Público
Público

Víctimes de presumptes abusos es concentren al Monestir de Montserrat per demanar transparència

Demanen que es creï una comissió "realment independent" per investigar-los i exigeixen la dimissió de l'abat, Josep Maria Soler. 

Víctimes d'abusos per part de religiosos denuncien l'actuació del Monestir de Montserrat.

EUROPA PRESS

Víctimes de presumptes abusos sexuals per part de religiosos s'han concentrat aquest diumenge davant el Monestir de Montserrat per demanar "transparència i depuració de responsabilitats" després dels últims casos que han sortit a la llum, ha explicat a Europa Press  l'antic escolta Miguel Hurtado, que va fer públic recentment haver patit presumptes abusos del monjo Andreu Soler, mort el 2008.

Hurtado ha organitzat aquesta protesta al costat del britànic Peter Saunders, que també va patir abusos i va ser membre de la comissió antipederastia del Vaticà, i el president de l'Associació Infàncies robades (AIR), Juan Cuatrecases. Hurtado calcula que les presumptes víctimes poden ascendir a una desena, entre les dues persones més que van explicar la seva situació davant els mitjans i altres que han contactat amb ell a través d'una adreça de correu que va habilitar, i ha alertat que la xifra encara pot augmentar més, encara que alguns no volen explicar-se públicament.

"Estem disconformes amb com el Monestir està gestionant el cas", ha dit, pel que la protesta demanarà la dimissió de l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, a qui Hurtado ha acusat d'encobrir els abusos i de no sortir actualment a donar explicacions. Cuatrecases ha assegurat a Europa Press aquest diumenge que amb la protesta busquen "fer visible el drama de les víctimes i urgir els poders públics ia l'Església a què facin els deures", i ha reivindicat que no només hi hagi prevenció sinó també mesures d'acompanyament posterior per a les víctimes.

També ha afirmat que no volen obligar ningú que no vulgui a explicar el cas, però ha assegurat que la seva associació busca que els que decideixin explicar-ho "tinguin una pista d'aterratge" i puguin normalitzar el procés de denúncia. "És probable que hi hagi molts supervivents que per vergonya, culpa o por encara no hagin revelat els abusos", han sostingut els organitzadors, que asseguren que l'abat coneixia les acusacions d'aquests casos almenys des del 2000.

Una comissió "realment" independent

"La protesta també demanarà que s'estableixi una comissió d'investigació realment independent", que tingui al capdavant un jurista de prestigi, sense connexions amb l'Església, amb un representant de les víctimes i que gestioni les denúncies, en lloc de fer-ho la abadia. La concentració ha exigit que es faci una campanya de recerca activa de noves víctimes, així com oferir a totes les supervivents de presumptes abusos relacionats amb el monestir la possibilitat de rebre tractament psicològic. Els impulsors han fet una crida a què si hi ha afectats que no han explicat el cas es posin en contacte amb Hurtado al correu abusos.montserrat@gmail.com.