Estàs llegint: Xavier Domènech plega

Público
Público

CRISI ALS COMUNS Xavier Domènech plega

El fins ara coordinador general de Catalunya en Comú Podem abandona tots els seus càrrecs al partit, incloent-hi els del Parlament. La formació experimenta tensions internes en relació a les mobilitzacions de la propera Diada

Xavier Domènech, en roda de premsa després de proclamar-se els resultats de les darreres eleccions internes de la formació. / Catalunya en Comú.

Carles Bellsolà

Xavier Domènech plega de tot. El fins ara coordinador general de Catalunya en Comú Podem abandona tots els seus càrrecs al partit, tant els de representació parlamentària com els orgànics, segons ha pogut saber Públic. El propi Domènech ha comunicat la decisió aquest dimarts a les executives tant de Catalunya en Comú com de Podem, han explicat fonts de la formació posteriorment.

El propi Domènech ha confirmat el seu adéu en una entrada de Facebook, en què argumenta que, "després d'una profunda reflexió", es decidia a "donar pas a noves persones amb idees fresques" per liderar la formació. Domènech també recorda que ell sempre havia deixat clar que el seu pas per la política de primera línia estaria acotat en el temps. "Des del principi, quan em vaig presentar per primera vegada amb En Comú Podem, vaig tenir molt clar que el meu temps en la política institucional seria limitat", ha explicat. En aquest sentit, Domènech explica que el "conjunt de responsabilitats" que ha assumit els darrers anys al capdavant dels comuns "m'han esgotat políticament i personalment", i que bona part d'aquest pes ha recaigut "sobre les esquenes de la meva família".

Domènech, de fet, ja havia tornat a recordar que el seu lideratge caducaria a la primavera, durant el procés que el va dur a liderar tant Catalunya en Comú com Podem. Però en cap moment situava el seu adéu només uns mesos després de ser reelegit. Domènech plega en un moment en què s'han posat de manifest certes dissensions internes a la formació, relacionades amb el grau de mobilització que aquesta ha de mantenir –o no mantenir– en la propera Diada i, per extensió, en les diverses efemèrides que celebrarà el sobiranisme en aquesta tardor calenta.

En aquest sentit, diversos sectors dins de la formació aposten perquè els Comuns, en tant que partidaris del dret a decidir, treballin al costat dels independentistes en la reivindicació d'aquest mateix dret. Aquesta posició xoca amb la de la direcció, que opta per no sumar-se a les marxes independentistes. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau –ara única líder de facto dels Comuns, després de la renúncia de Domènech– ja va deixar clar el passat divendres que no acudiria a la gran manifestació de l'ANC i Òmnium de l11-S, perquè creu que aquesta aposta per una "via unilateral" que els Comuns rebutgen.

En el seu post de Facebook, Domènech també cita el resultat de les eleccions de les darreres eleccions al Parlament, el 21D, en què Catalunya en Comú es va veure perjudicada per la polarització del vot en l'eix nacional i només va obtenir vuit escons, empitjorant els 13 obtinguts el 2015 -que ja es van considerar aleshores un fracàs-. Domènech reconeix que els resultats "no van ser el que volíem i esperàvem". "N'assumeixo també la responsabilitat que em pertoca", afirma, al·ludint al fet que les del 21D van ser les primeres eleccions al Parlament amb Domènech com a candidat dels Comuns.

La renúncia, no obstant, arriba més de vuit mesos després dels comicis, i després que el propi Domènech fos no només ratificat al capdavant de Catalunya en Comú, sinó també de Podem Catalunya. Aquest lideratge, però, no podia considerar-se com a total. Com a mostra, el fet que la dona de confiança de Domènech, Elisenda Alamany, va saltar de la direcció de la formació en la composició de les llistes de les darreres eleccions internes de la formació, en contra del criteri del propi Domènech.

Catalunya en Comú no ha donat cap explicació oficial a la marxa del seu coordinador general. En un comunicat, la formació s'ha limitat a apuntar que "els ritmes frenètics de la política actual fan molt difícil que la gent comuna pugui conciliar les seves vides amb l'activitat política", i a "transmetre el seu profund agraïment pel gran compromís i la feina immensa" de Domènech al capdavant dels Comuns.

La formació també ha precisat que Domènech "continuarà vinculat al projecte" dels Comuns, fora de la "primera línia". En quant a qui substituirà Domènech, Catalunya en Comú anuncia que "l'executiva de la formació i el grup parlamentari es reuniran en els propers dies per tal d'analitzar la situació i prendre les decisions oportunes".