Público
Público

VAGA AEROPORT BARCELONA Eulen accepta la proposta de la Generalitat i els treballadors la votaran dijous

El Govern, com a mediador del conflicte, proposa un augment de fins a 200 euros mensuals per treballador i la incorporació d'un cinquè vigilant en cada filtre. El comité valora positivament l'increment de personal i sotmetrà la proposta a assemblea

Cues als controls de seguretat del Prat, el passat diumenge durant les aturades parcials. EFE/Quique García

agències

Eulen, l'empresa encarregada del control de seguretat a l'Aeroport de Barcelona, ​​ha acceptat la proposta presentada per la Generalitat per desencallar el conflicte al Prat, un document que el comitè de vaga veu "insuficient" però que tot i així sotmetrà dijous a votació en l'assemblea de treballadors.

La Generalitat, com a mediadora en el conflicte, ha traslladat aquest dimarts a les parts una proposta amb millores laborals i salarials que preveu, entre altres mesures, un augment de fins a 200 euros mensuals per treballador i la incorporació d'un cinquè vigilant en cada filtre de seguretat .

Eulen accepta la proposta tot i estar "molt per sobre" del que considera "admissible"

Eulen ja ha anunciat que assumeix aquesta proposta amb l'objectiu de solucionar "com més aviat possible" la situació de conflictivitat al Prat, tot i estar "molt per sobre" del que considera "admissible". La proposta del departament de Treball suposa un increment salarial mitjà de l'11,5%: l'17,83% per als treballadors de nova contractació i del 8,28% per als antics.

Eulen, que fins ara oferia als empleats un increment màxim de 155 euros al mes, accepta aquesta proposta, tot i que remarca que és "desproporcionada". L'empresa també accepta altres propostes que haurà d'acordar amb el comitè i que suposen la incorporació de nou personal.

Els treballadors ho veuen "insuficient"

El portaveu del comitè de vaga, Juan Carlos Giménez, ha afirmat que el plantejament de la Generalitat és "insuficient", en plantejar un increment salarial de "poc més de la meitat" dels 350 euros que reclamen els treballadors. Giménez sí que ha valorat positivament la proposta d'increment de personal, que suposa un augment de 25 vigilants de substitució i un treballador més en cada lloc de control.

Si els treballadors accepten, el comitè desconvocaria les aturades parcials i la vaga indefinida 

El comitè traslladarà el document a l'assemblea de treballadors que se celebrarà dijous que ve, a l'Aeroport de Barcelona, ​​perquè és l'únic òrgan "sobirà per prendre una decisió". Si l'assemblea acceptés la proposta de la Generalitat, el comitè desconvocaria les aturades parcials previstes per als dies 11 i 13 d'agost i la vaga indefinida a partir de dilluns 14.

Mentrestant, les aglomeracions s'han repetit aquest dimarts al Prat, amb cues als filtres de seguretat que han estat especialment importants al matí, amb temps d'espera de fins a una hora, tot i que fins divendres no hi ha convocades noves aturades parcials.

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha demanat a Eulen que faci un "esforç addicional" per arribar "el més ràpid possible" a un acord, alhora que ha reclamat als treballadors que exerceixin la seva tasca amb "diligència" els dies en què no hi ha aturades. "Ningú entendria que en una qüestió que està generant un dany important als ciutadans, i estant tan properes les negociacions, es dilatés encara més el procés, continuant amb les molèsties als passatgers", ha assegurat De la Serna en un comunicat.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una investigació d'ofici per determinar si el conflicte ha vulnerat els drets dels viatgers i valorar les actuacions de les administracions implicades. El Síndic ha explicat que vol "esbrinar la responsabilitat del govern espanyol respecte a la possible mala administració i afectació de drets", ja que es tracta d'un conflicte laboral relacionat amb un servei públic.