Este artículo se publicó hace 14 años.
Alerta per l'augment de conflictes racistes
Públic
SOS Racisme, UGT, CCOO, la Confederació d'Associació de Veïns de Catalunya (Confavc) i el Moviment Laic i Progressista van alertar ahir durant una roda de premsa conjunta d'un augment dels conflictes relacionats amb el racisme durant els darrers mesos. Per aquest motiu, les entitats van demanar a l'administració i als partits polítics que siguin "responsables" i no utilitzin la immigració per fer debats "irreals" com el que hi ha ara sobre l'ús del burca i el niqab. Opinen que en períodes de crisi econòmica i de més risc d'exclusió social, cal tenir una cura especial per evitar actituds xenòfobes.
La portaveu de SOS Racisme a Catalunya, Alba Cuevas, va assegurar que l'augment dels conflictes relacionats amb la immigració pot créixer a causa de polèmiques recents com la regulació de l'ús del vel integral o les mocions d'empadronament iniciades per l'Ajuntament de Vic.
Cuevas va lamentar que en els moments de bonança econòmica l'administració hagi fet un discurs positiu sobre la immigració i ara, en canvi, opti pel discurs "d'aquí no hi cap tothom". La representant de SOS Racisme va insistir que "les persones immigrades que han vingut els darrers anys, hi són per quedar-se. Hem de construir una Catalunya inclusiva on el mestissatge sigui el valor afegit i hi càpiga tothom. Cal que hi hagi una garantia de drets i d'oportunitats per a les persones que hi viuen".
Accions legalsLes cinc entitats es van comprometre a vetllar perquè els drets dels nouvinguts siguin respectats. El secretari per la Immigració de CCOO, Ghassan Saliva, va anar més enllà en anunciar, en nom de les cinc entitats, que emprendrien accions legals si detecten un delicte d'apologia del racisme. En aquest sentit, va remarcar les conseqüències que provoquen alguns discursos i va remarcar que el debat sobre l'ús del burca "no existeix".
Les associacions, que fa mesos que promouen un manifest "per la convivència i la cohesió social" per rebutjar els discursos que culpen la immigració de la crisi, busquen més adhesions entre altres entitats socials, municipalistes i sindicals i associacions de mares i pares, entre d'altres. L'objectiu és pressionar els partits polítics perquè no "instrumentalitzin la immigració per guanyar vots".
Més del 15%Per la seva banda, la UGT recorda que en moments de crisi com l'actual, "els riscos de generació de conflictivitat social són més alts i, especialment, cap a un col·lectiu com és l'immigrant que, a Catalunya, ja supera el 15% de la població". En aquesta línia, van demanar que no es fomentin els discursos que els culpabilitzin de la crisi econòmica, els dèficits de l'Estat del benestar i dels serveis públics.
Els organitzadors de l'acte van anunciar que en els pròxims mesos convocaran nous actes públics en diverses ciutats catalanes per reivindicar unes polítiques públiques que afavoreixin la cohesió social i expressar el seu compromís amb la societat civil.
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.