Público
Público

CiU i PP redueixen de nou l'aportació al Memorial

ALBERT MARTÍN VIDAL

'No voldreu que ho fem gratis, no?'. En aquests termes s'expressava ahir al Parlament un membre del Partit Popular. La formació que presideix Alícia Sánchez-Cama­cho està aprofitant a fons els dies que falten fins al ple del proper dia 15, en què s'ha de votar la proposta de pressupostos del Govern.

Ahir es van produir nous acords entre les dues formacions de la dreta de Catalunya. En un ambient de permanent expectació per si s'assoleix o no un acord definitiu sobre els comptes, els populars van tornar a arrencar concessions a CiU. Entre elles, una nova rebaixa del pressupost destinat al Memorial Democràtic. Si el 2011 va comptar amb uns fons de 2,1 milions d'euros, enguany havia de tenir una dotació de 1,89 milions. El PP va aconseguir ahir, en un gest simbòlic, que aquesta xifra es veiés reduïda en 43.500 euros, que aniran, com altres retallades forçades pel PP, al Fons de Cooperació Local. En total, la institució que coordina les polítiques de memòria històrica de Catalunya veurà reduït el seu pressupost un 12%.

L'acord augmenta un 60% la dotació per a les víctimes del terrorisme

Les associacions catalanes han protestat reiteradament per la inacció del Govern en aquest camp. Durant l'any passat, la institució va estar sense director durant mesos, i va veure la seva seu traslladada al Castell de Montjuïc, símbol de la repressió contra els moviments obrers. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va haver d'admetre públicament que no s'estaven portant a terme polítiques de memòria. I CiU no va incloure ni una sola referència a aquesta qüestió en el seu programa electoral al Congrés, una particularitat que va compartir precisament amb el PP.

La formació que presideix Sánchez-Camacho va aplicar diferents retallades per aconseguir que l'aportació total al Fons de Cooperació Local sigui de 191.969 euros. També va forçar CiU a augmentar la partida destinada a les víctimes del terrorisme de 30.000 a 50.000 euros un increment del 60%, un camp al qual els populars atorguen una forta càrrega simbòlica.

El PP ajorna un cop més el seu suport definitiu als comptes d'enguany

Malgrat les intenses negociacions que es van repetir ahir, el PP encara no accedeix a fer públic un acord complet en la qüestió pressupostària que ha unit convergents i populars des que Artur Mas va arribar a la presidència de la Generalitat el desembre del 2010.

Els conservadors van fer ahir un pas més i van posar com a condició per al seu esperat suport als comptes la signatura d'un document per escrit que, segons paraules del portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, 'transcendeixi' el pacte pressupostari.

Millo va explicar que aquest acord no seria un pacte de legislatura sinó que es delimitaria al 2012 i comprometria els nacionalistes a posar en marxa una sèrie de mesures que el PP no va especificar ahir. Millo va voler remarcar que aquesta condició està sobre la taula de negociació des de l'inici de les converses. Fonts nacionalistes van treure ferro a les condicions imposades pel PP i van negar que això pugui suposar que aquest hipotètic acord condicioni la seva estratègia d'aliances variables.

Ahir no es van acabar de resoldre les qüestions pendents pel que fa al cànon de l'aigua i la taxa turística, però, malgrat això, els populars van veure com CiU votava a favor d'algunes de les seves esmenes, un gest 'a canvi de res' segons CiU que els populars van agrair. Respecte a la taxa turística, s'ha acordat que l'import màxim correspongui a set unitats d'estada i que sigui més cara la quota per a establiments de Barcelona que a la resta de Catalunya encara que falta per tancar si la seva aplicació comença l'1 de novembre, com accepta CiU, o el 15 de desembre, com pretenen els populars. Un altre acord consisteix que el cobrament per recepta farmacèutica tingui un límit anual de 61 receptes, de manera que a partir d'aquesta quantitat no es pagarà la taxa.

Un dia més, els partits de l'esquerra catalana van criticar unes converses que veuen sobreescenificades. La socialista Rocío Martínez-Sampere va titllar de 'farsa' la negociació perquè en realitat, va dir, hi ha un 'pacte estable' entre les dues formacions. Josep Vendrell (ICV-EUiA) va lamentar que el cas és 'una mala pel·lícula de suspens', mentre que des d'ERC Pere Aragonès alertava que 'CiU està sent víctima d'un xantatge polític per part del PP que durarà fins a l'últim minut'.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias