Público
Público

La verola del mico ja és una emergència de salut internacional

L'OMS pren la declaració sense consens, però hi veu risc "moderat" a nivell global, però "alt" a Europa

Un home rep la vacuna de la verola del mico al BCN Checkpoint, el primer dia de vacunació a Catalunya.
Un home rep la vacuna de la verola del mico al BCN Checkpoint, el primer dia de vacunació a Catalunya. Laura Fíguls

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom, ha anunciat aquest dissabte que l'expansió de la verola del mico representa una emergència de salut pública de preocupació internacional. Amb tot, el comitè "no ha estat capaç" de prendre una decisió de consens, ha subratllat Adhanom en una compareixença de premsa. L'OMS veu en la verola del mico un risc "moderat" a nivell global, excepte a Europa, on és "alt". El director general ha afirmat que, si bé hi ha un risc clar que el virus s'escampi a nivell internacional, de moment l'amenaça que interfereixi en la mobilitat -un altre dels criteris que es té en compte- és "baix". Adhanom creu que amb les eines actuals podran controlar la transmissió del virus.

L'OMS ha decidit declarar l'emergència internacional després que s'hagin notificat més de 16.000 casos de verola del mico (monkeypox) en 75 països. El que registra més casos és l'estat espanyol. El maig es van començar a declarar casos en països on la malaltia no era endèmica.

En una roda de premsa virtual, Adhanom ha assenyalat que, tot i que l'OMS declara l' emergència internacional, el brot es concentra ara com ara "en homes que tenen sexe amb homes, sobretot aquells que tenen múltiples parelles sexuals". En aquest sentit, ha afirmat que l'expansió del virus "es pot aturar amb les estratègies correctes en els grups correctes".

"L'estigma i la discriminació poden ser tan perillosos com qualsevol virus",

El director general de l'OMS ha instat els governs a treballar de forma estreta amb les entitats per transmetre una informació efectiva i dissenyar mesures que protegeixin la "salut" i els "drets humans" dels col·lectius afectats. "L'estigma i la discriminació poden ser tan perillosos com qualsevol virus", ha alertat.

L'OMS demana als països on el virus s'està transmetent una resposta coordinada per aturar-ne l'expansió i protegir els grups vulnerables; intensificar les mesures de salut pública; enfortir les estratègies clíniques de prevenció, control i abordatge i accelerar la recerca en l'ús de les vacunes, tractaments i altres eines.

L'Estat espanyol és el país amb més casos notificats, més de 3.100. El territori més afectat és Madrid i el segueix Catalunya. Segons dades que el Departament de Salut va facilitar aquest dimecres, s'han confirmat 1.025 casos a Catalunya, la majoria d'homes entre 20 i 60 anys.

Inici de la vacunació a Catalunya

A Catalunya, el centre comunitari BCN Checkpoint ja va començar aquest dijous a administrar la vacuna de la verola del mico a persones amb un alt risc d'infecció. Catalunya té assignades 1.643 dosis i aquest centre n'ha rebut unes 700; en els propers dies, s'afegiran a la campanya l'Hospital Clínic i la Unitat de ITS Drassanes-Vall d'Hebron.

El director mèdic de BCN Checkpoint, Pep Coll, ha explicat que com que el nombre de dosis és limitat el que fan és prioritzar qui pot tenir més risc d'infecció o complicacions. És el centre qui contacta amb els usuaris per programar la cita. Coll ha dit que entre els usuaris hi ha preocupació i ha incidit a oferir informació entre les persones més exposades perquè puguin adoptar mesures preventives, a més del vaccí.

Les vacunes de la verola del mico s'administraran, d'una banda, a les persones que mantenen pràctiques sexuals d'alt risc, fonamentalment, però no exclusivament, homes gais, bisexuals i altres homes que tenen sexe amb homes (GBHSH), incloses en programes de l'anomenada PrEP –profilaxi preexposició- al VIH o amb infecció per VIH. També, a persones amb un alt risc ocupacional. "La idea és vacunar el màxim nombre de persones el més aviat possible", ha recalcat Coll.

D'altra banda, a contactes estrets que puguin ser vulnerables, per reduir la probabilitat que desenvolupin la malaltia (vacuna postexposició). Són infants, dones embarassades i persones immunodeprimides. En aquest cas, quan es faci l'estudi de contactes a la persona contagiada, es valorarà quins podrien rebre la vacuna.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?