Público
Público

Villarejo va voler vendre a Interior el disc dur de Método3 que va obtenir mitjançant un altre policia 

Els enregistraments obtinguts en l'Operació Tàndem desmantellen les declaracions davant l'Audiència Nacional i als jutjats madrilenys de l'excomissari i del cap de la 'brigada política' i exnúmero dos de la Policia, Eugenio Pino, sobre l'obtenció il·legal d'informació de la família Pujol. Ells apuntaven a l'exjcap d'Assumptes Interns, Marcelino Martín-Blas, però en realitat va ser un policia en segona activitat que és soci de la xarxa de blanqueig de capitals que ara s'investiga.

Los comisarios José Manuel Villarejo (abajo) y José Luis Olivera (detrás) a su llegada a Melilla, en 2015. EL PAÍS

L'excomissari avui pres José Manuel Villarejo va intentar fer un doble negoci amb una de les recerques robades a l'agència de detectius Mètode3 –que dirigia Francisco Marco el 2013–; informació que no es correspon amb la que va ser confiscada i aportada al sumari que el Jutjat Nº14 de Barcelona va obrir després del desmantellament de l'empresa, quan es va fer pública la conversa en el restaurant La Camarga entre l'exdirigent del PP Alicia Sánchez Camacho i l'examant de Jordi Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez.

D'una banda, Villarejo va vendre a una de les germanes García-Cereceda –una de les propietàries de la luxosa urbanització La Finca de Madrid– un informe de 130 pàgines que no constava al sumari de Mètode3 però sí es correspon amb un dels treballs de recerca de Francisco Marco. Per un altre, va demanar 50.000 euros al seu cap Eugenio Pino per un pendrive amb informació sobre Jordi Pujol Ferrusola, que el 2017 va aparèixer citada en un informe de la UDEF remès al Jutjat Nº5 de l'Audiència Nacional sense que ningú de la Policia pogués acreditar la seva procedència legal.

Diferents fonts judicials i policials consultades per Público, expliquen que entre aquesta informació sostreta a l'agència de detectius hi havia també recerques relacionades amb l'espionatge intern entre dirigents del Partit Popular de la Comunitat de Madrid i altres treballs relacionats amb la corrupció que igualment hauria ofert Villarejo als seus clients: empresaris i polítics en dificultats judicials.

El policia i treballador que va trair a Mètode3

El jutge José de la Mata, que en aquests moments instrueix la causa contra la família de l'expresident de la Generalitat, va haver d'eliminar el contingut d'aquest pendrive del sumari i va demanar als jutjats de Plaça de Castella que obrissin diligències contra l'ex número dos de la Policia, el comissari Eugenio Pino, i l'ex agregat a Andorra, Bonifacio Díaz Sevillano, per intentar contaminar el procediment. I són els testimoniatges dels comissaris Villarejo i Pino al jutjat de Madrid, així com la de l'inspector d'Assumptes Interns que va destapar a la màfia policial en la causa del petit Nicolás, Rubén López, els que donen les pistes per saber qui va ser l'extreballadr de Método3 i policia en segona activitat que es va fer de manera il·legal amb aquesta informació, que mai es va incloure en el sumari.

Tant Pino com Villarejo van insistir al jutge a les seves declaracions que l'ex cap de la Unitat d'Assumptes Interns Marcelino Martín-Blas havia obtingut a través de dos extreballadors de Francisco Marco, Julián Peribañez i Antonio Tamarit, l'anomenat "pendrive de Ruiloba", policia en segona activitat i que havia treballat en el departament informàtic de l'agència.

Villarejo: "Algú ha arribat a oferir 250.000 o 500.000 euros [pel pendrive] però es pot aconseguir per 50.000"

Villarejo va assegurar al jutge que, mentre va estar amb Eugenio Pino a la Direcció Adjunta Operativa, ell "realitzava treballs a Catalunya amb temes d'intel·ligència, parlant amb fonts i persones per convèncer-los que posessin a la disposició de la Justícia tota la informació que tinguessin i un dia em crida una persona i em diu que hi ha un pendrive molt interessant amb molta informació, que algú ha arribat a oferir 250.000 o 500.000 però que per 50.000 euros es pot aconseguir".

El jutge pregunta qui era aquella persona i ell ho explica:

Villarejo: "Se'm va identificar com, crec recordar, Robin o alguna cosa així, i em va dir que era una persona que tenia informació i em va donar dades que eren verídiques. Llavors jo li vaig dir, jo vaig a comprovar-ho a veure si és cert o no i si accepten pagar-te primer es verificarà si aquesta informació és fefaent o no i si és susceptible de judicialitzar-la".

No obstant això, com demostren els enregistraments de l'operació Tàndem, Villarejo es va quedar amb la informació obtinguda i després la va vendre sense demostrar cap interès perquè el contingut es judicialitzés. El tal "Robin" és l'inspector d'Assumptes Interns a qui l'ex cúpula policial va amenaçar perquè deixés d'investigar-los i participés en el muntatge contra el seu excap, Martín Blas. Aquest inspector va negar davant el mateix jutge haver mantingut aquesta conversa amb el comissari Villarejo, i ni tan sols el Pino va recolzar aquesta versió del multimilionari policia.

A la seva declaració davant el jutge, l'excomissari de les clavegueres d'Interior també afirma:

Villarejo: "...a posteriori, quan jo li dic al DAO que m'han donat aquests telèfons, ell em va dir bé tu ja saps que aquests són els telèfons del Rubén... I li vaig dir que m'havia cridat un senyor, un que es diu Robin o no sé què i que m'ha demanat aquests diners. Li dic: 'això és un muntatge per fer-me quedar malament, però almenys em donareu una còpia d'aquest pendrive'... i llavors va dir Marcelino 'per sobre del meu cadàver, jo et dono una còpia a tu [referint-se a Eugenio Pino] sempre que a Villarejo no li donis ni aigua'. Em va tornar a citar el DAO i em va dir que ja ho tenia i li vaig dir que em donés una còpia perquè estava fent treballs d'intel·ligència i em va dir que no, que 'jo li he donat la meva paraula a Marcelino i vaig a complir amb el que he acordat amb ell, li vaig a donar una còpia al CNI, una altra a la Policia Judicial perquè treballés però a tu ni aigua".

Marcelino Martín Blas també va negar davant el jutge haver mantingut aquesta conversa sobre la informació de Método3 que Assumptes Interns va remetre al jutjat. I la veritat és que –com s'escolta en els enregistraments de Tàndem– Villarejo deixa clar a la seva conversa amb Susana García-Cereceda que la informació la va obtenir "d'una font policial, no d'una font judicial", en concret "d'un antic treballador" de l'agència de detectius.

Pino: "Villarejo m'ofereix el pendrive per 200.000 euros"

El comissari Eugenio Pino va proporcionar més dades al jutge sobre les característiques de qui realment, segons ell, era la font original que havia obtingut la informació de Método3:

Pino: "El senyor Juan Checa que estava a Assumptes Interns parla del pendrive de Ruiloba. Ruiloba és l'inspector en cap que treballava en segona activitat a l'agència de Método3, que era d'on provenia la informació. José Villarejo m'ofereix la possibilitat de comprar abans aquest pendrive per 200 o 300.000 euros, que té informació dels Pujol [inintel·ligible]. Jo no tenia ni idea de si existia un pendrive o no existia un pendrive i me l'ofereix per 200.000 i estant els tres al despatx li dic a Pepe Villarejo: 'Per què vull comprar jo el pendrive si Marcelino m'ho dóna gratis?' I en una conversa entre el comissari de Policia Judicial i Marcelino li diu que aquest pendrive l'hi ha donat un dels seus, Rubén López".

Finalment, el propi inspector Rubén López va anar a declarar als jutjats madrilenys i va aclarir com havia arribat part de la informació de Método3 a la Unitat d'Assumptes Interns que investigava les relacions entre policies i aquests detectius, a més d'algunes filtracions a la premsa de recerques de la UDEF. Ell és qui aclareix qui va ser realment el "policia en segona activitat i extreballador de Método 3", el soci del comissari Villarejo: Antonio Giménez Ras. Aquest últim va ser qui va aconseguir que els seus antics companys de treball a l'agència de detectius, Antonio Tamarit i Julián Peribañez, li proporcionessin la informació de Método3 que finalment va ser lliurada a la Fiscalia Anticorrupció sota el nom d'Operació Colombo.

En el seu testimoni davant el jutge, l'inspector López explica que van ser Tamarit i Peribáñez els que van acudir a Assumptes Interns a vendre la informació:

López: "Es van personar, crec recordar, a Assumptes Interns aquestes dues persones i tant Julián com Antonio Tamarit... crec recordar que va ser en companyia...

Fiscal: "Julián és Peribáñez?"

L.: "Sí. Julián és Peribáñez. Crec recordar que va ser en companyia d'Antonio Giménez Ras"...

Després de l'Operació Tàndem ha quedat clar que un dels principals socis i còmplices de Villarejo era Giménez Ras, així que ja queden pocs dubtes sobre el misteri de la identitat de qui va trair a Método3.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?