Público
Público

El temple de la discòrdia

 

 

MARIA MORELL

L'eufòria per haver localitzat el majestuós temple d'August sota la nau central de la catedral de Tarragona ha durat ben poc a l'equip responsable de les excavacions. I no perquè no sigui una troballa excepcional. Sinó perquè d'altres experts, i en concret la Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT), posa en dubte que l'estructura sigui el temple de l'antiga Tàrraco que es busca des de fa dos segles.

L'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), l'Ajuntament de Tarragona i el Capítol de la Catedral, les tres institucions que han treballat conjuntament en els últims deu anys per localitzar la imponent construcció aixecada en honor de l'emperador romà, no tenen cap dubte sobre el valor de les estructures arquitectòniques que amaguen les entranyes de la catedral.

Qüestionar la troballa fa mal a l'equip de les excavacions. 'Ens dol, perquè hem fet un esforç molt gran per mostrar tota la nostra feina i sembla que ho vulguin atacar', diu Imma Teixell, arqueòloga municipal i codirectora dels treballs de localització i recuperació del temple.

En canvi, un breu apunt publicat al web de la RSAT, l'entitat fundada el 1844, menysprea la troballa i titlla la investigació feta d''arqueologia mediàtica'. L'organisme també considera que 'la necessitat de trobar el temple d'August per justificar l'excavació a la catedral ha dut a anunciar ràpidament la descoberta com a sensacional'.

A la seva nota, la RSAT anuncia: 'Esperem que aviat es puguin tenir més detalls sobre l'estructura del temple, la seva datació i l'indici que haurà portat els investigadors a concloure que es tracta del temple d'August i no pas de cap altra dignitat'.

L'entitat també qüestiona que les troballes, com els murs i fragments de marbre romans, siguin suficients perquè 'són com els que apareixen habitualment en aquesta zona de la ciutat' i fins i tot, arriben a preguntar-se si els resultats de l'excavació, que ha durat un mes, 'justificaven aixecar el paviment del segle XIV de la catedral'.

Rafael Gabriel, president de l'associació arqueològica, acusa els responsables de l'excavació que és 'poc científic afirmar que sigui el temple d'August; només hi ha els fonaments, pot ser qualsevol altra edificació en honor de qualsevol altra dignitat'.

Els arqueòlegs municipals se senten 'decebuts' per les crítiques. I encara més quan 'ha estat una excavació exemplar, en què s'ha obert la nostra feina al públic perquè entenem que l'arqueologia s'ha de socialitzar i això és el que hem fet', diu Andreu Muñoz, l'arqueòleg de l'Arquebisbat i un dels tres codirectors de l'excavació.

 

Más noticias