Público
Público

VIOLÈNCIA ULTRA Els testimonis confirmen que el reporter Jordi Borràs va ser agredit per un policia

L'advocada del periodista considera "increïble" que el seu client fos qui agredís en primer lloc l'agent, tenint en compte que desconeixia la seva condició de policia.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Jordi Borràs, després de l'agressión. Imatge cedida prr 'El Món'/QS

La investigació judicial sobre l'agressió que va patir el reporter Jordi Borràs per part d'un agent de la Policia Nacional, s'ha trobat aquest dilluns amb dues versions enfrontades. Tots dos han estat citats com investigats ja que l'un acusa a l'altre d'haver començat la discussió que va acabar amb la cara de Borràs plena de sang i el seu nas trencat.

L'agent és un inspector de la policia espanyola, membre de la Brigada d'Informació, acusada pels Mossos d'Esquadra en el 2014 d'haver alertat gihadistes, que ha assegurat davant la jutgessa que va ser el periodista qui el va increpar i el va donar cops en primer lloc, entre insults a Espanya i al cos policial, encara que ha reconegut que ell anava vestit de paisà i que no es coneixien prèviament.

Segons que han informat fonts jurídiques, Borràs i l'inspector, a qui la Policia Nacional ha obert un expedient informatiu, han declarat aquest dilluns com investigats davant la titular del jutjat d'instrucció número 2 de Barcelona, per l'incident que va tenir lloc el passat mes de juliol.

La jutgessa va obrir una investigació com a conseqüència de les denúncies creuades que van presentar Borràs i l'agent policial per l'incident. A la seva declaració davant la jutgessa, l'inspector ha admès que va apallissar el fotoperiodista Borràs, però ha precisat que ho va fer en defensa pròpia perquè aquest va començar a increpar-ho i a cridar-li "puta policia, puta España", i que després tots dos es van enredar en una baralla.

Imatge de l'agressor de Jordi Borràs difosa a les xarxes socials

Borràs ha explicat per la seva banda que l'agent es va llançar sobre ell quan caminava pel carrer Capellans de Barcelona mentre cridava "Viva España", "Viva Franco", després del que es va identificar com a policia quan un veí, alertat pels crits d'auxili del fotoperiodista, va tractar d'immobilitzar-lo.

Versió de veïns que van presenciar els fets 

Aquesta mateixa versió és la que han donat a conèixer alguns testimonis presents durant l'incident, que han donat la raó al periodista i han desmentit les declaracions del policia.

L'agent, han afegit les mateixes fonts, ha assegurat que Borràs i ell no es coneixien prèviament de res, per la qual cosa l'advocada del reporter, Carla Vall, ha considerat "increïble" que el seu client fos qui increpés en primer lloc, tenint en compte que desconeixia la seva condició de policia

Davant la jutgessa han declarat també com a testimonis dos veïns que van presenciar els fets, que han explicat que quan van veure el que succeïa l'agressió ja havia començat i que l'agent es trobava damunt del reporter, donant-li cops. De la mateixa manera, segons avança El Periódico, altres testimonis també confirmen que va ser el policia qui es va llançar sobre el fotoperiodista cridant "Viva España" i "Viva Franco".

A la declaració de tots dos investigats ha assistit el fiscal coordinador de l'àrea de delictes d'odi i discriminació, Miguel Ángel Aguilar, encara que la jutgessa instructora encara no els ha imputat cap delicte en concret.

L'agent ha dit que no es coneixien, la qual cosa impossibilita la seva pròpia versió segons la qual va ser el reporter qui va agredir en primer lloc

L'advocada de Borràs considera que l'atac al fotoperiodista, conegut pels seus treballs sobre l'activitat de l'extrema dreta a Catalunya, constitueix "sens dubte" un delicte d'incitació a l'odi, atès que l'agressor el va triar "per castigar-lo i difondre aquest missatge d'odi", una opinió compartida pel propi Borràs.

Vall ha afegit, en declaracions als mitjans, que la denúncia que el policia ha presentat contra Borràs respon a una "tàctica de defensa clàssica, que l'agressor es presenti com a víctima", per la qual cosa, segons ella, "no té sentit que es mantingui la imputació de Jordi Borràs".

Amenaces, coaccions i suport de Quim Torra

En declaracions a la premsa, el fotoperiodista ha opinat que la versió del policia "no se sustenta per cap costat i caurà pel seu propi pes" i ha denunciat que l'agressió que va patir és "el clímax de cinc anys" d'amenaces, coaccions i agressions rebudes pel haver fet el seu treball.

El president de la Generalitat, Quim Torra, per la seva banda, ha dedicat una nota a xarxes socials al seu "amic" Jordi Borràs, li ha expressat tot el seu suport per ser investigat "per haver estat agredit per un policia espanyol que no ha estat apartat del cos ni sancionat internament".

"Sempre estarem al costat dels demòcrates i de la llibertat d'expressió", ha afegit Torra.