Público
Público

JUDICI AL PROCÉS Un votant de l'1-O: "Els policies em van agafar pels testicles, em van aixecar i em van deixar caure a terra"

La 40a jornada del judici a la cúpula del procés acull les declaracions de nous testimonis cridats per les defenses. Relaten la violència exercida per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional per frustrar el referèndum de l'1 d'octubre de 2017.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Agents de la policia nacional formen un cordó policial a l'exterior de l'IES Tarragona.. EFE/Jaume Sellart

La violència policial de l'1 d'octubre de 2017 ha tornat a colar-se al judici a la cúpula del procés català, al Tribunal Suprem. Testimonis cridats per les defenses dels 12 dirigents independentistes que se seuen al banc dels acusats han detallat aquest dimarts les agressions, vexacions o insults que van patir a les mans de forces policials durant la jornada del referèndum sobiranista.

Font: "Em van agafar entre tres o quatre i em van arrossegar per terra, em van llançar al carrer com si fos un paquet"

"La policia va començar a agafar a la gent. A mi em van agafar pels testicles, em van aixecar per dalt i em van deixar caure". "A un altre li van agafar per les orelles"; "Em van agafar entre tres o quatre i em van treure arrossegant-me, em van tirar al carrer com si fos un paquet", denunciava el testimoni Pere Font.

Font, enginyer de telecomunicacions ja jubilat, narrava aquest dimarts davant la Sala penal de l'Alt Tribunal com els agents de la Policia Nacional van acudir al col·legi Victor Català de Nou Barris, a Barcelona, passades les 9.00 hores, proveïts amb maces i tenalles, tot i que "les portes estaven obertes".

Quan els agents el van llançar a terra es va fer una ferida al braç que va començar a sagnar. "Els vaig dir que no hi havia dret que vinguessin a pegar a la gent. Llavors va venir una dona policia i em va pegar un cop de puny a la cara". Tot, sense tot just mediar paraula, sempre segons el seu relat.

Sitja: "Un guàrdia civil em va colpejar amb la porra al cap, a l'espatlla, a la cuixa i em va donar una puntada de peu al bessó"

Un altre testimoni, l'enginyer informàtic Pere Sitja, que va acudir a votar al Casal de Cotxeres, explicava com els guàrdies civils van agredir a la seva esposa en el centre de votació. "Un guàrdia civil va agafar a la meva dona i li va tirar del braç". Després, va veure una "noia amb crosses" a terra, i va caminar cap a ella per ajudar-la: "Un dels guàrdies civils em va agafar per la samarreta, va tirar fort i es va quedar amb la samarreta a les mans, me la va trencar". "Un company seu em va copejar amb la porra al cap, a l'espatlla, a la cuixa, i després em va donar una puntada al bessó".

En total, la sessió de demà ha acollit les declaracions de 10 testimonis, i tots ells han detallat agressions patides o presenciades l'1-O. Entre d'altres, un testimoni ha relatat com, després de començar a copejar-los els agents en un local electoral de Girona, els bombers van entrar en escena per assegurar-los que els defensarien.

Els ciutadans concentrats per a votar sortien del centre "plorant", però llavors van arribar els bombers i "es van posar a separar a la gent dels policies". Segons el seu relat, els agents van trencar el braç a un d'ells.

Així, mentre la Fiscalia insistia a preguntar si els testimonis sabien que el referèndum havia estat suspès pel TC -la majoria ho negaven-, i si algú els va notificar on havien de votar -ho rebutjaven, de nou-, els testimonis es referien al referèndum com una jornada de "festa", "la festa de la democràcia". Ningú sabia com van arribar les urnes als centres de votació, tot i que una testimoni sí que va reconèixer haver vist a "un senyor" baixar d'un cotxe amb diverses. Tampoc van presenciar agressions a policies, si bé alguns sí que van reconèixer haver escoltat o proferit insults als agents, després que actuessin.

A més, distingien en tot moment entre els mossos d'esquadra i els policies i guàrdies civils; si els segons van ser els artífexs de la violència, els primers estaven allà però no van intervenir, o com a molt es van confiscar de material electoral de forma pacífica. El relat dels agredits en aquesta jornada dista molt del repetit pels agents policials, i en cada declaració aquesta bretxa es fa una mica més evident.