Público
Público

VAGA AEROPORT BARCELONA - PRAT Menys cues als controls de seguretat del Prat el primer dia de vaga de treballadors d'Eulen

Agents de la Guàrdia Civil participen de forma activa en tasques com la revisió d'equipatges i control de l'arc de metalls. Des de l'Associació Unificada de la Guàrdia Civil han dit sentir-se "utilitzats pels interessos del govern"

Agents de la Guàrdia Civil custodien els accessos a les portes d'embarcament. EFE/Quique García

agències

Les cues als controls de seguretat del Prat s'han reduït avui a les d'un dia normal a l'agost, tot i la vaga indefinida dels treballadors d'Eulen, davant el reforç de la Guàrdia Civil, que participa de forma activa en tasques com la revisió d'equipatges i control de l'arc de metalls.

Els agents de l'institut armat estan presents en els filtres de control de passatgers i comparteixen amb els empleats d'Eulen tasques executives i no només de vigilància, com solien fer abans de les aturades, segons s'aprecia aquest dilluns a la Terminal 1 de l'aeroport. La presència de més efectius policials i el fet que els serveis mínims dictats per la Delegació del Govern siguin del 90% està redundant a primera hora del matí d'avui a cues de passatgers molt menors a les d'altres dies d'aturades parcials.

En els controls s'aprecia la presència d'un parell d'agents de la Guàrdia Civil a cada filtre

Fonts de l'aeroport del Prat asseguren que, a partir de les 9 del matí, es pot parlar fins i tot de "normalitat", ja que els temps d'espera són d'uns 10 minuts, mentre que a les hores prèvies oscil·laven en els 20 minuts. Els passatgers realitzen cues sense aglomeracions, mentre que en els dies de més afectació del conflicte travessaven el vestíbul i arribaven gairebé a les portes de sortida de la terminal.

En els controls s'aprecia la presència d'un parell d'agents de la Guàrdia Civil a cada filtre, on duen a terme tasques com revisió d'equipatges de mà -per assegurar que no es transporta cap objecte prohibit-, petició de la documentació d'embarcament i control de la passada per l'arc de seguretat. El Govern ha desplegat més efectius de la Guàrdia Civil a l'aeroport català per garantir la seguretat i l'ordre en aquesta infraestructura com a resposta a la vaga indefinida convocada pel comitè d'Eulen, l'empresa encarregada dels controls de seguretat al Prat.

L'assemblea de treballadors va rebutjar diumenge, per segona vegada en menys d'una setmana, la proposta mediadora de la Generalitat, que establia un plus de 200 euros al mes per 12 pagues, el que va evitar que es pogués tancar el conflicte que s'arrossega des de fa ja més de tres setmanes. 

La Generalitat, per la seva banda, també ha reforçat la presència dels Mossos d'Esquadra a l'aeroport barceloní, on tenen encarregada la seguretat de l'espai públic, tal com van acordar l'administració autonòmica i l'espanyola en la reunió del comitè de crisi del passat dijous.

Les cues més importants s'han viscut aquesta matinada, abans de les 6 del matí, i es deuen, en gran part, al fet que a aquella hora només hi ha un filtre de seguretat obert, i a més els passatgers tendeixen aquests dies a avançar molt la seva arribada al aeroport del Prat per evitar perdre els seus vols per les demores en els punts de control de seguretat. L'aeroport del Prat té previst aquest dilluns gestionar 500 sortides d'avions, amb 91.800 passatgers.

Els guàrdies civils se senten utilitzats

El portaveu de l'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC), Juan Antonio Fernández, ha expressat que els guàrdies civils se senten "utilitzats" pel Govern que, segons la seva opinió, "utilitza a la Guàrdia Civil perquè li tregui les castanyes del foc "en situacions de conflicte, com la vaga de vigilants de seguretat a l'aeroport del Prat.

Des del cos es "solidaritzen" amb els treballadors en vaga

Fernández ha admès que es limiten a "complir ordres que vénen del Govern" i a hores d'ara estan "vetllant perquè es compleixin els serveis mínims", de manera que s'ha mostrat "d'acord". Malgrat això, ha reivindicat: "Ens sentim utilitzats en benefici dels interessos del govern que, quan vol, utilitza a la Guàrdia Civil perquè li tregui les castanyes del foc, però quan es tracta de mirar pel ciutadans no és així" .

"La situació és delicada", ha apuntat, "el malestar ve quan el govern ha tendit el problema, que no és altre que una falta de diàleg en un conflicte laboral". Així mateix, s'ha queixat que s'hagi tornat "a recórrer als guàrdies civils", que s'han vist "obligats" a traslladar al Prat: "Sense cap contraprestació econòmica, cap petició o diàleg", i ha afegit que únicament reben al dia 40 euros en concepte de manutenció.

En aquest sentit, el portaveu de l'AUGC ha subratllat que "si hi hagués hagut més diàleg no hauria estat necessari que la Guàrdia Civil hauria anat de manera forçosa". Tot i això, ha afirmat en declaracions a Antena 3, que des del cos es "solidaritzen" amb els treballadors en vaga, entre altres motius, perquè reclamen el mateix que porten "anys" demanant ells.