La Plataforma i de La Barceloneta diu Prou. Segons la portaveu de la mobilització, aquests desnonaments s’estarien produint a partir de la no renovació de contractes de lloguer.

Els manifestants, amb samarreta groga identificativa de la seva lluita, han criticat que els lloguers s’hagin encarit fins al punt que molts residents hagin hagut de mudar-se. Els assistents han desplegat nombroses pancartes criticant aquest augment de preus i han fet una cadena humana com a mesura de protesta.

"El meu lloguer pot passar d'uns 500 a uns 900 euros al mes. Jo no vull marxar del barri"

“M’han trucat recentment per renegociar el preu del meu lloguer. Calculo que pot passar d’uns 500 euros al mes a uns 900”, explica la Paz Hernández, veïna jubilada. “El tema ja està en mans dels meus advocats. Jo no vull marxar del barri, però si el lloguer arriba a un punt que es fa inassolible econòmicament, no se quina altra alternativa em quedarà”, ha sentenciat.

Protesta de veïns de la Barceloneta contra el turisme massiu. FOTO: Guillem Amatller

Una altra de les reivindicacions de molts dels assistents ha sigut l’insomni que els està produint un determinat tipus de turisme. “Molts cops vaig a treballar sense haver pogut dormir. Cada nit hi ha crits o baralles. De vegades premen els timbres de les cases”, explica l’Elsa Martín, també veïna de la Barceloneta. La majoria d’entrevistats amb els que Públic ha parlat han destacat aquesta molèstia.

Esther Jorquera, qui ha fet de portaveu durant la manifestació, s’ha mostrat crítica amb el paper de les institucions respecte el conflicte. “Els governs de Madrid i de la Generalitat no només no combaten la situació sinó que la promouen, mentre que l’actuació de l’ajuntament és clarament insuficient.” Sobretot el govern central i la Generalitat sembla que estiguin a favor dels lobbys”.

"La turismefòbia és una expressió inventada pels lobbys amb l’objectiu de criminalitzar els veïns"

La portaveu de la manifestació també ha afirmat que el model turístic actual està portant precarietat laboral perquè els treballadors dels hotels “cobren una misèria”. Tanmateix, ha defugit el terme turismefòbia. “És una expressió inventada pels lobbys amb l’objectiu de criminalitzar els veïns. Si un turista ve a passar les vacances aquí, s’interessa per la nostra cultura i s’està uns dies a un hotel o a un hostal no és un problema per nosaltres.”

Sebastian, també membre de la Plataforma en Defensa de la Barceloneta, ha demanat a la Generalitat “que obri 300 pisos per lloguer social d’edificis que actualment estiguin buits o que s’utilitzin com a pisos turístics.” També ha dit que els casos de veïns amb problemes han anat a més, com demostra l’augment de persones que atenen a les taules de comissió d’habitatge, una associació creada per coordinar els problemes generats per l’impacte del turisme en l'habitatge.

Durant la concentració s’han sentit crits com “primer ens van treure el port, després ens van treure la platja i ara volen endur-se les nostres cases” en un ambient reivindicatiu i sense incidents. Uns banyistes membres de la concentració també han onejat una pancarta dins del mar que reclamava l’abolició dels pisos turístics.