Público
Público

Villarejo: "El CNI tapava els comptes dels Pujol a Andorra per protegir a l'emèrit"

En una conversa amb periodistes de 'Público' celebrada fa dos anys, el comissari jubilat avui a la presó va assegurar que una de les seves notes internes en la Policia sobre els moviments bancaris dels Pujol a Andorra mai es va difondre perquè ho van impedir els serveis secrets, preocupats per encobrir operacions de blanqueig de Juan Carlos I a l'estranger.

El reyiFelip VI, al costat del seu pare, Juan Carlos I. - EFE

Ha estat el rei dels enregistraments, recopilant en secret durant un quart de segle les seves converses amb les més importants personalitats i autoritats. Però el gran gravador va ser gravat, sense que el comissari José Manuel Villarejo s'adonés, per periodistes de Público en esmorzars amb llargues sobretaules. I entre les moltes coses que va explicar destaquen les referents al rei emèrit, Juan Carlos I, i de com ho protegia el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), al director del qual –Félix Sanz Roldán– va acusar d'haver amenaçat de mort a l'amant del monarca, Corinna Larsen.

El motiu d'aquestes suposades amenaces era, és clar, que ella coneixia les operacions de blanqueig a l'estranger de les comissions astronòmiques que cobrava en negre el llavors rei d'Espanya. Tal com va quedar patent quan es va difondre l'enregistrament de Villarejo amb Corinna –casada amb l'aristòcrata alemany Casimir zu Sayn-Wittgenstein fins al seu divorci el 2005–, en execució de la maniobra de xantatge a la Casa Reial que va avançar Público un any i mig abans.

En aquest context, durant el segon dinar amb els reporters d'aquest diari, Villarejo –avui pres i imputat per organització criminal, blanqueig, suborn i altres delictes– va parlar diverses vegades sobre l'affaire de la Banca Privada d'Andorra, on va tenir comptes la família Pujol i els amos de la qual –els germans Higini i Ramon Cierco– mantenen una querella per suposades "coaccions i xantatge" contra dos alts comandaments de la Policia espanyola.

Un d'ells és el comissari Marcelino Martín-Blas, qui era cap d'Assumptes Interns quan va esclatar el cas del Petit Nicolás que va acabar destapant les clavegueres d'Interior i que va ser l'únic alt comandament a atrevir-se a fer front a Villarejo quan era el totpoderós padrí d'aquesta màfia policial.

De fet, Villarejo va revelar als periodistes d'aquest diari digital que estava ajudant als Cierco contra el seu gran enemic, el que va tirar de la manta de la trama amb la qual el comissari avui pres va pastar una fortuna per mitjans il·lícits:

Villarejo: Que ajudaré als andorrans a fotre a Marcelino? Sense dubtes.

Villarejo: Que vaig a ajudar als andorrans a fotre a Marcelino [Martín-Blas]? Sens dubte. Que, a canvi… que probablement es cabregin els de el ministeri perquè tal i qual… Perquè jo vaig fer diverses informacions molt concretes del que estava passant a Andorra. I em van dir que per protegir a l'emèrit no es podia… portar el que m'han explicat… Perquè això està aquí.

Bayo: Perquè, per exemple, quan fas l'informe parlant dels 1.500, 1.800 [milions d'euros de la familia Pujol], 1.500 de....

V: Això m'ho demanen que ho faci.

B: Sí, però això ho fas sense anar a Andorra? Sense... Ho fas a través del Banco Madrid?

V: A mi em demanen... Sí, això m'ho va donar el Banco Madrid... Aquella nota és meva... eh.... ja t'ho he dit: on està la... el "pantallazo", no?

B: Sí. Qui te'l demana?

V: Aquesta nota me la demana [Ignacio] Cosidó [llavors director general de la Policia]. Em diu: 'joder, ha vingut aquesta gent... que s'ho baralla, siusplau', i tal. Després m'adono que el que volen és que, jo, coordinador en aquest format, filtrar-la, com aconsegueixen filtrar-la, no? I per això,a ls pocs dies d'aquell... d'aquella nota, faig una altra dient: un moment, m'heu encarregat que faci aquella nota anterior però això és així i així i així i així i així...

Les "notes informatives" apòcrifes i el "pantallazo"

Just un mes abans d'aquest dinar, Villarejo havia aixecat una acta notarial en la qual afirmava ser "l'autor de diversos escrits" elaborats suposadament entre finals de 2014 i principis de 2015: diverses "notes informatives" –apòcrifes, però amb segell de "RESERVAT"– acusant Martín-Blas d'haver actuat il·legalment davant els Cierco per aconseguir els comptes que la família Pujol tenien a la BPA.

En realitat, cinc d'aquestes sis "notes informatives" –enviades en un sobre blanc anònim, el juny de 2016, al domicili d'un dels empleats dels Cierco– no van aparèixer fins després que Martín-Blas i la comissió judicial del cas Nicolay presentessin, aquest mateix mes de 2016, el seu informe que posava al descobert l'organització criminal de Villarejo. I l'única d'aquestes "notes" que es va filtrar abans és la que atribuïa a una suposada Unitat d'Intel·ligència –adscrita a l'Adreça Adjunta Operativa (DAO) i en la qual Villarejo deia actuar– l'obtenció del "pantallazo" amb les transferències bancàries de la família Pujol a Andorra.

Però la querella criminal d'Higini Cierco contra Martín-Blas i el llavors agregat d'Interior a l'Ambaixada d'Espanya a Andorra, Celestino Barroso, es basa precisament en aquestes notes apòcrifes. I, casualment –o no tant–, es presenta davant el Jutjat d'Andorra precisament el mateix dia en què vam mantenir aquest dinar amb el comissari, el 19 d'octubre de 2016:

Encapçalament de la querella d'Higini Cierco contra Martín-Blas y Barroso, amb registre d'entrada el 19 d'octubre de 2016.

Durant aquest esmorzar, Villarejo es va esforçar a convèncer-nos que les notes informatives eren autèntiques, i no cuinades a tot córrer després de l'informe de la comissió judicial del cas Nicolay –que dirigia Martín-Blas– per desviar l'atenció. Sobretot, la nota en la qual presumptament denunciava que el CNI ocultava els moviments dels comptes dels Pujol a Andorra per protegir al rei emèrit:

"Allà dic que el CNI està tapant el tema dels Pujol d'Andbank perquè allà està ficat fins el cul l'emèrit"

V: La nota existeix! I l'altra, i l'altra… Vaig fer tres o quatre relacionades amb tot el que estava ocorrent a Andorra i com el CNI estava tapant els moviments de comptes dels Pujol per protegir a l'emèrit. Una altra cosa és que ningú tingui collons de treure-la… je, je. Però em faria molta il·lusió, em faria molta il·lusió! Doncs jo crec… jo crec, jo crec que… Pensant-ho ara, a veure, si teniu bones relacions amb els nois que s'han quedat, que aquí hi ha amics meus, podran perfectament… eh… donar-la. Que aquí està Cosidó, està... clar que a Cosidó no li interessarà que es doni aquesta nota. Però aquí està el ximple aquest del seu cap de gabinet… Un altre de l'Opus, que em dóna una grima que et cagues… Com es diu, no me'n recordo ara del nom [Pedro Agudo]. Però, vaja, aquí està a més el… aquest tal Tino, el que va fer de DAO accidental [Villabona], i aquest sí que… té… i a més està molt, molt… tot el que sigui fotre'm ho farà. Per tant, demaneu-li a ell, i ell ho explica… segur que t'ho explicarà!

B: Per què dius que publicar aquesta nota seria fotre't?

V: Home, clar, fotre perquè aquesta nota… que em posa… aquí sí que em poden posar al peu dels cavalls perquè aquí sí que… vaja, em poden ficar el CNI, que està fins als collons, el CNI i l'emèrit em poden fotre per injúries i per calúmnies. Jo no puc, perquè jo el que dic aquí és que el CNI està tapant el tema dels Pujol d'Andbank per, per… no per casualitat, sinó perquè aquí està ficat fins al cul l'emèrit, l'emèrit…

No hi ha dubte que Villarejo pretén barrejar als Pujol amb el blanqueig de comissions a l'estranger atribuït a Juan Carlos I a través de Corinna Larsen, ja que el comissari avui jubilat ens havia assegurat durant el dinar anterior que l'expresident català estava en el mateix "compte Soleado" a Suïssa –presumptament administrada pel broker Arturo Fasana– on havien dipositat elevades quantitats el rei emèrit i altres personalitats.

No obstant això, Villarejo podria aquesta vegada referir-se a una altra connexió: l'andorrana a través de l'administrador personal de Juan Carlos, Manuel Prado i Colón de Carvajal, qui va ser simultàniament l'advocat del traficant d'armes Monzer al Kassar. El comissari avui pres també fa gala en un dels seus enregistraments d'haver portat a Andorra els diners del pagament a Francisco Paesa perquè lliurés a Luis Roldán a París.

En qualsevol cas, el més difícil és desentranyar la veritat entre el cúmul de mentides que fantasieja Villarejo amb tots els seus interlocutors... o que plasma en informes apòcrifs encaixant amb els seus muntatges policials. Perquè, a més, se li escapa que el tema bancari dels Pujol té relació amb Andbank, quan està parlant dels Cierco i la BPA.

Serà, llavors, Andbank la font del famós "pantallazo" dels comptes de la família Pujol a Andorra? Això aclariria moltes coses.