Público
Público

Turull: "Dijous no direm res diferent del que vam dir dilluns" 

El Govern manté l'oferta de diàleg després de l'empresonament de Sànchez i Cuixart. Avisa que "s'hauran de prendre decisions" en funció del que "decideixi l'Estat", en al·lusió a l'aplicació del 155, i que en cap cas hi haurà una "rendició" 

El portaveu del Govern, Jordi Turull, en la roda de premsa d'aquest dimarts

públic

L'empresonament dels presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, no ha variat els plans del Govern. L'Executiu català manté en els mateixos termes la seva oferta de diàleg a l'Estat, i fins i tot ha avançat que dijous, el dia que acaba l'ultimàtum del Govern central, no direm res diferent del que vam dir dilluns". Si hi podrien haver nous moviments, però, en cas d'una previsible aplicació del 155

"En funció del que decideixi l'Estat dijous, s'haurà de prendre decisions". Així s'ha expressat aquest dimarts el portaveu del Govern i conseller de la Presidència, Jordi Turull, que ha deixat clar que l'Executiu català no farà cap nou moviment fins a comprovar la resposta del Govern de Mariano Rajoy.

En roda de premsa després de la reunió del Govern, Turull ha explicat que la Generalitat manté la seva oferta de "diàleg" a Rajoy, i ha considerat vigent el termini de dos mesos que va expressat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la seva resposta del dia anterior al requeriment del Govern central al voltant de la declaració d'independència suspesa.

"Decisions", sense concretar més

En aquest sentit, Turull ha declinat concretar si el Govern té previst aixecar aquesta suspensió en cas que Rajoy iniciï els tràmits per aplicar l'article 155 de la Constitució, que permet al Govern central intervenir les comunitats autònomes. Però sí que ha avançat que, si la resposta de Madrid és "tancar-se al diàleg", llavors "s'hauran de prendre decisions".

"Ni plegarem veles ni restarem contemplatius veient com ocupen les institucions catalanes", ha assegurat Turull, en al·lusió al 155. Turull també ha volgut deixar clar que en cap cas la resposta del Govern serà la "rendició". "L'Estat ens situa en els següents termes", ha dit: "O rendició o anar endavant". I ha proclamat que "la rendició no figura en cap dels escenaris previstos".

Turull també s'ha referit a l'empresonament de Sànchez i Cuixart, que ha qualificat de "vergonya democràtica". "El que ha passat", ha dit Turull, és que "un tribunal incompetent els ha empresonat per un delicte inexistent". El conseller de Presidència, a més de manifestar el suport i escalf que la Generalitat vol transmetre a les families de tots dos dirigents, ha recordat que es tracta de dues persones que, des de sempre, han militat "en el pacifisme".

Romeva internacionalitza el conflicte

En la mateixa compareixença, el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, ha volgut situar el moment actual del procés independentista -i, més concretament, la repressió de l'Estat a aquest procés- en una dimensió europea.

"No estem davant d'un fet que es pugui considerar com un afer intern de l'Estat", ha afirmat Romeva. "En termes democràtics, no ho ha estat mai, però ara més que mai", ha afegit, abans d'enumerar les diverses "il·legalitats" que considera que va cometre l'Estat en la seva repressió de l'1-O

En aquest sentit, Romeva ha assegurat que "no existeix un problema català" a Europa, sinó que és l'Estat espanyol qui té "un problema amb la democràcia. I que aquest "problema" afecta "ciutadans europeus". 

El conseller ha afegit que a la UE hi ha hagut una "condemna unànime" de l'actuació policial l'1-O, i ha recordat com destacades veus comunitaries -incloent-hi els presidents del Consell Europeu, Donald Tusk, i de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker- han "apel·lat a una negociació".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?