Público
Público

VAIXELLLS HUMANITARIS El Govern espanyol ofereix a l'Open Arms que desembarqui les persones rescatades a Palma o Maó 

L'organització humanitària ha rebutjat la proposta de l'Executiu per la durada de la travessia i per la situació "crítica" que es viu a bord del vaixell, després de més de dues setmanes en el mar. El Govern de Pedro Sánchez ha flexibilitzat mínimament la seva actitud després d'haver constatat "la inconcebible resposta de les autoritats italianes, i en concret del seu ministre d'Interior italià de tancar tots els seus ports".

Persiones migrants  a bord del barco d'Open Arms. - REUTERS

Públic i agències

El Govern de Pedro Sánchez ha trigat 17 dies a oferir port al vaixell Open Arms.
Passades unes hores després d'una ordre inicial d'anar cap a Algesires, l'Executiu ha ofert aquest diumenge al vaixell humanitari de l'ONG catalana Proactiva Open Arms que desembarqui les 107 persones migrants que porta a bord a Palma de Mallorca o a Maó. Serien els ports més pròxims que es trobaria en la seva ruta a Espanya des de Lampedusa, on el ministre italià d'Interior, l'ultradretà Matteo Salvini, impedeix la seva entrada.

L'organització humanitària ha rebutjat la proposta de l'Executiu per la durada de la travessia i per la situació "crítica" que es viu a bord del vaixell, després de més de dues setmanes en el mar. L'organització argumenta que no pot navegar fins a Espanya davant la situació "explosiva" que regna en el vaixell i ha reclamat desembarcar en el port més pròxim, el de Lampedusa o, si això no és possible, que les persones migrants siguin transferides a un altre barco que pugui fer la travessia més ràpida i en millors condicions.

El vaixell de l'organització Open Arms havia rebut una ordre del centre de coordinació marítim Espanya de dirigir-se al Port d'Algesires, a més de cinc dies de navegació, han explicat a Europa Press fonts de l'ONG catalana.

L'entitat havia sol·licitat confirmació d'aquesta informació, mentre atenia les 107 persones que es troben a bord del vaixell, que aquest diumenge estava situat davant la costa de l'illa italiana de Lampedusa, 

L'ordre havia arribat després que el president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, hagués demanat habilitar aquest port, el d'Algesires, per rebre el vaixell Open Arms, després de "la inconcebible resposta de les autoritats italianes, i en concret del seu ministre d'Interior italià de tancar tots els seus ports".

En una nota de premsa, Moncloa diu que "la inconcebible resposta de les autoritats italianes" i "les dificultats exposades per altres països del Mediterrani Central, han portat a Espanya a liderar novament la resposta a una crisi humanitària".

"Els ports espanyols no són ni els més pròxims ni els més segurs per 
l'Open Arms, com els propis responsables del vaixell han repetit aquests dies", apunta la nota, "però en aquests moments Espanya és l'únic país disposat a acollir-lo en el marc d'una solució europea".

L'entitat ha descartat inicialment aquesta opció per desembarcar els migrants a bord per no ser viable i estar a 950 milles de navegació. El fundador de l'entitat, Òscar Camps, havia assenyalat que el d'Algesires és "el port més llunyà del Mediterrani".

"Aquestes persones necessiten ser desembarcades immediatament. Estem actualment en un estat d'emergència humanitària, i aquestes persones han de ser desembarcades ja. Hi ha resolucions judicials que ho estan dient des de fa dies", han subratllat fonts de l'ONG a Europa Press.

l'ONG ha rebutjat aquesta oferta perquè "és inviable, hi ha una situació d'emergència humanitària" a bord i no poden assumir una travessia tan llarga, van afirmar a Públic fonts de l'organització.

"Hem rebutjat l'oferta d'Espanya perquè les persones que portem a bord necessiten ser desembarcades de forma immediata", havien indicat fonts de Proactiva Open Arms a Público.

"Portem 17 dies avisant, demanant aquest port, i ara anar fins a Algesires suposaria cinc o sis dies de travessia, i això és absolutament inviable perquè estem en situació d'emergència humanitària, prou greu", havien afegit aquestes fonts. 

En un missatge posterior, l'ONG explicava: "Rebem ordre del centre de coordinació marítim Espanya de dirigir-nos a Algesires, port a més de 5 dies de navegació i sol·licitem confirmació d'aquesta informació, mentre atenem les 107 persones a bord després de 17 dies d'espera".

El barco d'Open Arms es troba al costat de les costes de Lampedusa des de fa tres dies mentre el ministre italià de l'Interior, Matteo Salvini, segueix bloquejant el desembarcament dels migrants, excepte els menors, perquè ha estat obligat per la Justícia intaliana.

La tripulació denuncia el deteriorament de la situació a bord, i fins i tot alguns migrants han arribat a llançar-se a l'aigua per a anar nadant a terra.

França es compromet a acollir 40 persones

Les autoritats franceses s'han compromès a acollir a 40 de les persones migrants  recollides del mar pels vaixells humanitaris. França és un dels sis països europeus que s'havien posat d'acord per rebre als rescatats del Open Arms al costat d'Alemanya, Romania, Portugal, Espanya i Luxemburg.

París i Berlín han tractat de promoure dins de la Unió Europea (UE) un mecanisme estable de repartiment però només per a les persones rescatades pels vaixells d'associacions humanitàries. França, en qualsevol cas, fins ara ha rebutjat que el desembarcament es faci en els seus ports, amb l'argument que la normativa marítima internacional estableix que això ha de fer-se en el port segur més pròxim.

A més del Open Arms, també hi ha un segon vaixell de dues ONG franceses, l'Ocean Viking de Metges sense Fronteres i SOS Méditerranée, que espera al costat de les aigües jurisdiccionals d'Itàlia i Malta un port de desembarcament amb 356 migrants rescatats davant les costes líbies. L'Ocean Viking s'ha dirigit repetidament en els últims dies a les autoritats d'Itàlia i Malta, sense èxit, i insisteix a reclamar una solució de desembarcament "amb urgència, conforme al dret marítim".

Desesperació

Algunes de les 107 persones rescatades que es troben a bord de l'Open Arms, atracat enfront de les costes de Lampedusa des de fa tres dies, ja no poden més. Després de passar 10 dies atrapats en el buc, han saltat a l'aigua per a tractar d'arribar a terra nadant.

"Avisem fa dies, la desesperació té límits", diu el fundador de l'ONG, Óscar Camps, que publica en el seu compte de Twitter un vídeo d'algunes persones nedant cap a Lampedusa gravat des del vaixell. "Es llancen a l'aigua i els socorristes intenten parar-los", afegeix.

El dirigent de l'ONG catalana, Òscar Camps, parla de "baralles, pànic, crisi d'ansietat" i es pregunta si "fan falta morts" perquè es resolgui el bloqueig, però no fa cap referència a l'oferta espanyola perquè desembarquin en el port d'Algesires, a Cadis.