Público
Público
cultura

Víctor García Tur, Anna Gas i Miquel Desclot, premiats en la 70a Nit de Santa Llúcia d'Òmnium

L'entitat celebra la tradicional cita en què s'entreguen alguns dels guardons més rellevants de la cultura catalana. La gala ha estat marcada, per quart any consecutiu, per l'absència del president d'Òmnium empresonat, Jordi Cuixart. Tina Vallès, Rubèn Montañá, el col·lectiu On són les dones? i els editors Chad W. Post i Jill Schoolman, també entre els premiats.

El premiat Víctor García Tur.
El premiat Víctor García Tur. Twitter

Víctor García Tur, Anna Gas i Miquel Desclot han estat tres dels premiats en la 70è Nit de Santa Llúcia d'Òmnium Cultural, festa de les lletres catalanes. La cita anual on s'entreguen alguns dels guardons més rellevants de la cultura catalana ha estat marcada per quart any per l'absència del president de l'entitat empresonat, Jordi Cuixart. Tina Vallès, Rubèn Montañá, el col·lectiu On són les dones? i els editors Chad W. Post i Jill Schoolman també han estat premiats en el decurs de la nit, presentada per l'humorista Long Li Xue i amb actuacions de l'escriptora i actriu Juana Dolores, el periodista Màrius Serra, l'actriu Mireia Portas i el grup musical Curos. La defensa de la cultura i la importància del seu rol com a vertebradora de la societat -i més, en pandèmia- també han estat temes recurrents durant la gala.

El català, una "llengua traduïda al món malgrat tenir un estat en contra"

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, s'ha mostrat contundent: "No vull fer més discursos de Santa Llúcia. Vull que el faci el Jordi Cuixart". Mauri ha estat per quart any l'encarregat de fer-lo, mentre Cuixart seguia la gala des de la cel·la de la presó de Lledoners i s'ha pogut adreçar al públic tan sols a través d'un breu missatge gravat. Mauri ha posat en valor les 70 edicions de la gala, "70 anys d'aspiracions i treball per convertir en realitat un país on la cultura vertebri els fonaments d'una societat justa". El català és, a dia d'avui, traduït a més de 48 idiomes i és una "llengua traduïda al món malgrat tenir un estat en contra", ha afirmat.

El portaveu ha posat de manifest que en la situació actual, amb una "crisi social, sanitària i democràtica", cal, més que mai, "no deixar ningú enrere". Mauri ha fet èmfasi en què Catalunya té "grans reptes pendents" i que cal donar a la cultura "el suport que es mereix", amb una inversió d'acord amb el rol que té. El vicepresident ha fet èmfasi en què es tracta d'un "ofici diari", font d'ocupació i ingressos per moltes famílies.

García Tur guanya amb un relat sobre una família del Quebec on afloren temes com la mort, la memòria, la llengua o la identitat

El 61è Premi Sant Jordi de Novel·la ha estat per "L'aigua que vols", de Víctor García Tur (Barcelona, 1981). Es tracta d'un relat sobre una família on afloren temes com la memòria, la mort, la llengua o la identitat, i que està ambientada al Quebec durant els anys del referèndum per la independència. El jurat n'ha valorat "l'estructura circular brillant", la caracterització dels personatges i el "joc de símbols i veus que enriqueixen l'univers narratiu". García Tur ha fet referència a l'excepcionalitat política que viu Catalunya i ha lamentat que "no hi som totes".

"El Pèndol", d'Anna Gas (Barcelona, 1996), s'ha endut el 23è Premi Mercè Rodoreda de Contes i Narracions. La jove autora ha estat reconeguda per la voluntat d'estil i l'originalitat de les imatges que crea. En el discurs de recollida del guardó ha agraït a Òmnium la seva "persistència" en la defensa del català "malgrat la repressió de l'Estat".

D'altra banda, el 62è Premi Carles Riba de Poesia l'ha rebut "Despertar-me quan no dormo", del poeta, prosista i traductor de llarga trajectòria Miquel Desclot (Barcelona, 1952). Es tracta d'una obra de "maduresa creativa", segons el jurat, en què el poeta desplega un domini dels recursos poètics que dona al llibre "una coherència i solidesa excepcionals". En el seu discurs, Desclot s'ha referit als diferents virus que atenallen el país actualment, com la repressió, i ha assenyalat que malauradament "només hi haurà vacuna" per la Covid.

"Els pòstits del senyor Nohisoc", de Tina Vallès (Barcelona, 1976), s'ha endut el 58è Premi Josep M. Folch i Torres de Novel·les per a Nois i Noies amb una narració "imaginativa i suggerent" al voltant de la relació que estableix una nena amb el seu nou veí. L'escriptora, traductora i correctora és reconeguda així per la seva primera novel·la juvenil. Vallès ha fet èmfasi en el paper dels autònoms que es dediquen al sector cultural, a qui ha qualificat "d'obrers": "No es veuen però si cauen, s'enfonsa tot", ha advertit, esperonant al seu suport per part de les institucions.

El relat de ciència-ficció titulat "Les esferes del temps", de Rubèn Montañá i Ros (Badalona, 1983) ha guanyat el 47è Premi Joaquim Ruyra de Narrativa Juvenil. Ambientat a la Barcelona de finals del segle XIX, el jurat n'ha reconegut el "to magistral i trepidant" emmarcat en una narració amb "fantasia fresca". Montañá és actor, escriptor i dramaturg i ha publicat nombroses obres de literatura infantil i juvenil, com "La nena de l'arbre" o "Atac Llimac". En la recollida del premi, ha reivindicat la cultura, que "alimenta a famílies", i ha instat a "omplir les platees del país".

El 34è Premi Internacional Joan B. Cendrós l'han rebut els editors Chad W. Post i Jill Schoolman, reconeguts per la seva contribució a la internacionalització de la llengua catalana a través de les nombroses traduccions d'obres del català a l'angès que han promogut. El Premi Muriel Casals de Comunicació 2020 se l'ha endut el col·lectiu On són les dones? , que es dedica a la tasca de reivindicar el paper de les dones en tots els àmbits de la societat i especialment als espais d'opinió dels mitjans de comunicació. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?