Público
Público

DRET D'AUTODETERMINACIÓ Els "Comuns" veuen el referèndum anunciat per la Generalitat com una mobilització "semblant al 9N" 

Xavier Domènech garanteix que Catalunya en Comú participarà a qualsevol mobilització que serveixi per concretar el "dret a decidir" i afirma que la convocatòria per l'1 d'Octubre no és sobrera, però valora que no serà el referèndum que "necessita Catalunya"

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Oriol Junqueras, Carles Puigdemont, Xavier Domènech i Elisenda Alamany en reunió sobre el referèndum anunciat per la Generalitat

Catalunya en Comú manté les seves discrepàncies amb el "full de ruta" del govern de la Generalitat cap a la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre, però garanteix que hi serà "a qualsevol mobilització que serveixi per anar concretant el dret a decidir

Xavier Domènech, coordinador general de Catalunya en Comú, ha explicat després d'una reunió de més d'hora i mitja amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que valora molt positivament la trobada, en la que també han participat el vicepresident Oriol Junqueras i la secretaria de Comunicació dels 'Comuns' Elisenda Alamany. Tots quatre han "compartit les diferents estratègies" que tenen per a que Catalunya pugui exercir el seu dret a decidir. Domènech ha precisat que, tot i que el seu partit es troba en un procés per prendre una posició definitiva en relació al referèndum, entén la convocatòria per l'1 d'octubre com una mobilització, "que mai es sobrera".

"És evident que el full de ruta del Govern no és el nostre", ha reiterat el líder dels 'Comuns', però també ho és, ha explicat, "que tenim un bloqueig absolut per part del govern del PP". "No només és bloqueig, sino que es tradueix en repressió judicial", ha afegit.

El Govern de la Generalitat seguirà explicant quines són les garanties que pot donar per dur a terme el referèndum, que "per nosaltres té més l'aspecte d'un 9N", amb una "confrontació més forta amb el govern de l'Estat", ha dit.

Entenen doncs la convocatòria com una "mobilització" que no és "el referèndum que necessita Catalunya en aquests moments". De les seves paraules es podia entendre que com a tal "mobilització" participarien per tal de "seguir treballant per desbloquejar la situació, més enllà dels fulls de ruta i de les dates concretes" i "afirmar la sobirania de Catalunya per decidir el seu futur", però no ha volgut establir una relació directa entre l'1 d'Octubre i el que decideixi fer definitivament Catalunya en Comú, que es troba en ple procés de debat intern i de maduració de la seva posició al respecte.

Domènech ha explicat que en la seva conversa amb Puigdemont han parlat sobre quin operatiu té previst el govern de la Generalitat pel dia del referèndum, però no ha donat detalls, encara que ha recordat que el President es va comprometre a donar explicacions sobre l'organització de la consulta abans del 30 de juny.

Els 'Comuns' se sentiran còmodes, diu Junqueras

El vicepresident Oriol Junqueras, per la seva banda, s'ha mostrat convençut aquest dilluns que trobaran espais per treballar amb els 'Comuns' "en tot allò que faci referència a les defensa dels ciutadans sobre la democràcia, la participació i el dret a decidir "dels ciutadans en el referèndum que el Govern preveu l'1 d'octubre", informa Europa Press.

Junqueras ha dit que a la reunió han acordat continuar parlant del que tenen sobre la taula: "Del referèndum i de les garanties del referèndum", que és una de les peticions de Catalunya en Comú al Govern.

Ha explicat que també abordaran la "implementació" del resultat d'aquesta consulta i ha incidit en el seu convenciment que els 'Comuns' col·laboraran per permetre que els ciutadans de Catalunya puguin decidir el seu futur.

Ha subratllat que la posició del Govern és fer un referèndum "seguint les pautes dels processos electorals" com sempre s'han fet a Catalunya. "Aquesta és la millor manera de demostrar les garanties que volem donar-li a aquest procés", ha dit, i ha argumentat que això és el que entén el Govern que els suggereix la comunitat internacional.

És precisament en la implementació d'aquestes garanties on el vicepresident veu un espai de trobada on els 'Comuns' poden "sentir-se còmodes" a l'hora de convidar a participar del referèndum als ciutadans, tot i que ha assumit que tenen molta feina per fer amb la formació que inclou a l'alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau.