Público
Público

Castells intercedeix davant banca per evitar que Habitat suspengui pagaments

EFE

El conseller d'Economia de la Generalitat, Antoni Castells, ha estat intercedint davant la banca creditora per evitar que la promotora catalana Habitat, que presideix Bruno Figueras, vagi a procés concursal, l'equivalent a l'antiga suspensió de pagaments.

El País publica avui que el conseller Castells (PSC) ha estat especialment actiu en les gestions perquè les cinc entitats que la setmana passada es resistien a signar l'acord de refinançament del deute d'Habitat s'hi sumessin.

En aquest moment només la negativa de Barclays i Deutsche Bank, ja que s'han acostat postures amb Rabobank, impedeix que es refinanciïn els 1.586 milions d'euros pendents de pagament del crèdit sindicat.

Ahir a les onze de la nit CajaAstur i Cajamar es van sumar al pacte per refinançar Habitat i han deixat només la banca estrangera, amb el Deutsche Bank, Barclays i Rabobank resistint-se a signar l'acord per refinançar els 1.586 milions d'euros pendents, segons fonts financeres pròximes a la negociació.

L'interès de la Generalitat és lògic ja que d'una banda l'Institut Català de Finances (ICF) participa en el crèdit sindicat amb 100 milions d'euros, una quantitat notable per a l'entitat pública dependent de la Generalitat i en concret del departament que controla Castells.

A més, políticament seria molt perjudicial que Habitat, la cinquena immobiliària espanyola, anés a procés concursal a poc més d'una setmana de les eleccions i donant arguments al PP, que defensa la gravetat de l'actual crisi econòmica.

La suspensió també suposaria un greu problema social perquè afectaria les persones que haguessin comprat un pis a Habitat però que encara no tinguin les claus, ja que el lliurament dels habitatges quedaria en suspens i aquests compradors haurien d'anar al procés concursal amb la resta de creditors.

La Caixa, BBVA, el Popular, Caja Madrid i el Santander, els grans bancs que han liderat el sindicat, estan intentant negociar a contrarellotge perquè Habitat, la cinquena immobiliària d'Espanya no acabi en procés concursal, cosa que podria passar avui si no s'arriba a un acord.

L'acord s'havia dissenyat de manera que el grup de 38 bancs creditors d'Habitat li permetria a aquesta societat tornar el principal del crèdit el 2010, donant un ampli període de carència per comptar amb un respir financer en un moment de caiguda de les vendes de residencial.

Habitat, a més, comptaria amb Ferrovial, que controla un 20% del seu capital, que s'ha compromès a comprar actius d'Habitat per valor d'uns 100 milions d'euros i convertir en participatiu un crèdit sindicat de 250 milions d'euros.

Más noticias de Política y Sociedad