Público
Público

El president d'Habitat accepta un any de presó

Finalment no es farà el judici per la mort de cinc treballadors en una obra al 22@

BRAIS BENÍTEZ

Cap dels responsables de la mort de cinc treballadors en una obra al districte del 22@ el juliol del 2006 ingressaran a la presó. Un dels accidents laborals més sonats dels últims anys ha acabat amb penes que oscil·len entre un i dos anys de presó, insuficients perquè els acusats acabin entre reixes, en no tenir antecedents. El judici, que hauria d'haver començat ahir, finalment no es farà per l'acord in extremis a què van arribar les parts, previ pagament d'indemnitzacions, i que ha reduït a la meitat les penes que inicialment demanava la Fiscalia.

El màxim dirigent de la cons­­tructora Habitat, Bruno Figueras, va admetre els fets i va acceptar un any de presó per un delicte contra els drets dels treballadors, i la inhabilitació per exercir en el seu càrrec, per la qual cosa, segons fonts de la constructora, medita presentar la seva dimissió en els propers dies.

Les víctimes han rebut més de dos milions d'eurosen indemnitzacions

Els principals responsables de la tragèdia l'encarregat de l'obra, Fernando Mohino, i l'arquitecte en cap de l'obra, Miguel Ángel Luque han estat condemnats a dos anys de presó i inhabilitació per cinc delictes d'homicidi per imprudència greu.

El 27 de juliol del 2006, l'empresa Norbella, integrada al grup Habitat, construïa dos edificis de nova planta i un aparcament al 22@. L'obra incloïa una galeria de serveis per on havien d'ubicar-se les instal·lacions de línies elèctriques, aigua, gas i telecomunicacions, entre altres, que havien d'abastir la zona, per la qual cosa es va fer un forat de sis metres de profunditat. La sentència recull que Mohino i Luque, un cop acabats els treballs de perforació, i després de dur a terme una inspecció ocular del mur que va quedar al descobert, 'van convenir, sense cap altre tipus de comprovació, que el mur aparentava estabilitat i solidesa'. Llavors van ordenar a diversos treballadors de l'obra que baixessin al forat 'ometent qualsevol mesura de seguretat, sense donar-los ni tan sols una escala per baixar i, el que és més important, per sortir del forat'.

El mur es va desplomar

Els encarregats de l'obra van ignorar el risc fins i tot quan els obrers van avisar-los

Un cop dins, els treballadors van advertir que el mur començava a lliscar i van alertar els seus superiors, que van insistir que acabessin d'allisar el terreny perquè s'havia d'acabar l'obra abans de marxar de vacances a l'agost. El mur es va acabar desplomant sobre els obrers. Dos d'ells van aconseguir salvar-se però cinc més, entre els quals hi havia dos pakistanesos que no tenien permís de treball, van quedar sepultats i van morir.

El projecte no disposava de pla de seguretat. En l'estudi fet pel responsable en matèria de seguretat d'Habitat, Luis Aguilar, no es preveia la construcció de la galeria de serveis, i la sentència explica que Aguilar 'va fer un control de l'obra insuficient'. Aguilar ha estat condemnat a sis mesos de presó, igual que Javier Vives, director d'execució del projecte i, per tant, responsable de verificar el compliment de la normativa de riscos laborals.

Els responsables en darrera instància del succés són Figueras i el llavors director general d'Habitat, Fernando Cirera, que ahir van admetre no haver nomenat cap coordinador de seguretat, fet que, segons la jutge, 'va impedir que existissin els mecanismes que haurien evitat el risc'.

Figueras medita dimitir en haver estat condemnat a la inhabilitació

Quatre de les cinc famílies afectades ja van ser indemnitzades en un primer moment i no han participat en el procés judicial. A última hora, l'altra família es va retirar de l'acusació en pactar una indemnització amb els acusats. Els 2,7 milions d'euros en indemnitzacions per a les víctimes han permès que actués l'atenuant 'molt qualificat' de reparació del dany.

Más noticias