Público
Público

EN DEFENSA DE L'AUTOGOVERN TV3 i Catalunya Ràdio planten cara al 155

Els òrgans directius de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) "només els pot nomenar i destituir el Parlament de Catalunya", diuen els seus treballadors.

Treballadors de Televisió de Catalunya reunits en assemblea

Els treballadors de TV3 han decidit plantar cara a "la voluntat del govern espanyol d’intervenir el Govern de la Generalitat, destituir l’Executiu català, ocupar les conselleries i amenaçar el dret a la informació de la ciutadania amb la irrupció en els mitjans de comunicació públics".

Centenars de professionals de la televisió pública de Catalunya han assistit avui a una assemblea en la qual han recordat que els òrgans directius de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) "només els pot nomenar i destituir el Parlament de Catalunya", i que són els únics que els treballadors reconeixen com a responsables de complir amb el servei públic que tenen encomanat.

La presidenta del Comitè d'Empresa, Roser Mercadé, ha explicat a Públic que "encara que de moment no se sap com el govern del PP pensa aplicar" les mesures anunciades després del consell de ministres de dissabte, els treballadors pretenen "contrarestar la campanya que fa l'Estat contra els mitjans públics de Catalunya".

Expliquen dins i fora de l'Estat espanyol que "TV3 i Catalunya Ràdio tenen òrgans de control propis", que "el govern del PP no és ningú per dir quina ha de ser la programació ni com s'han de fer els informatius".

De fet, ha assenyalat Mercadé, aquest diumenge, 15 mitjans estrangers, com la BBC, Russia Today o la RAI,  ja van visitar TV3 per informar sobre les possibles repercussions de l'anunciada intervenció de l'Estat, com a conseqüència de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. "S'ha creat expectació internacional. No comprenen que hi pugui haver intervenció estatal", explica la presidenta del Comitè d'Empresa.

Aquest dilluns, a més d'altres mitjans estrangers, també s'han començat a interessar televisions d'àmbit estatal.

L'assemblea, a la qual també han assistit representants de l'Agència Catalana de Notícies (ACN) ha aprovat un manifest en el qual assegura que els professionals de TV3 "seguiran treballant per garantir una informació veraç i rigorosa i una programació de qualitat, ha reclamat que l'acord del Consell de Ministres que activa l'article 155, "sigui rebutjat al Senat, especialment per part dels senadors catalans".

"Rebutgem que des del Govern espanyol es nomenin, saltant-se tots els tràmits democràtics i legals, nous directius dels mitjans públics. Si això passés no tindrem més remei que no reconèixer la seva autoritat", afirmen en el mateix manifest.

En aquest sentit, el Comitè ha argumentat a l'assemblea la necessitat de dur a terme una acció de resposta gradual, en funció de quina sigui l'actitud del govern central.

Protesta dels Consells d'Informatius de TVE, RNE i RTVE.es

Els tres Consells d'Informatius de RTVE, per la seva banda, també han donat a conèixer un comunicat en el qual demanen "coherència al govern i als partits que donen suport a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució".

Tots tres organismes consideren necessari subratllar la "la paradoxa que suposa voler intervenir TV3 'per garantir la transmissió d'una informació veraç, objectiva i equilibrada, respectuosa del pluralisme polític'  quan a RTVE no es compleix aquest mandat".

"Els mitjans de comunicació públics han de servir els ciutadans, mai als governs", afirmen, "a cap".